Mal hrať proti Slovensku, zhatil mu to covid. V Poľsku si ide vlastnú súťaž

Tomáš Pekhart, Legia Varšava.
Tomáš Pekhart, Legia Varšava. (Autor: instagram/Tomáš Pekhart)
Michal Šášky|14. feb 2021 o 22:40

Český útočník ovládol poľskú Ekstraklasu.

VARŠAVA. Český útočník Tomáš Pekhart zažil v kariére už všeličo. Vyrastal v Slavii Praha, cenné skúsenosti ako mladík získal v anglickom Tottenhame Hotspur či Southamptone. 

Vrátil sa do Čiech, neskôr pôsobil v Nemecku (v 1. FC Norimberg, Ingolstadt), Grécku (AEK Atény), Izraelu (Hapoel Beer Ševa) či Španielsku (Las Palmas). 

Štyrikrát vyhral ligovú súťaž (českú, druhú nemeckú, izraelskú, poľskú) i dva národné poháre (grécky, izraelský).

Bol hviezdou českej dvadsaťjednotky a najlepším strelcom kvalifikácie o mládežnícke Euro 2011, na seniorskom Euro 2012 v Poľsku naskočil do troch zo štyroch stretnutí.

Teraz má 31 rokov a bojuje o miestenku na letné Euro. V reprezentácii pritom viac ako sedem rokov nehral.

V Poľsku hrá vlastnú ligu

V nedeľu strelil už pätnásty gól v aktuálnej sezóne poľskej Ekstraklasy a suverénne vedie tabuľku kanonierov.

Druhý Španiel Jesus Imaz má o päť zásahov na konte menej. Najlepší Slovák Róbert Pich zo Slasku Vroclav zaznamenal len tretinu jeho gólov (5). 

Pekhart strelil 58 % všetkých zásahov Legie Varšava. Na jeseň mal priemer gól na zápas (dnes 16 zápasov / 15 gólov), pričom len v štyroch stretnutiach vyšiel naprázdno. V ostatných dueloch strelil jeden gól, v dvoch skóroval dvakrát.

V súčte za rok 2020 rozvlnil sieť súpera 19-krát a bol najefektívnejším hráčom Legie. Aj preto bol cez víkend ocenený ako najlepší cudzinec poľskej ligy za rok 2020. Prestúpil do nej pritom len vo februári z druholigového španielskeho tímu Las Palmas.

Ocenenie udeľuje pravidelne periodikum Piłka Nożna, v roku 2013 ho získal aj slovenský brankár Dušan Kuciak.

„Cítim sa v Legii výborne od prvého dňa. Pre útočníka je dôležité dobre začať a presadiť sa. Že sa to deje pravidelne mi dodáva sebavedomie,“ cituje Pekharta web klubu.

Nikdy sa mu nedarilo viac. Len pred desiatimi rokmi počas hosťovania v Jablonci strelil po boku s Davidom Lafatom 11 gólov v 15 stretnutiach českej ligy.

V predchádzajúcich kluboch často bojoval s dôverou trénera a štatistikami neohuroval.

„V Poľsku sa zrejme našiel tréner, ktorý mu dôveru dal a to je pri strelcoch dôležité, aby hráč cítil, že aj keď sa mu niečo nepodarí, najbližšie to príde,“ analyzoval pre Český rozhlas tréner František Komňacký, ktorý ho vtedy v Jablonci viedol.

Veľký návrat mohol prísť aj proti Slovensku

Pekhart nazbieral dovedna v reprezentácii 19 štartov a strelil dva góly.

Reprezentačný dres si však neobliekol viac ako sedem rokov. Naposledy odohral v októbri 2013 proti Malte 17 minút a skóroval. Odvtedy nenastúpil ani na minútu.

V novembri však dobrú formu v Legii pretavil do reprezentačnej pozvánky na novembrové zápasy s Nemeckom, Slovenskom a Izraelom. 

„Vypýtal si nomináciu svojimi výkonmi, hovoria zaňho jeho produktivita a skúsenosti. Určite ho chceme vyskúšať,“ povedal vtedy tréner Česka Jaroslav Šilhavý na tlačovej konferencii.

Jeho návrat mu zhatil pozitívny test na koronavírus pred odletom do Nemecka. Aj keď mu zvyšných šesť vyšlo negatívne a bol bez príznakov, musel ísť do karantény. Týždeň predtým ale mal príznaky nákazy.

Pred zápasom so Slovenskom po vzájomnej dohode opustil reprezentačný tím a vrátil sa do Poľska.

Vysoká ofenzívna konkurencia

V Česku sa bude musieť popasovať pred európskym šampionátom s veľkou konkurenciou.

Ofenzívnou jednotkou Šilhavého je 25-ročný útočník Bayeru Leverkusen Patrik Schick, výborne sa ukazoval aj 18-ročný mladík Sparty Adam Hložek, ktorý minulý rok debutoval v reprezentácii proti Slovensku v Bratislave.

V novembrovej nominácii nechýbali ani Matěj Vydra z Burnley, Michael Krmenčík z FC Bruggy či útočník Plzne Zdeněk Ondrášek. Tréner Šilhavý v Olympijskom podcaste Radiožurnálu priznal, že sleduje aj Jána Kuchtu zo Slavie Praha či Lukáša Juliša v Sparte.

O prípadné miesto v nominácii českej reprezentácie na Euro 2020 môže ešte Pekhart zabojovať na jar. 

Šesť gólov v krátkej zimnej príprave a zásah v každom z posledných troch stretnutí Ekstraklasy ale hovoria o mimoriadne solídnej forme.




Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Mal hrať proti Slovensku, zhatil mu to covid. V Poľsku si ide vlastnú súťaž