Mbappé nastrieľal 300 gólov rýchlejšie ako Messi či Ronaldo. Má šancu aj na tisícku?

Kylian Mbappé.
Kylian Mbappé. (Autor: TASR/AP)
SITA|20. nov 2023 o 14:15

Na okrúhlu métu sa dostal zásluhou hetriku v reprezentačnom zápase Francúzov proti výberu Gibraltáru.

PARÍŽ. Francúzsky futbalový útočník Kylian Mbappé nastrieľal v kariére 300 gólov rýchlejšie ako Cristiano Ronaldo či Lionel Messi.

Dvadsaťštyriročný parížsky rodák si za to vyslúžil obdiv niekdajšieho velikána francúzskeho výberu Thierryho Henryho, ktorý v národnom tíme zaznamenal počas kariéry dovedna 51 presných zásahov.

Mbappé ich má na svojom konte už 46 a čoskoro sa dostane práve nielen pred Henryho, ale aj pred aktuálneho lídra tejto štatistiky - Oliviera Girouda.

Ten strelil zatiaľ 56 reprezentačných gólov a stále je súčasťou výberu "Les Bleus".

Na 300-gólovú hranicu sa dostal Mbappé v sobotu, keď strelil hetrik do siete Gibraltáru pri "demontáži" súpera 14:0.

Míľnik dosiahol vo veku 24 rokov a 333 dní, pričom dve najväčšie futbalové hviezdy 21. storočia C. Ronaldo aj Messi boli starší, keď sa dostali na rovnakú métu.

VIDEO: Najkrajšie góly Kyliana Mbappého

"To, čo tento chalan dokazuje, je naozaj mimo tohto sveta. Je to jednoducho neuveriteľné," uviedol Henry, ktorý je aktuálne koučom francúzskej reprezentácie futbalistov do 21 rokov.

Práve s ním často porovnávajú Mbappého, keďže obaja futbalovo dozrievali v elitnej akadémii Clairefontaine a potom medzi seniormi debutovali na ľavom krídle v klubu AS Monaco, s ktorým ešte ako tínedžeri získali titul v Ligue 1.

Paralelu možno nájsť aj pri vstupe do národného tímu, keď na premiérovom vrcholnom podujatí v ich kariérach získali titul svetového šampióna - Henry v roku 1998 a Mbappé o 20 rokov neskôr.

"Je to ostrostrelec a rozdáva aj dôležité prihrávky, dokáže robiť všetko. Samozrejme, má čo zlepšovať, ale o to tu teraz nejde," doplnil Henry.

Občas Mbappého porovnávajú aj s legendárnym Brazílčanom Pelém. Ten vyhlasoval, že počas kariéry nastrieľal cez 1000 gólov, aj keď na túto tému sa vždy povedú debaty.

Často totiž skóroval ako na bežiacom páse v exhibičných dueloch proti poloprofesionálom či amatérom. Podľa Henryho by Mbappé mohol dosiahnuť tisícgólovú hranicu.

"Je to chlap, ktorý dýcha futbalom a svedomito sa pripravuje. Tristo gólov? Sú takí, ktorí to nezvládli ani na tréningu," dodal Henry.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Mbappé nastrieľal 300 gólov rýchlejšie ako Messi či Ronaldo. Má šancu aj na tisícku?