Wales senzačne postúpil do semifinále, vyradil favorizované Belgicko

Autor víťazného gólu Hal Robson-Kanu (vľavo) oslavuje so spoluhráčom Garethom Balom.
Autor víťazného gólu Hal Robson-Kanu (vľavo) oslavuje so spoluhráčom Garethom Balom. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|30. jún 2016 o 23:07

Wales hrá na majstrovstvách Európy prvýkrát v histórii. A je medzi štyrmi najlepšími tímami kontinentu.

ME vo futbale 2016 - štvrťfinále:

(Stade Pierre-Mauroy, Lille)

Wales - Belgicko 3:1 (1:1)

Góly: 30. Ashley Williams, 55. Robson-Kanu, 85. Vokes - 13. Nainggolan

ŽK: Ben Davies, J. Chester, Gunter, A. Ramsey - Fellaini, Alderweireld, rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slovin.), 45.936 divákov

Wales: Hennessey - J. Chester, Ashley Williams, Ben Davies - Neil Taylor, Joe Allen, Ledley (78. Andy King), A. Ramsey (90. James Collins), Gunter - Robson-Kanu (80. Vokes), G. Bale

Belgicko: Courtois - T. Meunier, Alderweireld, Denayer, Jordan Lukaku (75. Mertens) - Nainggolan, Witsel - Ferreira-Carrasco (46. Fellaini), De Bruyne, Hazard - Romelu Lukaku (83. Batshuayi)

LILLE. Futbalisti Walesu sa stali druhými semifinalistami EURO 2016 vo Francúzsku. Vo štvrťfinálovom súboji v Lille zdolali favorizované Belgicko 3:1 a prvýkrát v histórii postúpili na vrcholnom podujatí medzi najlepšie kvarteto.

Walesania, ktorí v prvom zápase na ME zdolali Slovensko 2:1, síce prehrávali od 13. minúty po výstavnej strele Nainggolana, ale nezložili zbrane a po heroickom výkone dokázali otočiť skóre. Ešte v prvom polčase vyrovnal hlavičkou kapitán Williams a po zmene strán dokonali obrat Robson-Kanu a striedajúci Vokes.

Zverenci trénera Chrisa Colemana pokračujú na ME v spanilej jazde. V súboji o postup do finále narazia v stredu 6. júla od 21.00 h v Lyone na Portugalsko

Hlasy po zápase:

(zdroje: uefa.com, dpa)

Chris Coleman, tréner Walesu: "Očakávali sme náročný zápas, chceli sme ukázať, čo v nás je. Máme skvelý tím so super hráčmi, ktorí vždy bojujú. Človek by mal mať sny a nemal by od nich upustiť. Od Belgičanov som za stavu 0:1 čakal viac. Sme nadšení, že môžeme byť tu, nikdy sme neboli tak ďaleko. Atmosféra bola výborná, cítil som sa ako v Bruseli. Snívate o podobných večeroch a keď ich zažijete, neviete to slovami opísať."

Marc Wilmots, tréner Belgicka: "Prvých 20 až 25 minút sme dominovali, no potom sme sa stiahli, čo si nedokážem vysvetliť. Walesania nám začali robiť v obrane problémy, naši mladí obrancovia boli neistí, preto sme postavili Fellainiho. Nedokázali sme ale skúsených hráčov nahradiť. Druhý inkasovaný gól bol pre nás smrteľným úderom. Som sklamaný, rovnako ako všetci v šatni."

Joe Allen, stredopoliar Walesu: "Nemám slov. Nikdy sme si nemysleli, že by sme mohli byť v takejto pozícii. Vedeli sme, že dnes dokážeme skórovať a hneď, ako sme nabrali sebavedomie, sme sa rozbehli a dokráčali k víťazstvu. A práve o tom je tento tím. Súperi budú musieť spraviť niečo výnimočné, aby nás zastavili."

Hal Robson-Kanu, autor druhého gólu Walesu, muž zápasu: "Bolo to fantastické. Podarilo sa nám v prvom polčase dostať späť do hry. Vedeli sme, že ak v druhom budeme hrať podobne, budeme za to odmenení. Proti Belgičanom sme v uplynulých rokoch nastúpili niekoľkokrát a vedeli sme, ako na nich hrať. Dosiahli sme niečo, na čo sme šesť či sedem rokov tvrdo pracovali. Všetci si zaslúžia poklonu. Dnešok si vychutnáme a potom sa začneme pripravovať na ďalší zápas."

