Hašek po blamáži Čechov: Hrôzostrašný výkon, kritizujte nás. Hanbili sa aj Maďari

Bývalý hráč Slovana Bratislava Giorgi Čakvetadze a Chviča Kvaracchelija oslavujú gól v zápase Gruzínsko - Česko v Lige národov.
Bývalý hráč Slovana Bratislava Giorgi Čakvetadze a Chviča Kvaracchelija oslavujú gól v zápase Gruzínsko - Česko v Lige národov. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|8. sep 2024 o 07:10

Maďari dostali v Nemecku päťku.

TBILISI, DÜSSELDORF. Ak niekto označil za hanbu júnovú remízu Česka s Gruzínskom na EURO 2024, v sobotu večer asi nenachádzal slová.

V prvom zápase novej edície Ligy národov prehrali v B-divízii Česi v Tbilisi jasne 1:4, keď gólom Kalvacha v 80. minúte už len zmiernili skóre, ale nenapravili zlý dojem.

Kapitán hostí Tomáš Souček po zápase reportérom povedal, že to bol zrejme najhorší zápas, aký odohral v reprezentácii. Hneď po ňom mal v šatni prejav k spoluhráčom.  

„Zatvorili sme sa v šatni, aby zopár chlapcov povedalo svoj názor, samozrejme väčšinou tí skúsenejší. Sme dobrí hráči, ale musíme hrať srdcom, aby sme mali úspech proti akémukoľvek tímu.

Čo sa týka defenzívy, takto to nejde. Boli sme ako žiačikovia. Takto za českú reprezentáciu hrať nemôžeme. Takto si nezaslúžime byť v reprezentácii. Jediná naša výhoda je, že hráme o tri dni znova.“

Gruzínci sú v rebríčku FIFA síce až 70., 23 miest za Čechmi, ale potvrdili formu, aj výbornú bilanciu v domácom prostredí, kde prehrali jediný z posledných 14 zápasov.

VIDEO: Gruzínsko - Česko 4:1

Futbalovú eufóriu v krajine podčiarkli zaplnené tribúny štadióna Micheila Meschiho. Ďalšie tisícky fanúšikov sledovali podľa záberov na sociálnych sieťach zápas v parkoch, baroch či reštauráciách.

Na nedávnom EURO postúpili Gruzínci pri premiérovej účasti do osemfinále, kde prehrali s neskoršími šampiónmi Španielmi. Keď sa futbalisti vrátili z turnaja domov, vítali ich v Tbilisi tisíce fanúšikov ako hrdinov.

Hašek: Pomaly a chrbtom k bránke

Tréner Česka Ivan Hašek čelil po zápase spŕške nepríjemných otázok.

„Boli sme hrozní, to ste videli sami. Zatiaľ čo Gruzínci hrali čelom k bránke a rýchlo, my chrbtom k bránke a pomaly. Keď sme dostali druhý gól, vypadli sme úplne z hry. Máte právo nás kritizovať, ten výkon bol hrôzostrašný,“ vravel.

Novinári mu pripomenuli, ako pred šiestimi rokmi po prehre 1:5 v prípravnom zápase s Ruskom ešte v lietadle z Rostova vedenie českého futbalu rozhodlo o odvolaní trénera Karla Jarolíma. Hašekovi sa teraz niečo podobné nestalo, ale priznal, že cíti tlak.

„Bez výsledkov tu nemám čo robiť,“ dodal. Česi hrajú v utorok na pražskej Letnej proti Ukrajine, ktorá na rovnakom mieste v sobotu prehrala s Albánskom 1:2.

Rossi: Hanebný výsledok

Ťažký večer majú za sebou aj Maďari. V ďalšej repríze súboja na EURO 2024 opäť prehrali s Nemeckom, tentoraz však oveľa výraznejším skóre. Kým v júni sa v Stuttgarte skončil zápas výhrou favorita 2:0, v Düsseldorfe nadelili Nemci súperovi päťku. 

„Je to hanebný výsledok, mali by sme sa zaň hanbiť! Hlavnú zodpovednosť v takýchto prípadoch nesie vždy tréner, teda ja,“ povedal Marco Rossi pre M4 Sport. V prvom polčase sa Maďari ešte držali, no po prestávke inkasovali štyri góly v priebehu 24 minút. 

Jamal Musiala v zápase Nemecko - Maďarsko v Lige národov.
Jamal Musiala v zápase Nemecko - Maďarsko v Lige národov. (Autor: TASR/AP)

„Cez prestávku sa nič výnimočné nestalo. Diskutovali sme o tom, koho a kedy máme striedať. Po druhom góle sme sa prakticky vytratili z ihriska, čo je neprípustné. O tri dni hráme proti Bosniakom a ak nedokážeme dobre zareagovať na tento zápas, tak budeme musieť zmiznúť zo scény,“ dodal Rossi.

Naopak, v Nemecku zavládla eufória. Reprezentácia začala novú éru po tom, čo v nej skončili dlhoročné opory Kroos, Gündogan, Müller a Neuer.

Podľa magazínu Bild týmto víťazstvom Nemci položili skvelý základ na ceste za titulom majstrov sveta 2026. Tréner Julian Nagelsmann to avizoval ako cieľ po skončení majstrovstiev Európy, kde domáci vypadli vo štvrťfinále proti Španielom.

Najväčšou hviezdou zápasu bol Jamal Musiala, ktorý sa podieľal na štyroch góloch. Bild vytiahol ešte jednu zaujímavosť. Prvý raz od novembra 2021 boli v súťažnom zápase v jednom momente na ihrisku v nemeckom tíme maximálne dvaja hráči Bayernu Mníchov.

Liga národov - 1. kolo - 7. september:


A-divízia

Skupina 3:

Holandsko - Bosna a Hercegovina 5:2 (2:1)

Góly: 13. Zirkzee, 45.+2 Reijnders, 56. Gakpo, 88. Weghorst, 90.+2 Simons - 27. Demirovič, 73. Džeko

Nemecko - Maďarsko 5:0 (1:0)

Góly: 27. Füllkrug, 58. Musiala, 66. Wirtz, 77. Pavlovič, 81. Havertz (z 11 m)

B-divízia

Skupina 1:

Gruzínsko - Česko 4:1 (1:0)

Góly: 33. Kvaracchelija (z 11 m), 53. Čakvetadze, 63. Mikautadze, 66. Kočorašvili - 80. Kalvach

Ukrajina - Albánsko 1:2 (0:0)

Góly: 49. Konopľa - 54. Ismajli, 66. Asani

/hralo sa v Prahe/

Skupina 2:

Írsko - Anglicko 0:2 (0:2)

Góly: 11. Rice, 26. Grealish

Grécko - Fínsko 3:0 (2:0)

Góly: 23. a 76. Ioannidis, 37. Källman (vlastný)/

C-divízia

Skupina 4:

Faerské ostrovy - Severné Macedónsko 1:1 (1:0)

Góly: 9. Davidsen (z 11 m) - 49. Bardhi (z 11 m)

Arménsko - Lotyšsko 4:1 (2:1)

Góly: 6. Bičachčjan, 35. Dubra (vlastný), 48. Zelarajan, 86. Spertsjan - 9. Harutjunjan (vlastný)

D-divízia

Skupina 2:

Moldavsko - Malta 2:0 (2:0)

Góly: 32. Caimacov, 45.+4 Nicolaescu (z 11 m)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Hašek po blamáži Čechov: Hrôzostrašný výkon, kritizujte nás. Hanbili sa aj Maďari