Je Borjan najlepší brankár v histórii ligy? V Slovane ohuruje aj vďaka Chovanovi

Brankár Milan Borjan.

Je Borjan najlepší brankár v histórii ligy? V Slovane ohuruje aj vďaka Chovanovi

Brankár Milan Borjan. (Autor: Reuters)
Brankár Milan Borjan.
Brankár Milan Borjan. (Autor: Reuters)
Michal Šášky|8. aug 2023 o 13:45

Má najlepší životopis, ale nepreceňoval by som ho, tvrdí bývalý slovanista.

BRATISLAVA. Slovan Bratislava vstupuje do novej sezóny posilnený na každej pozícii. Má novú brankársku jednotku, zvýšil konkurenciu v obrane i strede poľa a čoskoro dorieši aj ofenzívu.

Avšak, nie všetky nové tváre od začiatku napĺňajú potenciál a vysoké očakávania trénera, fanúšikov a odbornej verejnosti.

Belasí dokázali udržať kľúčového muža Aleksandara Čavriča, konkurovať mu časom bude mladý odchovanec Dávid Strelec, ktorý sa vracia po neúspešnom pôsobení v zahraničí.

Do stredu poľa priniesli kvalitu Kyriakos Savvidis a tiež Marko Tolič, hoci prišiel až v druhej polovici prípravy a má pomalší rozbeh.

O stopérske miesto pri Guramovi Kašiovi sa bijú Kevin Wimmer a Kenan Bajrič, krajní obrancovia César Blackman a Matúš Vojtko by mali byť ťahúňmi zatiaľ najmä v lige.

Najväčší ohlas má však brankár Milan Borjan, skúsená opora, kanadský reprezentant a nový obľúbenec fanúšikov.

„Myslím si, že aktuálne transferové okno sa Slovanu vydarilo veľmi dobre,“ hodnotí pre Sportnet bývalý brankár belasých Martin Krnáč.

Čo sa v texte dozviete:

  • V čom je Borjan výnimočný a kde sú jeho slabiny?
  • Ako chyboval proti Maccabi a čo vyparatil naposledy?
  • Vyrastie pri ňom opora, ak bude chytať všetky zápasy?
  • Je najlepší brankár v histórii slovenskej ligy?

„Ak sa Slovanu do útočnej fázy podarí zohnať ešte jednu posilu, pretože útočník bola nevyhnutnosť, tak to môžeme posudzovať jedine pozitívne. Už dnes o správnosti ich voľby svedčia niektoré výkony.

Napríklad, Savvidis sa ukazuje ako rozhodujúci faktor, odvádza nadštandard na ihrisku a tréner Weiss je s ním spokojný. Veľký potenciál ukazuje Tolič, keď dobehne tréningový výpadok, bude jeho výkonnosť zápasmi rásť.

A, samozrejme, Slovanu sa podarilo vyriešiť najpálčivejšiu tému posledných mesiacov či rokov, keď do brány dotiahol špičkového hráča,“ vraví Krnáč, dnes tréner brankárok v seniorskej reprezentácii a brankárov v treťoligovej Rači.

Martin Krnáč v minulosti chytal za Inter Bratislava, Žilinu, Slovan, Skalicu či ViOn Zlaté Moravce.
Martin Krnáč v minulosti chytal za Inter Bratislava, Žilinu, Slovan, Skalicu či ViOn Zlaté Moravce. (Autor: TASR - Branislav Račko)

Splatil sám seba

Slovan za posledný rok prejavil záujem o množstvo gólmanov. V zákulisí sa spomínali Matúš Macík, František Plach, Dominik Holec či Česi Václav Hladký, Filip Nguyen, Tomáš Vaclík, respektíve bývalý brankár Sparty Praha, Rumun Florin Nita.

Napokon ale padla voľba na známe a osvedčené zahraničné meno. Na hosťovanie zo srbskej Crvenej Zvezdy Belehrad prišiel Milan Borjan. Slovan mu hradí polovicu platu, čo je približne 300-tisíc eur.

„Je to brankár svetovej úrovne. Chytal v Katare na majstrovstvách sveta, má deväť titulov zo Srbska aj Bulharska, v Rumunsku bol brankárom sezóny.

Svoj príchod, ktorý sa označoval za pomerne ekonomicky náročný, sám dokázal ihneď splatiť v úvodných dvoch európskych predkolách,“ hovorí Krnáč.

Borjan ako 77-násobný reprezentant chytal okrem MS vo futbale aj štyrikrát na CONCACAF Gold Cup, tiež zažil štyri sezóny v Lige majstrov a štyri v Európskej lige. Na klubovej úrovni navyše vedie zaujímavú postupnosť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Je Borjan najlepší brankár v histórii ligy? V Slovane ohuruje aj vďaka Chovanovi