Ashley Williams, kapitán Walesu: "Som rád, že sme sa prebojovali ďalej. Či sme boli otrasení po inkasovanom góle? Nie. Dokázali sme rýchlo odpovedať. Potvrdil sa tým charakter tohto mužstva, o ktorom sme už predtým hovorili."

Axel Witsel, stredopoliar Belgicka: "Je to pre nás obrovské sklamanie. Predstavovali sme si to celkom inak. Žiaľ, nedokázali sme pridať ďalšie góly. Mali sme dať gól na 2:0, bol by to iný zápas. Do prestávky sme mali veľké problémy, najmä s Ramseym a Baleom. Inkasovali sme góly, ktoré by sme nemali dostávať."

Belgičania boli považovaní za čiernych koňov turnaja. O titul však opäť nezabojujú.
Belgičania boli považovaní za čiernych koňov turnaja. O titul však opäť nezabojujú. (Autor: TASR/AP)

Online prenos

Zápas sa skončil. Belgické hviezdy opäť na úspech nedosiahnu. Naopak, Wales si pri svojej premiérovej účasti zahrá v semifinále.

90. min - Riadny hrací čas sa končí. Rozhodca ešte bude nadstavovať tri minúty, ale fanúšikovia Walesu už na tribúnach oslavujú a spievajú.

85. min - Je zrejme rozhodnuté! Chris Gunter centrom z pravej strany našiel na bližšej žrdi striedajúceho Sama Vokesa a na jeho skvelú hlavičku Courtois nedosiahol. Wales vedie 3:1 a má semifinále na dosah.

83. min - Belgičania si pýtali pokutový kop, ale márne. Po súboji s Ashleym Williamsom spadol Radja Nainggolan. Kontakt tam bol, ale rozhodca nepíska.

78. min - Belgičania sa pokúšajú niečo vymyslieť, ale čosi im v záverečnej fáze chýba. Posielajú lopty do šestnástky, ale tam sa do zakončenia dostávajú len veľmi ťažko. Dá sa očakávať, že Walesania budú už prevažne iba brániť.

70. min - Ako to vyzerá štatisticky dvadsať minút pred koncom riadneho hracieho času? Držanie lopty je vyrovnané: 50% - 50%. Striel majú viac Walesania: 14-10, z toho na bránu 6-4. Len o čosi viackrát si prihrali loptu: 368 - 364, skompletovali aj viac prihrávok: 331 - 328. Viac toho aj nabehali: 83,6 km - 80,3 km.

Čo vymyslí tréner Belgicka Marc Wilmots?
Čo vymyslí tréner Belgicka Marc Wilmots? (Autor: TASR/AP)

64. min - Belgičania dostali šancu urobiť niečo s výsledkom zo štandardnej situácie. De Bruyne síce kopol loptu ponad múr, ale iba do stredu brány, kde stál pozorný Hennessey a nenechal sa zaskočiť.

62. min - Belgičania dnes naozaj v defenzíve nepôsobia ani zďaleka s istotou. Prakticky po každej centrovanej lopte do pokutového územia hrozí nebezpečenstvo. Teraz po rohovom kope hasil Thibaut Courtois.

55. min - Belgická obrana bez Vermeulena a Vertonghena robí chyby a využíva to Hal Robson-Kanu, ktorý dostal prihrávku do pokutového územia, vyškolil hráčov súpera a s prehľadom obstrelil Courtoisa. Wales vedie 2:1!

53. min - Belgičania sú v druhom polčase aktívnejší, akoby ich tréner Marc Wilmots prebral cez prestávku v šatni. Zatiaľ sa hrá prakticky iba na obrannej polovici Walesu, pred malou chvíľou sa Lukaku k ďalšej hlavičke nedostal.

48. min - Belgičania mohli veľmi skoro v úvode druhého polčasu vyhrávať. Na center si vyskočil najvyššie Romelu Lukaku, ale hlavičkoval vedľa brány.

Druhý polčas sa začal.

I. polčas

Prvý polčas sa skončil.

