Wales si zahrá vo štvťfinále, v derby zdolal Severné Írsko

Gareth Mcauley (v strede) strieľa vlastný gól.
Gareth Mcauley (v strede) strieľa vlastný gól. (Autor: SITA/AP)
Marek Kantorík|25. jún 2016 o 17:55

O postupe Walesu rozhodol vlastným gólom McAuley.

MS vo futbale 2016 - osemfinále:

(Parc des Princes, Paríž)

Wales - Severné Írsko 1:0 (0:0)

Gól: 75. McAuley (vlastný)

ŽK: 58. Taylor, 90.+ Ramsey - 44. Dallas, 67. Davis, rozhodovali: Atkinson - Mullarkey, Child (všetci Ang.), 45 000 divákov

Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Ledley (63. J. Williams), Allen, Taylor - Ramsey - Bale, Vokes (55. Robson-Kanu)

Severné Írsko: McGovern - Hughes, McAuley (84. Magennis), Cathcart, J. Evans - Ward (69. Washington), C. Evans, Norwood (79. McGinn), Dallas - Davis - Lafferty

PARÍŽ. V sobotňajšom osemfinálovom stretnutí futbalových ME 2016 vo Francúzsku zvíťazil Wales nad Severným Írskom najtesnejším rozdielom 1:0.

Pri svojej premiérovej účasti na šampionáte sa predstaví medzi osmičkou najlepších.

Jediný gól stretnutia padol po centrovanej prihrávke Garetha Bala, po ktorej si loptu do vlastnej siete nešťastne zrazil severoírsky obranca Gareth McAuley. 

Online prenos

II. polčas 

90. min - Skončil sa druhý polčas. Wales vyslal na bránku len jednu strelu, no medzi osem najlepších mužstiev postúpil vďaka vlastnému gólu Severných Írov.

87. min - Blíži sa koniec druhého polčasu. Severným Írom sa však nedarí dostať sa pred Hennesseyho. Dokážu ešte vyrovnať a vynútiť si predĺženie?

75. min - Wales sa ujíma vedenia. Bale centroval loptu z ľavej strany pred bránku na Robsona-Kanua, no pred ním ju poslal do vlastnej bránky McAuley.

58. min - Prvá strela Walesu, o ktorú sa postaral Bale. Hviezdny útočník vystrelil loptu z priameho kopu ponad múr, ale McGovern ju skvele vyrazil.

Gareth Bale (v strede).
Gareth Bale (v strede). (Autor: SITA/AP)

53. min - Walesan Ramsey prihral z pravej strany do stredu Vokesovi, ktorý však hlavou poslal loptu mimo bránky 

46. min - Začal sa druhý polčas.

I. polčas

45. min - Prvý polčas sa skončil. Zaujímavá štatistika. Severní Íri zaznamenali za 45 minút viac prihrávok (114) ako v celom zápase s Nemcami (111).

40. min - Walesania majú prevahu v držaní lopty (60:40), no na bránku ešte nevystrelili. Naopak, Severní Íri majú na konte dva strelecké pokusy.

23. min - Ďalšia šanca Severných Írov. Ward vyslal z diaľky tvrdú strelu, ktorú Hennessey vyrazil nad brvno.

19. min - Prvá príležitosť Walesanov. Taylor centroval do šestnástky na Bala, ktorý odhlavičkoval loptu k Ramseymu a ten strelil gól. Pre postavenie mimo hry ho však rozhodca neuznal.

10. min - Severní Íri sa dostali do dobrej šance. Davis prihral na hranici šestnástky Dallasovi, ktorý tvrdou strelou preveril pozornosť Hennesseyho.  

1. min - Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - "Fanúšikovia na tribúnach spievali, že ešte nejdeme domov. Verím, že sa tieto slová potvrdia a naši skvelí priaznivci si to budú môcť zaspievať aj počas víkendu," vravel ešte po súboji s Nemeckom tréner Michael O'Neill. Vtedy ešte nevedel, že jeho mužstvo napokon do osemfinále postúpi.

Pred zápasom- Oveľa ťažšie sa rodil postup Severných Írov. V skupine z trojice Nemecko, Poľsko a Ukrajina zdolali len posledný menovaný tím. Tri body im však stačili na postup z tretieho miesta vďaka skóre 2:2.

Ako kľúčový sa ukázal výkon brankára Michaela McGoverna v záverečnom súboji skupiny proti Nemecku. Zlikvidoval v ňom viacero čistých šancí súpera a Severné Írsko prehralo s úradujúcimi majstrami sveta len 0:1. 

Brankár Michael McGovern likviduje veľkú šancu Thomasa Müllera.
Brankár Michael McGovern likviduje veľkú šancu Thomasa Müllera. (Autor: TASR/AP)

"Je dôležité, že sme dostali len jeden gól. Hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi, ktorý nás väčšinu duelu tlačil. Som veľmi rád, že som svojimi zákrokmi pomohol tímu k solídnemu výsledku," vyhlásil po zápase McGovern.

Pred zápasom- "Je to fantastický pocit postúpiť na takomto turnaji. Čakali sme dlho, kým sme niečo takéto mohli zažiť," vyhlásil po víťaznom stretnutí s Ruskom stredopoliar a jedna z najväčších opôr tímu Aaron Ramsey.

Pred zápasom - Walesania svoju B-skupinu, v ktorej účinkovalo aj Slovensko, senzačne vyhrali. Nestačili v nej len na Anglicko (1:2), v ďalších dvoch zápasoch zvíťazili. Slovákov zdolali 2:0 a Rusov na záver presvedčivo 3:0.

Pred zápasom - Oba tímy sa na európsky šampionát kvalifikovali vôbec prvý raz v ich futbalovej histórii. A hneď pri premiérovej účasti si zahrajú v osemfinále.

Zápas medzi Walesom a Severným Írskom sa v parížskom Parku princov hrá v sobotu o 18. hodine.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Wales si zahrá vo štvťfinále, v derby zdolal Severné Írsko