Pačinda: Keď budeme hrať ligu, možno sa do reprezentácie vrátim

facebook FC Košice
facebook FC Košice
Daniel Dedina|18. jan 2021 o 20:30

Príchod do Košíc neberie ako krok späť.

KOŠICE. S rodnými Košicami sa v sezóne 2013/14 tešil z triumfu v Slovnaft Cupe a následne si v ich drese zahral v predkole Európskej ligy.

ERIK PAČINDA zažil výborné obdobie s neslávnym koncom v Dunajskej Strede. Českú ligu okúsil v Plzni, poľskú v Kielciach. Jesennú časť tejto sezóny strávil v Trnave.

Tridsaťjedenročný ofenzívny stredopoliar s výbornou kopacou technikou štyrikrát reprezentoval Slovensko, na Kráľovskom pohári v Thajsku sa pred necelými troma rokmi zaskvel vo finále parádnym víťazným gólom do siete domáceho tímu.

Teraz sa Pačinda rozhodol pre návrat domov. Stal sa súčasťou ambiciózneho klubu FC Košice. S druholigistom podpísal v pondelok zmluvu do leta 2024.

Čo vás presvedčilo pre návrat do Košíc?

Najmä ľudia v klube a ambície, ktoré sú v ňom nastavené. Dúfam, že sa nám podarí postúpiť. Stavia sa nový štadión a verím, že všetci urobia maximum pre to, aby sme postúpili do ligy.

Zavážila aj osoba nového športového riaditeľa Jána Kozáka st.?

Presne tak. Pomohol mi v niektorých veciach a vytiahol ma aj do reprezentácie. Verím, že mu to splatím a budem na ihrisku podávať dobré výkony.

Ide o iný klub než ten, za ktorý ste hrávali. Krok do neznáma to ale pre vás nie je.

Veľa hráčov poznám, s niektorými sme spolu hrali a registrujem aj mladších. Takisto prostredie poznám, som tu doma. Dúfam, že sa nastavíme tak, aby sme dosiahli úspech.

Na konte máte takmer dvesto zápasov vo Fortuna lige. Neberiete účinkovanie v druhej lige ako krok späť?

Z hľadiska podmienok, ambícií i štadióna by som nepovedal, že je to krok späť. Je dôležité, aby sa podarilo vytvoriť konkurencieschopné mužstvo, ktoré bude ašpirantom na postup. Potom to už bude okej.

Erik Pačinda v debate s asistentom trénera a bývalým spoluhráčom Petrom Šinglárom.
Erik Pačinda v debate s asistentom trénera a bývalým spoluhráčom Petrom Šinglárom. (Autor: Daniel Dedina)

V pondelok ste sa na tréningu pripravovali len individuálne. Prečo?

Mesiac som prakticky nebehal. Absolvoval som len posilňovacie cviky a bicykel, takže sa musím do toho pomaly dostať. Do konca týždňa by som sa už chcel pripravovať s mužstvom.

Ako hodnotíte vaše päťapolročné futbalové pôsobenie mimo Košíc?

Prešiel som si Dunajskou Stredou, Plzňou, bol som v Poľsku a naposledy v Trnave. Všetky tieto kluby fungujú na vysokej úrovni. Aj tu sa to však pomaličky buduje a verím, že to bude na takej úrovni, na akej by Košice mali byť.

Na lídra z Banskej Bystrice a druhý Liptovský Mikuláš strácate v tejto chvíli dvanásť, resp. osem bodov. Myslíte si, že by sa vám mohol postup podariť ešte v tejto sezóne?

Pozeral som si to, nejaká bodová strata tam už je... Ak sa podarí už teraz v zime vytvoriť mužstvo, ktoré bude schopné bojovať o čelo tabuľky, tak je možné všetko. Druhá liga je vyrovnaná a pokiaľ budeme zápasy vyhrávať, môže to byť ešte zaujímavé.

Z druhej ligy bude zrejme do reprezentácie priďaleko. Túto kapitolu ste už uzavreli, alebo ešte v kútiku duše veríte, že by vám v budúcnosti mohla znova prísť pozvánka?

Ťažko povedať. V prvom rade musím byť zdravý, lebo počas pôsobenia v Trnave som mal zdravotné problémy. Základ je dať sa dokopy. Ak sa nám podarí postúpiť a budeme hrať najvyššiu súťaž, možno sa mi to ešte podarí.

Podpísali aj ďalšieho hráča, Juhar si to rozmyslel

„Sme veľmi radi, že sa napriek účinkovaniu v druhej lige, rozhodol vrátiť do Košíc. Je to lokálpatriot, reprezentant a jeho skúsenosti nám určite pomôžu. Sľubujeme si od neho posilnenie útoku, pretože najväčší problém sme v jeseni mali so strieľaním gólov. Veríme, že nám pomôže,“ vyhlásil prezident FC Košice Dušan Trnka po podpise zmluvy s Pačindom.

Výraznou posilou mal byť aj ďalší košický odchovanec Martin Juhar. Ten si to ale napokon rozmyslel. „Martin po štyroch dňoch tréningu prišiel za nami. Necítil sa komfortne a povedal nám, že svoju hlavu už nevie nastaviť na profesionálny futbal. Má rozbehnuté podnikanie a chce sa na sto percent venovať jednej činnosti. Zachoval sa veľmi férovo,“ uznal Trnka.

S Košičanmi aktuálne trénuje aj Milan Lalkovič.
S Košičanmi aktuálne trénuje aj Milan Lalkovič. (Autor: Daniel Dedina)

Novou tvárou v defenzíve je Marek Václav, ktorý na jeseň okrem Trnavy nastupoval aj za druholigovú Petržalku. Vlani bol súčasťou úspešného ťaženia Dubnice, ktorá to dotiahla do baráže o Fortuna ligu.

S mužstvom sa momentálne pripravuje ďalšie zaujímavé meno - Milan Lalkovič. Niekdajší veľký talent slovenského futbalu, absolvent akadémie Chelsea Londýn a naposledy hráč Baníka Ostrava. To, či aj v jeho prípade je reálny návrat do Košíc, funkcionári komentovať nechceli.

Po skončení kariéry Jakuba Giertla sa Košičania obzerajú po vystužení brankárského postu. „Pracujeme na posilnení rôznych postov. Malo by ísť o skúsených hráčov, pretože len s mladými je ťažké vybojovať postup,“ dodal Trnka.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pačinda: Keď budeme hrať ligu, možno sa do reprezentácie vrátim