Demitru kúpili za hokejky a 300-tisíc korún, ukazuje unikátny dokument

Pavol Demitra v roku 1996.
Pavol Demitra v roku 1996. (Autor: Archív TASR)
Sportnet|8. apr 2023 o 12:20

Legendárny hokejista prestúpil do Trenčína v roku 1992.

TRENČÍN. Bola to pre neho vstupná brána do veľkého hokeja. Pavol Demitra hokejovo vyrastal v Dubnici nad Váhom, kde si pre jeho výborné výkony všimli funkcionári Dukly Trenčín a ponúkli mu angažmán vo vojenskom klube.

Písal sa máj 1992. Finančné okolnosti prestupu ukazuje archívny dokument, ktorý na twitteri zverejnil terajší šéf hokejovej Dukly Milan Radosa.

K športu viedol odmalička Demitru jeho otec, bývalý futbalista.

V sezóne 1991/92 nazbieral vtedy 17-ročný mladík v dubnickom drese v I. SNHL (spolu s I. ČNHL druhá najvyššia súťaž v bývalom Československu) 23 bodov za 13 gólov a 10 asistencií a patril k lídrom aj na európskom šampionáte do 18 rokov (6 zápasov, 4 góly, 8 asistencií), ktorý Československo bez straty bodu vyhralo.

Po sezóne odišiel Demitra do Dukly Trenčín, ktorá patrila v tom čase medzi československú špičku a v roku 1992 získala svoj jediný federálny titul.

Za šikovného mladíka zaplatila Dukla Dubnici v štyroch splátkach dovedna 300-tisíc korún v hotovosti a hokejkami značky KOHO v hodnote 100-tisíc korún.

Pre porovnanie, v tom čase bol priemerný plat v Československu 4644 korún a najlacnejšie auto Škoda Favorit sa predávalo za bezmála 145 000 korún.

Ak by ste dnes zaplatili za hráča 65 priemerných platov, jeho hodnota by bola vyše 90-tisíc eur, aj s hokejkami vyše 120-tisic eur.

"Keď prišiel ako 17-ročný do Dukly Trenčín ako veľmi talentovaný hráč, vytvorili sme takú mini partiu mladých chalanov. Hral tretiu päťku ako 16-ročný, na ňom bolo vidieť, že je veľmi perspektívny, každý na ňom videl, že jedného dňa bude hrať NHL, čo sa aj potvrdilo," spomínal na Demitrov príchod do Trenčína vo filme 38 Ján Pardavý. 

V Trenčíne odohral Demitra iba sezónu. Po nej sa vybral do Severnej Ameriky, kde ho draftoval tím NHL Ottawa Senators.

"Ani sme nevedeli, čo tá NHL je, vedeli sme len toľko, že tam hrajú najlepší hráči sveta. Zrazu sa nám v tínedžerských rokoch otvorila pre našu generáciu obrovská príležitosť ísť a presadiť sa.

Vtedy sme podpísali obaja prvého agenta, Ritcha Wintera, ktorý ani neprišiel osobne, ale poslal svojho zástupcu, Míru Henyša.

Pri aute sme podpísali kontrakty s novým agentom, ktorého sme nikdy nevideli. Bol to sen niekde sa dostať a čokoľvek by hocikto povedal čo treba urobiť, tak by sme to urobili v tej chvíli," vravel vo filme Miroslav Šatan.

Demitra sa počas dlhej a úspešnej kariéry v zámorí do Trenčína vrátil - v roku 1996 iba na jeden zápas, ale počas výluky v NHL na celú sezónu 2004/2005, keď vytvoril elitný útok s Mariánom Gáboríkom a Mariánom Hossom.

Dukla vtedy vypadla v semifinále play off so Slovanom Bratislava.

Niekdajší kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie zahynul pri leteckom nešťastí s ďalšími hokejistami ruského tímu Lokomotiv Jaroslavľ 7. 9. 2011.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Demitru kúpili za hokejky a 300-tisíc korún, ukazuje unikátny dokument