Nahradí Slovensko vyradené Rusko? Je to jedna z možností

Slovenskí futbalisti.
Slovenskí futbalisti. (Autor: TASR)
Pavol Spál|2. mar 2022 o 17:10

Nejde o prvý prípad suspendovania.

BRATISLAVA. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) aj Európska futbalová únia (UEFA) vylúčili v pondelok reprezentačné tímy aj kluby z Ruska zo všetkých súťaží. Je to trest za inváziu ruských vojsk na Ukrajinu.

Rusko si nezahrá marcovú baráž o postup na MS 2022 do Kataru.

Rusi mali pôvodne v semifinále baráže nastúpiť proti Poľsku, druhú dvojicu tvorí Česko a Švédsko. Najlepší z tejto štvorice si mal zaručiť účasť na svetovom šampionáte. Z hry však vypadlo suspendované Rusko.

Kto ho nahradí?

Do baráže postúpil každý tím, ktorý skončil vo svojej kvalifikačnej skupine na druhom mieste, čo bol aj prípad Ruska. Môžu ho nahradiť Slováci, ktorí skončili v rovnakej skupine na treťom mieste?

„Jedna z možností to určite je. Ale nie je jediná,“ priznal prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik.

Je otázne ako v takejto situácii budú postupovať medzinárodné futbalové federácie FIFA a UEFA. Aký zvolia kľúč? V hre je aj alternatíva, že Rusko nenahradí žiaden tím a Poliaci postúpia priamo do finále baráže.

Ďalšou možnosťou je, že postúpi najlepší tím, ktorý skončil v rámci celej kvalifikácie európskej časti na treťom mieste.

V hre môže byť aj miniturnaj medzi Poľskom, Českom a Švédskom.

„Do toho môžu vstúpiť rôzne iné kritéria. Hrá sa aj Liga národov, takže tam môže byť aj takýto kľúč použitý,“ naznačil Kováčik.

Práve Česi postúpili do baráže vďaka prvenstvu v skupine B2 Ligy národov, inak skončili v kvalifikačnej skupine rovnako ako Slováci, na treťom mieste.

„Čakáme na rozhodnutie UEFA a FIFA. My nedokážeme z našej pozície nič viac. Okrem toho, že sa na to pýtame, či to bude možné. Zaujímame sa o to a komunikujeme, ale nemáme žiadne konkrétne stanovisko,“ dodal šéf SFZ.

V roku 1992 suspendovala UEFA pre vojnový konflikt bývalú Juhosláviu. Nahradilo ju Dánsko, ktoré následne vyhralo majstrovstvá Európy.

„Slovensko nedosiahlo v doterajšej kvalifikácii MS 2022 také výsledky, ktoré by ho oprávňovali za normálnych okolností ďalej bojovať o postup na záverečný turnaj. Preto si nechceme robiť žiaden automatický nárok na dodatočné zaradenie do baráže a budeme plne rešpektovať akékoľvek rozhodnutie FIFA a UEFA v tejto veci,“ vravel šéf SFZ ešte v utorok.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Nahradí Slovensko vyradené Rusko? Je to jedna z možností