Slováci sú v pozícii jasného favorita. Treba to potvrdiť na ihrisku, hovorí Bénes

László Bénes v zápase proti Lichtenštajnsko.
László Bénes v zápase proti Lichtenštajnsko. (Autor: TASR)
TASR|4. sep 2024 o 10:06

Zverenci trénera Francesca Calzonu chcú postúpiť do B-divízie Ligy národov.

BRATISLAVA. Slovenskí futbaloví reprezentanti sú pred začiatkom nadchádzajúceho ročníka Ligy národov opäť v pozícii najväčšieho favorita skupiny a čaká sa od nich priamy postup.

Sezónu 2024/25 začnú vo štvrtok v Talline proti Estónsku, obe krajiny sa stretli naposledy v roku 2005.

Zverenci trénera Francesca Calzonu chcú ísť naspäť do B-divízie, z ktorej vypadli v roku 2020.

Estónsko - Slovensko

Štvrtok 5. septembra, 20.45 SELČ

Rozhodujú: Matej Jug - Matej Žunič, Manuel Vidali (všetci Slov.), priamy prenos vysiela Sport 1

/štadión Lilleküla v Tallinne/

"Sokoli" patria papierovo medzi najkvalitnejšie tímy celého "céčka" napriek tomu, že boli pri žrebe až v treťom výkonnostnom koši.

Zaradení boli na základe výkonu z predošlej edície, kde obsadili vo svojej skupine tretie miesto so siedmimi bodmi a práve nepresvedčivé výkony v tejto súťaži viedli k príchodu terajšieho trénera Calzonu.

Talian doviedol tím k najlepšiemu výsledku na veľkom turnaji vôbec, keď so Slovákmi postúpil do osemfinále majstrovstiev Európy.

Teraz musia kvalitu potvrdiť aj v konkurencii Švédska, Azerbajdžanu a spomínaného Estónska.

Bénes: Kvalitu treba potvrdiť na ihrisku

"Teším sa, je to nová sezóna v reprezentácii. Možno nás čakajú súperi, ktorí nie sú takí úspešní. Sme síce papierovo lepší tím, ale ja si myslím, že to treba potvrdiť na ihrisku. To je náš cieľ," povedal stredopoliar László Bénes.

Pre jeho tím to bude prvý zápas od osemfinále, v ktorom "Sokoli" takmer vyradili Angličanov. Tí nakoniec vyhrali 2:1 po predĺžení.

Medzi atraktívnych súperov Slovenska patrilo aj Belgicko, proti ktorému prekvapili víťazstvom 1:0.

V Lige národov sú naopak len dva tímy s účasťou na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte - okrem Slovenska aj Rumuni, s ktorými Slováci remizovali na EURO 1:1.

S Estónskom odohrali Slováci len dva vzájomné zápasy v rámci kvalifikácie na MS 2006, ktoré vyhrali 2:1 (v) a 1:0.

"Očakávania sú stále vysoké, keďže máme dobré mužstvo, dobrý tím. Odkedy máme nového trénera, začali sme hrať dobrý futbal, aj sme to ukázali na EURO.

Na tie výkony treba nadviazať a verím tomu, že všetci sme sem prišli dobre naladení a pripravení," zhodnotil Bénes.

László Bénes v zápase proti San Marinu.
László Bénes v zápase proti San Marinu. (Autor: TASR)

Gólové ambície Sauera

Slovákom vypadol už počas sústredenia Ivan Schranz, najlepší strelec tímu z ME a zároveň jeden z popredných kanonierov celého turnaja.

Útočník Slavie Praha vsietil góly proti Belgicku, Ukrajine aj Anglicku. Momentálne má problémy s kolenom a Calzona zaňho nepovolal náhradníka.

Streleckú chuť v reprezentácii si bude chcieť po MS napraviť Lukáš Haraslín a očakávania sú aj od Davida Strelca - obaja sú v tejto sezóne pri chuti v Sparte Praha a Slovane Bratislava.

Reputáciu si bude chcieť napraviť aj Róbert Boženík, ktorý vypadol v priebehu ME zo základnej zostavy. Gólovými ambíciami sa však netajil na zraze v Senci ani Leo Sauer.

Osemnásťročný krídelník drží zápis pre druhého najmladšieho hráča Slovenska a latku by rád posunul ešte vyššie.

"Záleží na tom, či dostanem šancu. Neviem, kto je najmladší a dal gól, to je možno cieľ," netajil ambície Sauer. Rekord za najmladší kanoniera Slovenska drží momentálne Róbert Vittek - ten skóroval v prípravnom zápase proti Iránu (3:4) ako devätnásťročný.

Čo sa týka ostrých zápasov, je to Miroslav Stoch, ktorý vsietil gól v kvalifikácii na MS 2010 proti San Marínu (7:0), tiež ako 19-ročný.

Leo Sauer v prípravnom zápase proti San Marinu.
Leo Sauer v prípravnom zápase proti San Marinu. (Autor: TASR)

Brankár Estónska oporou tímu

Estónci sa vrátili do C-divízie po troch rokoch, jednu sezónu strávili v "déčku". Odtiaľ postúpili na prvý pokus, keď zdolali Maltu aj San Maríno.

Zrejme najväčšiu oporu má krajina v bráne v podobe 22-ročného Karla Heina, ktorý je v tejto sezóne na hosťovaní v španielskom Reale Valladolid.

Dôležitá súčasť je aj stopér Karol Mets z bundesligového St. Pauli, kde pôsobí na pozícii asistenta trénera Slovák Peter Németh.

Chýbať budú domácim naopak útočník Henri Anier, ktorého trápi zranenie stehna, a stredopoliar Henrik Ojamaa. Ten oznámil ukončenie kariéry. Tréner Jürgen Henn mierne uprednostní hráčov s minutážou v zahraničných súťažiach.

"Hráč z cudzej ligy, ktorý nastupuje, má trocha výhodu. Veľká konkurencia je najmä v strede poľa.

Tí, ktorí hrajú, by mali byť vo veľmi dobrej fyzickej kondícii, čo je v týchto zápasoch veľmi dôležité," citovali Henna estónske médiá.

Tri dni po dueli v Talline sa Slováci predstavia v Košiciach proti Azerbajdžanu. S týmto súperom majú väčšie skúsenosti, keďže bol spolu v skupine aj v predošlej edícii LN - prvý zápas v Baku vyhrali hostia 1:0, v odvete nestačili na súpera 1:2.

Slováci vtedy skončili na treťom mieste s trojbodovým mankom na zakaukazský štát. Prvý zápas Slovenska je na programe vo štvrtok o 20.45 SELČ, proti Azerbajdžanu nastúpia v nedeľu o 18.00 h.

Tabuľka skupiny 1

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slováci sú v pozícii jasného favorita. Treba to potvrdiť na ihrisku, hovorí Bénes