Izraelský hráč po strelenom góle odkazoval na vojnu. Zatkla ho polícia

Gesto Sagiva Jehezkela.
Gesto Sagiva Jehezkela. (Autor: TASR/DHA via AP)
TASR|15. jan 2024 o 10:35 (aktualizované 15. jan 2024 o 18:35)

Nie som za vojnu, odkázal po prepustení.

ISTANBUL. Turecká polícia prepustila z väzenia izraelského futbalistu Sagiva Jehezkela. Ako informovala v pondelok ráno agentúra AFP, hráča najskôr zatkli za gesto odkazujúce na vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Obranca Antalyasporu skóroval v nedeľňajšom ligovom zápase proti Trabzonsporu (1:1) a po strelení gólu ukázal do kamery obviazané zápästie s odkazom na konflikt v Pásme Gazy.

Vraj odkazoval na ukončenie vojny

Turecký minister spravodlivosti Abdulhamit Gül oznámil, že v súvislosti s týmto incidentom sa začalo vyšetrovanie Jehezkela pre podozrenie z podnecovania nenávisti.

Na obväze stálo "100 dní", dátum "7.10." a Dávidova hviezda. Vojenský konflikt sa začal práve 7. októbra a v pondelok uplynulo od tohto dátumu 100 dní. Informácie priniesla agentúra AFP.

Dvadsaťosemročný futbalista polícii povedal, že len vyzýval na ukončenie vojny.

"Nie som za vojnu. Chcem, aby tento 100-dňový proces skončil. Chcem, aby sa vojna skončila. Od svojho príchodu som sa nikdy nezapojil do ničoho, čo by súviselo s politikou. Nikdy sa nestalo, že by som niekoho nerešpektoval. To, na čo som chcel upozorniť, bola potreba ukončenia vojny," citovala Jehezkela agentúra AP.

V Izraeli zatknutie vyvolalo pobúrenie

Turecká futbalová federácia odsúdila toto gesto. Jehezkelovo zatknutie medzitým vyvolalo pobúrenie v Izraeli.

Tamojší minister zahraničných vecí Israel Katz vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby podnikli kroky proti Turecku a jeho politickému používaniu násilia a hrozieb voči športovcom.

"Kto zatkne futbalistu na znak solidarity so 136 zajatcami, ktorí sú viac ako 100 dní u teroristov vražednej organizácie, predstavuje kultúru vraždy a nenávisti," napísal Katz na sociálnej sieti.

Antalyaspor pozastavil Jehezkelovi členstvo v tíme a oznámil, že sa rozpráva s právnikmi klubu o možnosti ukončenia jeho zmluvy.

Tabuľka Super Lig

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Izraelský hráč po strelenom góle odkazoval na vojnu. Zatkla ho polícia