Zloženie košov k žrebu kvalifikácie MS 2026 je takmer isté. V ktorom budú Slováci?

Slovenskí futbalisti pred zápasom Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
Slovenskí futbalisti pred zápasom Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. sep 2024 o 16:22

Situáciu ešte môžu premiešať súboje Ligy národov.

BRATISLAVA. Slovenská futbalová reprezentácia až v polovici decembra spozná mená súperov v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta v roku 2026 v USA, Kanade a Mexiku.

Už teraz je však takmer jasné, že pri žrebe bude figurovať v druhom výkonnostnom koši z piatich. Kvalifikačné boje v Európe na nasledujúci svetový šampionát sa začnú v marci 2025.

Podľa štatistickej platformy "Football meets data" existuje až 95-percentná šanca, že tím pod vedením talianskeho trénera Francesca Calzonu sa do jednej z dvanástich skupín dostane z druhého koša. Zostávajúcich 5 percent si zostavovatelia hodnotenia ponechali pre tretí kôš.

Ak by sa situácia v októbri a novembri nezmenila, tak slovenský výber by nemohol hrať proti Ukrajincom, Turkom, Poliakom, Švédom, Walesanom, Maďarom, Srbom, Rumunom, Nórom, Grékom ani Čechom. Z dvanástich kvalifikačných skupín bude sedem päťčlenných a ďalších päť štvorčlenných.

Výbery združené pod hlavičkou Európskej futbalovej únie (UEFA) budú bojovať dovedna o 16 miest na MS.

Získajú ich víťazi všetkých dvanástich kvalifikačných skupín a ďalšie štyri miestenky sa vyhradené pre víťazov štyroch vetiev play-off, do ktorého sa dostanú tímy z druhých priečok a štyri najúspešnejšie výbery z prebiehajúcej Ligy národov, ktoré v kvalifikácii skončia horšie ako na druhej priečke v skupine.

Situáciu ešte môžu premiešať súboje LN naplánované na nasledujúce dva mesiace.

Predbežné zloženie košov žrebu kvalifikácie MS 2026

1. kôš: Francúzsko, Španielsko, Anglicko, Belgicko, Holandsko, Portugalsko, Taliansko, Nemecko, Chorvátsko, Švajčiarsko, Dánsko, Rakúsko

2. kôš: Ukrajina, Turecko, Poľsko, Švédsko, Wales, Maďarsko, Srbsko, Slovensko, Rumunsko, Nórsko, Grécko, Česko

3. kôš: Škótsko, Slovinsko, Írsko, Fínsko, Albánsko, Gruzínsko, Island, Severné Macedónsko, Čierna Hora, Severné Írsko, Bosna a Hercegovina, Izrael

4. kôš: Bulharsko, Luxembursko, Arménsko, Bielorusko, Kosovo, Kazachstan, Azerbajdžan, Estónsko, Cyprus, Litva, Lotyšsko, Faerské ostrovy

5. kôš: Moldavsko, Andorra, Gibraltár, Malta, Lichtenštajnsko, San Maríno

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Zloženie košov k žrebu kvalifikácie MS 2026 je takmer isté. V ktorom budú Slováci?