Holandsko
Holandsko
EURO 2024
25.06.2024, Skupina D
2 - 3
0:1
Rakúsko
Rakúsko

Rakúšania zistili, že sú lepší, než si mysleli. Holanďania behali ako splašené kurence

Marcel Sabitzer sa teší z gólu
Fotogaléria (29)
Marcel Sabitzer sa teší z gólu (Autor: TASR/AP)
TASR|26. jún 2024 o 11:14

Rakúsko sa prekvapivo stalo víťazom skupiny D.

BERLÍN. Rakúski futbalisti na EURO 2024 roztrhali papierové predpoklady, keď sa stali víťazmi skupiny D pred Francúzskom a Holandskom.

Vo svojom treťom vystúpení zvíťazili nad "Oranjes" 3:2. V zápase ani raz neprehrávali, víťazný gól dal v 80. minúte Marcel Sabitzer.

Rakúšania tak po poslednom kole poskočili z tretej priečky do čela. Pomohla im aj remíza 1:1 Francúzov s Poliakmi, ktorí už na zápas nastúpili s vedomím, že na turnaji končia.

"Ak ste si vsadili, že my zvíťazíme a Francúzi nie, tak ste veľmi bohatý človek. To je skvelé na futbale, je to veľká odmena pre mojich chlapcov za ich skvelé a energetické vystúpenie," tešil sa podľa AFP tréner Rakúšanov Ralf Rangnick.

VIDEO: Zostrih zápasu Holandsko - Rakúsko

Rakúšania mali pred stretnutím na konte tri body po víťazstve nad Poľskom 3:1, s Francúzmi prehrali 0:1 a so skóre +1 vedeli, že im k postupu stačí mať lepšiu bilanciu ako Maďari so skóre -3.

"Ak by Taliani nedali gól v záverečnej minúte nastúpili by sme v úplne inej zostave. Hrali sme v nečakanom zložení, ale stálo to za to. Nielenže sme získali tri body, ale zistili, že náš káder je lepší, ako sme si mysleli," pochvaľoval si Rangnick, ktorého zverencov v osemfinále čaká druhý tím F-skupiny, čiže niekto z trojice Turecko, Česko, Gruzínsko.

Fotogaléria zo zápasu Holandsko - Rakúsko na EURO 2024 (skupina D)

Francúzi premrhali príležitosť ísť ďalej z prvej priečky, no tréner Didier Deschamps sa tým nemienil trápiť.

"Tímový duch tu je. Aj kvalita, šance si vieme vypracovať. Možno iné mužstvá ukázali väčší potenciál, limitovalo nás nepremieňanie šancí. Iné skupiny však možno neboli také náročné, naša určite bola.

Dojmy z vystúpenia v skupine nie sú vždy rovnaké ako z vyraďovacej časti. Našim cieľom bol postup, to sme dosiahli. V hre už zostali iba silné tímy," vyhlásil francúzsky kouč.

Naopak, tréner Ronald Koeman si po prehre Holanďanov s Rakúskom nedával servítku pred ústa.

"Behali sme po ihrisku ako splašené kurence. Bolo to príšerné, zápas sme nikdy nemali pod kontrolou. Nedostali sme sa veľmi často k lopte, nedokázali sme si odpočinúť.

Nehrali sme dôrazne, urobili sme veľa strát, najmä v úvode duelu. Hrali sme veľmi zle. Musíme nájsť odpoveď. Ďalší zápas môže byť náš posledný, nechceme, aby sa to stalo, ale musíme sa zlepšiť."

Tabuľka skupiny D na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Rakúšania zistili, že sú lepší, než si mysleli. Holanďania behali ako splašené kurence