43. min - Belgičania akoby boli zaskočení výkonom súpera, Walesania držia loptu, lepšie tvoria hru a vytvárajú si aj šance. Po rohovom kope opäť vyskakoval najvyššie Williams, ale tentoraz ju nedokázal umiestniť medzi tri žrde.

36. min - Walesania zlepšili svoju hru, ba dokonca sú už o čosi lepší. Hoci je držanie lopty aktuálne 50% ku 50%, Walesania majú viac striel: 6-4, z toho na bránu 3-2. Nabehali aj viac kilometrov, častejšie si prihrávajú loptu.

30. min - Tentoraz sa to však už Walesu podarilo a je vyrovnané! Na rohový kop Aarona Ramseyho vyskočil v pokutovom území najvyššie kapitán Ashley Williams a hlavou nedal Courtoisovi žiadnu šancu.

26. min - A mohlo byť vyrovnané! Walesania ani zďaleka nie sú odovzdaným súperom a nebyť Courtoisa, tešili by sa z gólu. Neil Taylor sa dostal po krížnej prihrávke zblízka k strele, ale belgický brankár pohotovo zasiahol.

19. min - Belgičania sú zatiaľ lepší, častejšie držia loptu na svojich kopačkách. Viac si aj prihrávajú, vyslali tiež viac striel: 2-4, z toho dve na bránu.

13. min - Toto bola futbalová paráda. Radja Nainggolan sa oprel do lopty z dvadsiatich piatich metrov a parádne ju poslal do pravého horného rohu. Hennessey sa naťahoval márne, Belgicko vedie nad Walesom 1:0.

10. min - Na opačnej strane ukazoval svoje kvality Bale, ktorý sa dostal do zakončenia ľavačkou. Nemieril presne a trafil len bočnú sieť.

7. min - Obrovské možnosti Belgičanov na otvorenie skóre. V pokutovom území sa po centri Romelua Lukakua ocitol nikým nekrytý Yannick Ferreira Carrasco. Hennessey zasiahol, ale k dorážke sa dostal Meunier a ten už gólmana súpera prekonal, no na bránkovej čiare zasiahol jeden z obrancov.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - Bale vyslal doteraz dvanásť pokusov medzi tri žrde, čo je najviac spomedzi všetkých hráčov. Najväčší počet striel na bránku majú Belgičania (31).

Pred zápasom - Hazardovi bude čeliť aj jedna z najväčších hviezd svetového futbalu - Gareth Bale. Na turnaji strelil gól v každom zápase základnej skupiny.

„Všetci k nemu vzhliadajú a tak je to správne, pretože je to skvelý hráč. Nie je to len o tom, čo dokáže na ihrisku, ale aj o tom, aký je ako športovec. Je vzorom, usilujeme sa, aby bol pre mužstvo príkladom,“ konštatoval tréner Chris Coleman.

Pred zápasom - Práve pri osemfinálovom víťazstve s Maďarskom 4:0 zažiaril kapitán Eden Hazard. Zaznamenal gól a asistenciu.

„Bol to najpôsobivejší individuálny výkon na turnaji,“ zhodli sa odborníci. Hazard prekonal aj Hamšíkov výkon proti Rusom.

Eden Hazard patrí medzi najväčšie hviezdy Belgicka.
Eden Hazard patrí medzi najväčšie hviezdy Belgicka. (Autor: TASR/AP)

Pred zápasom - Wales na šampionáte zdolal Slovensko, Rusko i Severné Írsko. Jedine Anglicko bolo nad jeho sily, keď vyhralo 2:1.

Belgičania na úvod zaváhali s Talianskom (0:2). V ďalších troch dueloch sa už tešili z víťazstiev - zdolali Írsko (3:0), Švédsko (1:0) a v osemfinále Maďarsko (4:1).

Pred zápasom - Súperi sa dobre poznajú - hrali proti sebe aj v kvalifikácii o postup na tohtoročný záverečný turnaj vo Francúzsku.

V Belgicku sa zrodila bezgólová remíza, vo Walese zvíťazili domáci 1:0.

Teraz reprezentačné výbery Belgicka a Walesu zabojujú o postup do semifinále. Ich zápas sa na štadióne v Lille hrá v piatok o 21. hodine.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Wales senzačne postúpil do semifinále, vyradil favorizované Belgicko