Francúzi vyhrali až na piaty pokus. Spravili sme, čo bolo potrebné, vravel tréner

Olivier Giroud a Kylian Mbappé.
Olivier Giroud a Kylian Mbappé. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|23. sep 2022 o 10:35

Dáni zlyhali v Lige národov proti Chorvátom.

PARÍŽ. Futbalisti Francúzska sa na piaty pokus dočkali víťazstva v prebiehajúcom ročníku Ligy národov. Úradujúci šampióni na parížskom Stade de France zdolali Rakúsko 2:0.

Dostali sa tak o bod pred svojho súpera na predposlednú priečku 1. skupiny A-divízie. Na čelo tabuľky sa vyšvihli Chorváti pod domácom triumfe nad Dánskom 2:1.

O víťazovi skupiny i zostupujúcom rozhodne až záverečné kolo. V nedeľu Dáni privítajú v Kodani Francúzov, ale ani v prípade víťazstva by do Final Four nepostúpili, ak by paralelne za tri body uspeli Chorváti. Tí nastúpia vo Viedni proti Rakúšanom, ktorým naopak ide o udržanie pozície v hlavnej kategórii Ligy národov.

Giroud sa zapísal do histórie

Francúzskemu koučovi Didierovi Deschampsovi spadol kameň zo srdca, AFP ho cituje: "Pre víťazstvo sme urobili všetko, čo bolo potrebné. Vypracovali sme si množstvo šancí a zápas sme úplne kontrolovali. V našej hre som videl veľa pozitívneho."

„Nie je nič lepšie ako víťazstvo. V júni nám to nevyšlo, aj keď sme predvádzali dobré veci. Vtedy sme neboli úspešní. Tento výsledok je pre hráčov odmena za kolektívny výkon. Skóre mohlo byť aj vyššie,“ povedal podľa webu Francúzskej futbalovej federácie (FFF).

Francúzi mali od začiatku hernú i streleckú prevahu, no na gól čakali takmer hodinu hry. Obranu súpera "odklial" až v 56. minúte Kylian Mbappé, ktorý sólo cez obranu súpera zakončil úspešne prudkou strelou.

O desať minút neskôr pridal druhý gól Olivier Giroud a na konte má už 49 zásahov v národnom tíme, iba o dva menej ako francúzsky rekordér Thierry Henry. Zároveň sa stal krátko pred 36. narodeninami najstarším strelcom v histórii francúzskej reprezentácie.

Francúzov trápili problémy s absenciou viacerých opôr, domácim okrem stabilných krajných obrancov chýbali napríklad brankár a kapitán Hugo Lloris, duo zo stredu poľa N'Golo Kante a Paul Pogba i kanonier Karim Benzema.

Rakúšanom však nedovolili ani raz vystreliť do priestoru bránky a vďaka trom bodom sa odlepili z dna tabuľky.

Zostupu sa budú chcieť vyhnúť vo svojom záverečnom vystúpení v skupine na pôde Dánska, no s určitosťou už neobhája prvenstvo v Lige národov z ročníka 2020/2021.

V drese Rakúska nastúpil na svoj 103. medzištátny duel útočník Marko Arnautovič a vyrovnal tak rekordný zápis Andreasa Herzoga.

Chorváti sú bližšie k Final Four

Pred záverečným kolom sú najbližšie k prvenstvu v skupine Chorváti, ktorí v Záhrebe vydreli výhru nad Dánskom a na čele tabuľky majú pred ním náskok jedného bodu.

Domáci sa dostali do vedenia krátko po prestávke - po vtipne zahranom rohu a centri Luku Modriča doputovala lopta na hranicu šestnástky k Bornovi Sosovi a ten ju umnou technickou strelou poslal presne k ľavej žrdi.

Chorváti mohli pridať aj ďalšie góly, no Ivan Perišič mieril tesne vedľa a strelu Modriča chytil Kasper Schmeichel.

Šok pre domácich prišiel v 77. minúte, keď sa za šestnástkou dostal k lopte Christian Eriksen a z diaľky trafil parádne do šibenice.

Už o dve minúty však o triumfe domácich rozhodol minútu po príchode na ihrisko striedajúci Lovro Majer krížnou strelou spoza obrancov.

Chorváti si postup na finálový turnaj súťaže môžu zabezpečiť v nedeľu v Rakúsku.

"Bolo by skvelé, keby sme sa dostali do Final Four. Bol to pre nás náročný zápas proti veľmi silnému súperovi. Ukázali sme však, že právom bojujeme o prvenstvo v skupine.

Som šťastný, že som dosiahol svoj prvý gól v chorvátskom drese a k tomu ešte tu na štadióne Maksimir, kde som vyrastal," povedal pre chorvátske médiá Sosa, odchovanec Dinama Záhreb, momentálne pôsobiaci v bundesligovom Stuttgarte.

Tabuľka 1. skupiny A-divízie Ligy národov

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Francúzi vyhrali až na piaty pokus. Spravili sme, čo bolo potrebné, vravel tréner