Premier League má za sebou historickú chvíľu, zápas premiérovo viedla rozhodkyňa

Rebecca Welchová
Rebecca Welchová (Autor: TASR/AP)
SITA|24. dec 2023 o 14:16

Rebecca Welchová dohliadala na súboj medzi Fulhamom a Burnley (0:2).

LONDÝN.Štyridsaťročná Angličanka Rebecca Welchová sa stala prvou ženou, ktorá z pozície hlavnej rozhodkyne viedla stretnutie Premier League.

Historický okamih nastal v sobotu, keď Welchovej zverili stretnutie medzi Fulhamom a Burnley, hostia v ňom zvíťazili 2:0.
,
Welchová už bola štvrtou rozhodkyňou začiatkom novembra v súboji medzi Fulhamom a Manchestrom United. Predtým bola prvou ženou, ktoré viedla stretnutia v druhej najvyššej súťaži The Championship aj v FA Cup-e.

Welchová dohliada na futbalové pravidlá od roku 2010, pričom najprv to bola jej záľuba popri práci v zdravotníctve. Neskôr sa však stala rozhodkyňou na plný úväzok a od roku 2015 je na zozname arbitrov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Po stretnutí kouč hostí Vincent Kompany zamieril za rozhodkyňou. "Chcel som jej pogratulovať, pretože toto bol veľký okamih. Je to akýsi míľnik, ktorý prinesie viac duelov pod dohľadom žien. Toto bol prvý krok a ja som rád, že som bol pri tom," informoval kormidelník Burnley.

Welchová tiež zožala aplauz tribún na štadióne Craven Cottage, keď na hraciu plochu priviedla oba tímy.

V iných krajinách sú rozhodkyne bežnou súčasťou mužských súťaží už niekoľko rokov. V Nemecku bola Bibiana Steinhausová v roku 2017 prvou ženou, ktorá rozhodovala zápas I. bundesligy. Steinhausová je vydatá za Howarda Webba, ktorý je v súčasnosti šéfuje rozhodcom v Anglicku.

Francúzska rozhodkyňa Stéphanie Frappartová bola prvou ženou, ktorá viedla zápas na majstrovstvách sveta mužov, vlani v novembri dohliadala na pravidlá v súboji medzi Nemcami a Kostaričanmi. Predtým rozhodovala aj v Lige majstrov či francúzskej Ligue 1.

Tabuľka Premier League

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Premier League má za sebou historickú chvíľu, zápas premiérovo viedla rozhodkyňa