Diamant púšťe bude slúžiť študentom a ukáže svetelnú šou

Štadión Education City má kapacit 45-tisíc divákov a bude hostiť osem zápasov majstrovstiev sveta 2022.
Štadión Education City má kapacit 45-tisíc divákov a bude hostiť osem zápasov majstrovstiev sveta 2022. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. nov 2022 o 18:00

Štadión Education City bude hostiť osem zápasov MS vo futbale 2022.

BRATISLAVA. V názve má odkaz, pre ktorý ho budú v budúcnosti využívať. Štadión Education City postavili pre účely majstrovstiev sveta vo futbale 2022.

Po skončení šampionátu sa stane akýmsi akademickým stánkom a budú ho využívať študenti univerzít, ktoré sú v jeho blízkom okolí. 

Štadión postavili v mestečku Al Rajan, čo je predmestie metropoly Dauha. Od centra hlavného mesta je štadión vzdialený asi 13 kilometrov.

Štadión získal prezývku Diamant púšte. Z 28 percent ho tvoria recyklované materiály a polovica použitých materiálov nijako nezaťažuje životné prostredie. 

Štadión dokončili v júni 2020 a bol tretím hotovým štadiónom pred majstrovstvami sveta. 

Svetelná hra na fasáde

Na turnaji bude Education City Stadium hostiť šesť zápasov základných skupín, jeden osemfinálový a jeden štvrťfinálový súboj.

Základné informácie

  • Education City Stadium
  • Mesto: Al Rajan
  • Kapacita: 45 350
  • Otvorenie: 2020
  • Cena výstavby: 631 mil. eur 

Štadión sa vyznačuje dizajnom, ktorý čerpá z histórie islamskej architektúry a prepája ju s modernou.

Trojuholníky na fasáde vytvárajú zložité geometrické obrazce v tvare diamantov, ktoré pri pohybe slnka v priebehu dňa menia sfarbenie a vytvárajú zaujímavé scenérie. Keďže sú panely aj podsvietené, v noci sa fasáda mení na svetelnú šou. 

Počas šampionátu bude kapacita štadióna 45-tisíc miest. Po skončení turnaja ju znížia na 20-tisíc. Sedadlá, ktoré budú demontované, pôjdu do rozvojových krajín, kde ich majú využiť v rámci programov na rozvoj futbalu. 

Štadión bude mať po skončení šampionátu aj atletickú dráhu a zázemie pre atletické disciplíny. Primárne by mal slúžiť pre univerzitných športovcov.

Klimatizácia umožní využívanie aj v lete

Štadión má rozsiahle rozvody klimatizácie, ktoré budú distribuovať ochladený vzduch pozdĺž tribúny aj okolo hracej plochy.

Zabezpečeniu tepelného komfortu počas podujatí venovali pri projektovaní veľký dôraz, aby bolo možné využívať ho celoročne. V letných mesiacoch pritom vonkajšie teploty môžu prekročiť 50 stupňov. 

Počas zápasov by mikroklíma nemala prekročiť 27 stupňov Celzia. 

Náklady na jeho výstavbu boli 631 miliónov dolárov a Katar čelil aj pri jeho výstavbe kritike za veľmi zlé pracovné podmienky pre zahraničných migrantov. 

Na štadióne sa odohralo viacero zápasov. V roku 2020 sa tu hrali majstrovstvá sveta klubov, zápasy Ázijskej Ligy majstrov a Arabského pohára v roku 2021.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Diamant púšťe bude slúžiť študentom a ukáže svetelnú šou