Rasistický spev Argentínančov má dohru. Francúzi podajú oficiálnu sťažnosť

Hráči Argetíny oslavujú s trofejou titul Copa America
Hráči Argetíny oslavujú s trofejou titul Copa America (Autor: TASR/AP)
SITA|17. júl 2024 o 11:44

Prípradom sa bude zaoberať samotná FIFA.

PARÍŽ. Predstavitelia Francúzskej futbalovej federácie (FFF) sa chystajú podať podnet na Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) za "rasistické a diskriminačné poznámky" reprezentantov Argentíny po finále Copa América na adresu francúzskeho tímu.

Argentínčania sa previnili počas osláv obhajoby amerického titulu cestou autobusom zo štadióna v Miami do hotela.

"Hrajú za Francúzsko, ale pochádzajú z Angoly. Budú dobre behať. Radi súložia trans ľudí. Ich matka je z Nigérie a otec z Kambodže, no v pase majú Francúz,“ znelo v popevku argentínskych hráčov.

Video, ktoré podľa všetkého natáčal stredopoliar Enzo Fernández, odkazuje na tmavú pleť a pôvod mnohých reprezentantov "krajiny galského kohúta“.

Rovnaký chorál spievali niektorí fanúšikovia argentínskeho výberu už pred finále MS 2022, v ktorom Argentínčania zdolali Francúzov po penaltovom rozstrele.

"Vzhľadom na závažnosť týchto šokujúcich poznámok, ktoré sú v rozpore s hodnotami športu a ľudských práv, sa prezident FFF rozhodol kontaktovať svojho argentínskeho partnera a FIFA priamo, aby podal sťažnosť za rasistické a diskriminačné poznámky.

Prezident FFF Philippe Diallo čo najdôraznejšie odsudzuje neprijateľné rasistické a diskriminačné poznámky namierené proti hráčom francúzskeho tímu v rámci piesne spievanej hráčmi a priaznivcami argentínskeho tímu," uviedla FFF vo vyhlásení.

Ešte v máji prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino vyhlásil, že futbal a jeho 211 národných federácií musia zachovávať princíp "nulovej tolerancie k rasizmu" a zaviazal sa opäť aktivovať prácu skupiny na monitorovanie rasistických incidentov.

Dlho na seba nenechala čakať ani reakcia zamestnávateľa Enza Fernándeza - londýnskej Chelsea.

Zástupcovia "The Blues" sa už videom takisto zaoberajú a podľa britských médií sú pripravení argentínskeho stredopoliara interne potrestať.

Bývalého hráča portugalskej Benficy, ktorý na Stamford Bridge prišiel v januári 2023 za 121 miliónov eur, prestali sledovať viacerí kluboví spoluhráči. Jeden z nich Wesley Fofana na instragrame napísal: "Futbal v roku 2024 - rasizmus bez zábran."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Rasistický spev Argentínančov má dohru. Francúzi podajú oficiálnu sťažnosť