SFZ reagoval na vojnu na Ukrajine, odmieta hrať s Rusmi a Bielorusmi

Prezident SFZ Ján Kováčik.
Prezident SFZ Ján Kováčik. (Autor: TASR - Pavel Neubauer)
TASR|1. mar 2022 o 12:50 (aktualizované 1. mar 2022 o 15:45)

Zväz sa pripojil k iniciatíve Poliakov.

BRATISLAVA. Slovenský futbalový zväz sa pripojil k iniciatíve Poľského futbalového zväzu (PZPN) a na jej základe odmieta hrať medzištátne zápasy na akejkoľvek úrovni s tímami Ruska a Bieloruska.

SFZ týmto spôsobom reaguje na ruskú inváziu na území Ukrajiny.

"V súčasnej dobe, kedy sme svedkami brutálnej vojny na Ukrajine, nepovažujeme za možné, aby slovenská reprezentácia na akejkoľvek úrovni v najbližších mesiacoch nastúpila proti tímom Ruska a Bieloruska, bez ohľadu na názov, pod ktorým by prípadne nastupovali.

Plne sa stotožňujeme s rozhodnutiami FIFA a UEFA, ktoré prijali v pondelok 28. februára," uvádza sa v stanovisku SFZ.

Strešný orgán slovenského futbalu zároveň vyjadruje solidaritu s ukrajinskou futbalovou rodinou a všetkými občanmi Ukrajiny a ponúka Ukrajinskému futbalovému zväzu pomoc vo všetkom, v čom bude vedieť pomôcť.

Predstavitelia SFZ sa vyjadrili aj k špekuláciám, či by Slováci prípadne nemohli nahradiť Rusov v dvojkolovej baráži o postup na MS 2022 v Katare. 

Rusko bolo jedným z kvalifikačných súperov Slovensko, ale na rozdiel od tímu SR si zabezpečilo postup do zápasov play-off o MS 2022. V ňom však vzhľadom na eskalujúci vojenský konflikt na Ukrajine nebude môcť nastúpiť proti tímu Poľska.

"Zároveň chceme zdôrazniť, že Slovensko nedosiahlo v kvalifikácii MS 2022 také výsledky, ktoré by ho oprávňovali za normálnych okolností ďalej bojovať o postup na záverečný turnaj. Preto si nechceme robiť žiaden automatický nárok na dodatočné zaradenie do baráže a budeme plne rešpektovať akékoľvek rozhodnutie FIFA a UEFA v tejto veci," informoval SFZ.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»SFZ reagoval na vojnu na Ukrajine, odmieta hrať s Rusmi a Bielorusmi