Nemecko
Nemecko
EURO 2024
29.06.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
2 - 0
0:0
Dánsko
Dánsko

Nemecko čelí tímu, ktorý nevyhral ani neprehral. Veríme si, tvrdí tréner

Julian Nagelsmann.
Julian Nagelsmann. (Autor: TASR/AP)
TASR|29. jún 2024 o 00:00

Dánsko zaznamenalo v skupine tri remízy.

DORTMUND. Futbalisti domáceho Nemecka chcú v sobotu potvrdiť úlohu favorita v osemfinálovom súboji EURO 2024 proti Dánsku, ktoré na prebiehajúcom šampionáte ešte ani raz nevyhralo.

Zápas na BVB štadióne v Dortmunde má výkop o 21.00 h, jeho víťaz nastúpi vo štvrťfinále proti úspešnejšiemu z dvojice Španielsko - Gruzínsko.

Nemci vstúpili do turnaja dvoma presvedčivými víťazstvami nad Škótskom (5:1) i Maďarskom (2:0), no v treťom dueli takmer prišli o prvenstvo v A-skupine.

To im napokon zariadil až v 92. minúte striedajúci žolík Niclas Füllkrug vyrovnávajúcim zásahom na 1:1 proti Švajčiarsku.

Nemecko - Dánsko

Osemfinále

Sobota 29. júna, 21.00 h

/BVB štadión, Dortmund/

Rozhodca: Michael Oliver (Angl.)

"Bola to skvelá generálka na vyraďovaciu časť, keďže sme v závere museli veľmi riskovať, aby sme sa vyhli prehre," reagoval po stretnutí kouč domácich Julian Nagelsmann.

"Die Mannschaft" rieši pred duelom s Dánskom otázniky v zostave, keďže bude musieť urobiť možno až dve zmeny v strede obrannej formácie.

Trest za dve žlté karty nepustí s určitosťou na trávnik Jonathana Taha a jeho stopérsky kolega Antonio Rüdiger má zasa výrazné problémy s pravým stehnom.

Pripravený zaskočiť na domovskom trávniku svojho klubu tak je Nico Schlotterbeck, stredný obranca Borussie Dormund:

"Teším sa. V Dortmunde býva zo všetkých štadiónov v Nemecku najlepšia atmosféra a publikum nás bude veľmi tlačiť. O Dánoch vieme vlastne všetko, máme prečítaný celý ich zápasový plán a vieme, čo s nimi chceme hrať."

Nemecké médiá špekulujú aj o tom, kto by mal nastúpiť na hrote útoku. V základe doteraz figuroval zakaždým Kai Havertz, ale presadil sa iba z penalty proti Škótsku.

Füllkrug vybehol na trávnik trikrát ako striedajúci hráč a na konte už má dva presné zásahy. Nagelsmann nechcel svoje plány detailne rozoberať, odkázal iba:

"Čaká nás húževnatý súper, ale vieme, o čo ide a všetko podriadime úspechu. Veríme si." Füllkruga strelecká forma teší, no zdôrazňuje ambície mužstva: "Oveľa dôležitejšie ako moje góly je tímový úspech."

Dáni by radi zopakovali prekvapenie z ME 1992, keď vo finále v Göteborgu vyhrali nad favorizovaným Nemeckom 2:0 a získali senzačne titul.

Na to však potrebujú prvé víťazstvo na prebiehajúcom turnaji, na ktorom si zatiaľ pripísali iba tri remízy - postupne so Slovinskom (1:1), Anglickom (1:1) a Srbskom (0:0). Tri body im napokon stačili na druhú priečku v C-skupine.

"Najlepší pocit vo futbale je pocit víťazstva a ten sme tu zatiaľ neprežili. Chýbal nám dôraz vo finálnej fáze, možno aj trochu viac šťastia. Ale sme veľmi radi, že sme postúpili zo skupiny.

Šampionát je náročný a myslím si, že sme mali troch veľmi kvalitných súperov," zdôraznil dánsky kouč Kasper Hjulmand.

Severania sa na prechádzajúcich ME dostali až do semifinále, teraz sa budú musieť v osemfinále zaobísť bez vykartovaného stredopoliara Mortena Hjulmanda. Šancu by mohli dostať Thomas Delaney alebo Christian Nörrgaard.

"Potrebujeme výkon na hranici možností. Musíme uzavrieť stred poľa a zároveň sa snažiť hrať futbal.

Nemecko je jeden z najnáročnejších súperov na šampionáte, veľmi rýchlo dokáže získať loptu späť. Pre nás bude preto dôležité, aby sme ju nestrácali a snažili sa kombinovať," načrtol zápasový plán kormidelník Dánska.

Predpokladané zostavy

Nemecko: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Mittelstädt - Andrich, Kroos - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz

Dánsko: Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard - Kristiansen, Nörgaard, Eriksen, Höjbjerg, Bah - Höjlund, Poulsen

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Nemecko čelí tímu, ktorý nevyhral ani neprehral. Veríme si, tvrdí tréner