Euro 2016: Slováci hrajú kvalifikáciu so Španielskom a Ukrajinou

Slovákom do skupiny vyžrebovali Šapnielsko i Ukrajinu.
Slovákom do skupiny vyžrebovali Šapnielsko i Ukrajinu. (Autor: TASR)
Sportnet|23. feb 2014 o 12:48

Majstrovstvá Európy vo futbale 2016 budú vo Francúzsku v dňoch 10. júna až 10. júla 2016.

Kvalifikácia EURO 2016 vo Francúzsku

Skupina C

Španielsko, Ukrajina, Slovensko, Bielorusko, Macedónsko a Luxembursko


NICE. Súpermi slovenskej futbalovej reprezentácie v C-skupine kvalifikácie EURO 2016 budú úradujúci majstri sveta a Európy Španieli, Ukrajina, Bielorusko, Macedónsko a Luxembursko.

Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v Nice, ktorý zaradil rekordných 53 krajín do ôsmich šesťčlenných a jednej päťčlennej skupiny. Finálový turnaj sa uskutoční o dva roky v termíne 10. júna - 10. júla vo Francúzsku.

Postúpi až 24 krajín

Na kontinentálny šampionát sa prvýkrát v histórii prebojuje až 24 tímov, čo je nárast o osem v porovnaní s ME 2012. O účasť na majstrovstvách Európy sa pokúsi rekordných 53 krajín.

Premiérovo sa v kvalifikácii predstaví Gibraltár, Francúzsko ako usporiadateľ záverečného turnaja má istotu účasti.

Priamy postup si vybojuje deväť víťazov a deväť druhých tímov zo skupín plus jeden najlepší z tretieho miesta. Zvyšných osem tretích bude hrať o štyri zostávajúce miestenky play off baráž.

Nový systém kvalifikácie

Mení sa aj harmonogram kvalifikácie. Časy výkopov budú v dvoch blokoch - v sobotu a v nedeľu od 18.00 a 20.45, v ďalších dňoch prevažne o 20.45.

Jednotlivé reprezentácie budú hrať v dňoch spárovaných do kľúča štvrtok/nedeľa, piatok/pondelok alebo sobota/utorok.

Doteraz sa hralo systémom piatok - utorok, hráči mali tri dni na odpočinok. Teraz budú mať na regeneráciu len dva dni. Každý deň "Týždňa futbalu" sa bude hrať od osem do desať zápasov.

Krajina organizátora EURO 2016, ktoré sa bude hrať v deviatich mestách Paríži, Marseille, Lyone, Lille, Lens, St. Etienne, Bordeaux, Nice a Toulouse na desiatich štadiónoch (dva v Paríži-pozn.), má účasť automatickú.

Francúzsko však bude nesúťažnou súčasťou 5-člennej skupiny, v ktorej odohrá prípravné zápasy s jej účastníkmi. Body do tabuľky tejto I-skupiny zo zápasov s Francúzskom sa nebudú počítať a nebudú mať vplyv na konečné poradie.

Povedali o žrebe

Ján Kozák st. (tréner slovenskej reprezentácie): "Sú to súperi, ktorých som si neprial, najmä Španielsko a Ukrajina. Toto však človek len ťažko môže ovplyvniť. Aj ďalšie tímy z tejto skupiny sú zaujímavé. Rešpektujem každého súpera, svoj osud máme vo vlastných rukách. Záleží na tom, v akej forme budeme, ako pristúpime k jednotlivým zápasom, celkovo je to však náročná skupina. Po dlhšom čase má Slovensko atraktívneho súpera v podobe Španielska. Úradujúci majstri sveta a Európy budú pre slovenských fanúšikov veľmi atraktívni. Z druhého koša boli najťažší možní súperi práve Ukrajinci a potom Belgičania. V porovnaní s minulými kvalifikáciami máme rozhodne papierovo silnejších súperov, ale treba sa na nich kvalitne pripraviť a urobiť všetko pre úspešné výsledky."

Ján Kováčik (prezident Slovenského futbalového zväzu): "Keďže sme nešli do Nice vyberať si súperov, ale boli sme len pri konštatovaní žrebovania, tak musíme rešpektovať každého, koho nám vyžrebovali. Z predchádzajúcich dvoch kvalifikácií mám dostatočne veľa skúseností, že aj tímy z nižších košov ako sme boli my, Arménsko, Lichtenštajnsko, sú dnes silní súperi. Ja som svojím spôsobom spokojný, lebo rešpektujem žreb. Ak by sa zápas so Španielskom hral na jeseň 2015, som presvedčený, že to by bol ten prvý významný zápas, ktorý by sa mohol hrať na štadióne City Aréna Antona Malatinského v Trnave."

Dušan Kuciak (brankár slovenskej reprezentácie): "Vieme, kto je jasný favorit tejto skupiny. So Španielmi to budú veľmi náročné zápasy. Domáce stretnutie proti nim bude pre slovenských fanúšikov obrovský sviatok. Pokiaľ ide o ďalších súperov, ak to zoberieme reálne, Ukrajina je silnejšia ako my. Bolo by však hlúpe a zbabelé povedať, že sa nejdeme pobiť o druhé postupové miesto. Podľa mňa budú rozhodujúce duely práve s Ukrajincami. S Bielorusmi a Macedóncami to bude asi o jednom góle, bude sa nám hrať ľahšie, ak ho dáme ako prví. Určite to však nebudú jednoduché duely, najmä na ich pôde nás nečaká nič ľahké."

