Tomič cestoval na zápasy Ligy národov spoza polárneho kruhu. Zastal sa Pekaríka

Michal Tomič počas tlačového brífingu pred zápasmi Ligy národov so Švédskom a Azerbajdžanom.
Michal Tomič počas tlačového brífingu pred zápasmi Ligy národov so Švédskom a Azerbajdžanom. (Autor: TASR)
TASR|6. okt 2024 o 20:07

Michal Tomič pôsobí v nórskom klube FK Bodö/Glimt.

SENEC. Slovenský futbalista Michal Tomič meral na reprezentačný zraz 3000 km dlhú cestu spoza polárneho kruhu.

Na exotickom mieste pôsobí od leta v rámci hosťovania z pražskej Slavie v tíme nórskeho šampióna FK Bodö/Glimt.

V drese lídra Eliteserien odohral päť zápasov ako striedajúci hráč, stále si však v prvom rade zvyká na tamojšie podmienky i metódy v tréningovom procese.

"Čas na ihrisku v Slavii by nebol taký, aký by si obe strany predstavovali a preto sme v lete akceptovali ponuku na hosťovanie z Bodö/Glimt.

Je to pre mňa nová skúsenosť. Prvé týždne boli zoznamovacie. Snažil som sa navnímať trénerove metódy, zvykal som si na umelú trávu i ďalšie veci," opísal svoje prvé kontakty s nórskym futbalom Tomič, ktorý sa musel prispôsobiť aj klimatickým podmienkam v drsnej časti Škandinávskeho polostrova.

"Prišiel som sa sem zohriať. V Nórsku je teraz 5 stupňov Celzia a v zimných mesiacoch bude svietiť slnko asi len dve hodiny denne, ako mi povedali spoluhráči. Bude to ťažšie, ale žiadna depresia nehrozí," zasmial sa Tomič.

Michal Tomič v drese FK Bodö/Glimt.
Michal Tomič v drese FK Bodö/Glimt. (Autor: FK Bodø/Glimt/X)

Jeho tím figuruje po 24. kole ligy na prvom mieste so sedembodovým náskokom, je tak blízko k obhajobe titulu.

"Liga je rozbehnutá a dá sa povedať, že sa pomaličky blíži ku koncu. Niekedy v decembri je posledné kolo a potom sa rozhodne, či si na mňa klub uplatní opciu. Som rád, že som sa dostal na ihrisko.

V prvom rade to tu však stále spoznávam. Veľká výhoda je, že v Nórsku všetci vedia po anglicky a snažia sa mi veci vysvetľovať. Je to pre mňa dobrá skúsenosť do života," vravel Tomič na nedeľnom zraze reprezentácie pred zápasmi Ligy národov so Švédskom a v Azerbajdžane.

Tomičov klub na európskej scéne

Bodö/Glimt sa okrem domácej scény darí aj v Európskej lige. Zarezonovalo najmä jeho víťazstvo 3:2 nad FC Porto, minulý týždeň si nórsky zástupca pripísal ďalší bod po bezgólovej remíze na pôde Royale Union Saint-Gilloise.

Michal Tomič v drese reprezentácie do 19 rokov.
Michal Tomič v drese reprezentácie do 19 rokov. (Autor: TASR/Lukáš Grinaj)

"Hlavne výhra nad Portom bola veľký úspech. Naše podmienky a umelá tráva súperom z Európy nevoňajú. Myslím, že doma môžeme hrať s každým súperom.

Vonku nám to trochu škrípe, ale snažíme sa byť úspešní aj tam. Štyri body po dvoch zápasoch sú super štart," poznamenal 25-ročný Tomič, ktorý v Bruseli odohral druhý polčas.

Tomič ako nástupca Pekaríka?

V reprezentácii sa naposledy predstavil v marcovom asociačnom termíne, keď nastúpil na zápasy s Rakúskom a Nórskom.

Pálčivý problém slovenského futbalu tkvie v nedostatku pravých obrancov a práve Tomič by mohol byť nástupcom Petra Pekaríka, ktorý je vo veku 37 rokov stále alternatíva číslo jeden na tento post.

VIDEO: Vyjadrenie Michala Tomiča na adresu Petra Pekaríka

"´Peky´ na ME v Nemecku zavrel všetkým kritikom ústa. Ja som rád, že môžem byť po jeho boku a môžem sa od neho veľa naučiť.

Snaží sa mi pomáhať, ako by som sa mal správať na ihrisku a riešiť jednotlivé situácie. Samozrejme, že by to bola česť prevziať po ňom štafetu.

Pokiaľ však bude podávať takéto výkony, zaslúži si miesto v reprezentácii. Klobúk dole pred ním ako hráčom i ako človekom," zložil Tomič kompliment Pekaríkovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Tomič cestoval na zápasy Ligy národov spoza polárneho kruhu. Zastal sa Pekaríka