Škótsko
Škótsko
EURO 2024
19.06.2024, Skupina A
1 - 1
1:1
Švajčiarsko
Švajčiarsko

Úvod Škótska pripominal dedinskú ligu. Výkon zlepšilo a získalo bod

Škótski hráči sa tešia z gólu do siete Švajčiarska.
Fotogaléria (11)
Škótski hráči sa tešia z gólu do siete Švajčiarska. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|19. jún 2024 o 22:52 (aktualizované 20. jún 2024 o 07:35)

Futbalisti Škótska dnes remiovali so Švajčiarskom v zápase skupiny A na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupina A

Škótsko - Švajčiarsko 1:1 (1:1)

Góly: 11. Schär (vl.) - 26. Shaqiri

ŽK: McTominay, McKenna, McGinn - Rodriguez, Sierro

Rozhodovali: Kružliak - Hancko, Pozor (všetci SR)

Škótsko: Gunn – Ralston, Hendry, Hanley, Tierney (61. McKenna), Robertson – McTominay, Gilmour (79. McLean), McGregor, McGinn (90. Christie) – Adams (90. Shankland)

Švajčiarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer (86. Stergiou), Xhaka (60. Embolo), Freuler (75. Rieder), Vargas (75. Sierro) – Aebischer, Shaqiri – Ndoye (86. Amdouni)

KOLÍN NAD RÝNOM. Futbalisti Škótska dnes remizovali so Švajčiarskom v zápase skupiny A na EURO 2024 (ME vo futbale) 1:1.

 "Helvéti" majú na konte štyri body a výrazne sa priblížili k postupu do osemfinále, ktorý si v rovnaký deň zabezpečil ako prvý na turnaji favorizovaný domáci výber Nemecka.

Fotogaléria zo zápasu Škótsko - Švajčiarsko na EURO 2024 (skupina A)

Premiéru na veľkom turnaji zažil slovenský rozhodca Ivan Kružliak, ktorému na čiarach asistovali jeho krajania Branislav Hancko a Ján Pozor.

Švajčiari sa v treťom kole skupiny stretnú v nedeľu s Nemcami (21.00 h). Škótov čaká v rovnaký deň súboj proti Maďarom, ktorí na turnaji zatiaľ nebodovali.

Tabuľka skupiny A na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Škótsko - Švajčiarsko na EURO 2024

I. polčas

Ak chceli Škóti pomýšľať na priamy postup, potrebovali bodovať so Švajčiarmi, ideálne naplno.

V úvodných minútach sa snažili držať vyššie na polovici súpera a odmenou im bol v 13. minúte otvárací presný zásah.

Po strele McTominaya sa snažil loptu vykopnúť Schär, no nevšimol si, že pokus smeroval priamo do rúk brankára Sommera, ktorý nemal šancu zareagovať na teč svojho spoluhráča - 1:0.

"Helvéti" dokázali variovať pri napádaní podľa postavenia Škótov, ktorí pokazili v prvej polhodine trikrát prihrávku smerom dozadu.

V dvoch prípadoch z toho bol darovaný rohový kop, no v 26. minúte sa po chybe Ralstona dostal do veľkej príležitosti Shaqiri, ktorý bez váhania vystrelil spoza šestnástky a bol z toho výstavný vyrovnávajúci gól.

Švajčiari mohli v prvom dejstve aj otočiť skóre, no presný zásah Ndoyeho neplatil pre ofsajdový verdikt.

II. polčas

Po zmene strán sa začalo veľmi opatrne. Vzruch prišiel až v 59. minúte, keď sa medzi tromi brániacimi hráčmi dokázal uvoľniť Ndoye, ale z hranice šestnástky nedokázal prekonať Gunna.

Po hodine hry prišla nepríjemná správa pre Škótov, keď sa počas defenzívneho zákroku zranil dôležitý obranca Tierney, ktorý opustil trávnik na nosidlách.

Škótsko bolo blízko ku gólu v 67. minúte, keď sa po štandardnej situácii dostal k hlavičke Hanley, ale Sommerovi pomohla žrď.

Švajčiari mohli rozhodnúť v 83. minúte, za defenzívu súpera si zabehol striedajúci Embolo, ale ofsajd obral Švajčiarov o gól aj druhýkrát v zápase.

Hlas po zápase

Andrew Robertson, kapitán Škótska: "Mali sme svoje šance, ale aj Švajčiari. Sme oveľa spokojnejší s týmto výkonom a remízu berieme. V nedeľu musíme ísť znovu naplno, pretože je to pre nás obrovský zápas. Môžeme si vziať veľa pozitív, ale môžeme aj niečo vylepšiť."

Murat Yakin, tréner Švajčiarska: "Shaqiri ukázal, že žije a dýcha pre momenty, ako sú tieto. Jeho zakončenie bolo parádne a ukázal, že nepatrí do starého železa. Pred poslednými zápasmi v skupine je všetko otvorené. Urobíme maximum pre postup zo skupiny."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Úvod Škótska pripominal dedinskú ligu. Výkon zlepšilo a získalo bod