Marek Sapara (stredopoliar slovenskej reprezentácie): "Jednoznačne najväčší favorit a zároveň lákadlo pre fanúšikov sú Španieli. Oni sú úradujúci majstri sveta a Európy, hrajú vynikajúci futbal. Ich káder tvoria väčšinou hráči z Barcelony a Realu Madrid, takže sa máme na čo tešiť. Na reprezentačnej úrovni nemám skúsenosť so španielskym futbalom, ale na klubovej scéne mám naň vynikajúce spomienky. Ešte v drese Rosenborgu Trondheim som sa tešil v Lige majstrov z víťazstva nad Valenciou doma i u súpera. Skvelý futbal hrala v kvalifikácii o postup na MS 2014 Ukrajina, dostala sa do baráže, čo hovorí za všetko. Určite to bude druhý najťažší súper v tejto skupine. Inak je to hrateľná skupina. Bude záležať na nás, ako budeme hrať my, ako sa bude dariť mužstvu. Myslím si, že pri troche šťastia a premieňaní príležitostí, ktoré si utvoríme, máme šancu postúpiť."

Viktor Pečovský (stredopoliar SR): "Z toho prvého koša si bolo ťažko vyberať, ale k Španielsku prakticky niet čo dodať. Atraktívny súper, ktorého som si osobne želal. Rozhodne máme šancu postúpiť, pretože rozhodovať bude aktuálna forma. Rozhodne sme dostali náročnejšiu skupinu ako tú poslednú o postup na svetový šampionát do Brazílie, ale možno to nám bude vyhovovať. Už nebudeme v pozícii favorita vo väčšine zápasov, preto by sme sa s tým mohli ľahšie vyrovnať. Celkovo sa však už dnes ťažko vyberajú ľahkí súperi, ale my sa s tým popasujeme."

Peter Pekarík (obranca SR): "Čaká nás nesmierne ťažká skupina. Španielsko nie je len favorit C-skupiny, ale aj celého turnaja. Všetci vedia o jeho kvalitách, o tom ani netreba dlhšie diskutovať. Ukrajina bude tiež náročný protivník, ktorý má svoju kvalitu. Určite bude chcieť postúpiť z druhého miesta. Je na nás, aby sme sa pobili o druhú postupovú pozíciu. O všetkom sa rozhodne na ihrisku a akékoľvek vyhlásenia pôjdu bokom. Určite nás nečaká nič ľahké ani v súbojoch s Bieloruskom, Ukrajinou a Macedónskom."

Vicente del Bosque (tréner Španielska): "Nie je to taká ľahká skupina, akoby sa niektorým mohlo zdať. Budeme čeliť novotvoriacim sa tímom, ktorých hráči sú mladí a kvalitní. Dôležitú úlohu môžu hrať aj chladnejšie klimatické podmienky, keďže väčšina krajín sa nachádza vo východnej Európe."

Boško Gjurovski (tréner Macedónska): "Španielsko je v našej skupine obrovským favoritom, o tom niet pochýb. Hrať proti 'červenej fúrii' v Skopje bude skvelým predstavením pre fanúšikov. Ukrajina môže mať najväčšie šance na druhé miesto, ale ani nás by som neodpisoval."

Michail Fomenko (tréner Ukrajiny): "Nemohol som sa zúčastniť na žrebe, pretože som chorý. Sledoval som to v televízii. Myslím si, že by sme mali zostať pri zemi."

Program Slovenska:

8. septembra 2014: Ukrajina - SLOVENSKO

9. októbra 2014: SLOVENSKO - Španielsko

12. októbra 2014: Bielorusko - SLOVENSKO

15. novembra 2014: Macedónsko - SLOVENSKO

27. marca 2015: SLOVENSKO - Luxembursko

14. júna 2015: SLOVENSKO - Macedónsko

5. septembra 2015: Španielsko - SLOVENSKO

8. septembra 2015: SLOVENSKO - Ukrajina

9. októbra 2015: SLOVENSKO - Bielorusko

12. októbra 2015: Luxembursko - SLOVENSKO

Žreb kvalifikácie o postup na ME 2016 vo futbale

A-skupina

1.Holandsko
2.Česko
3.Turecko
4.Lotyšsko
5.Island
6.Kazachstan

B-skupina

1.Bosna a Hercegovina
2.Belgicko
3.Izrael
4.Wales
5.Cyprus
6.Andorra

C-skupina

1.Španielsko
2.Ukrajina
3.

SLOVENSKO

4.Bielorusko
5.Macedónsko
6.Luxembursko

D-skupina

1.Nemecko
2.Írsko
3.Poľsko
4.Škótsko
5.Gruzínsko
6.Gibraltár

E-skupina

1.Anglicko
2.Švajčiarsko
3.Slovinsko
4.Estónsko
5.Litva
6.San Maríno

F-skupina

1.Grécko
2.Maďarsko
3.Rumunsko
4.Fínsko
5.Severné Írsko
6.Faerské ostrovy

G-skupina

1.Rusko
2.Švédsko
3.Rakúsko
4.Čierna Hora
5.Moldavsko
6.Lichtenštajnsko

H-skupina

1.Taliansko
2.Chorvátsko
3.Nórsko
4.Bulharsko
5.Azerbajdžan
6.Malta

I-skupina

1.Portugalsko
2.Dánsko
3.Srbsko
4.Arménsko
5.Albánsko
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Euro 2016: Slováci hrajú kvalifikáciu so Španielskom a Ukrajinou