Djokovič vyhral nad Berdychom, Nadal sa pretrápil cez Roddicka

SITA|22. nov 2010 o 20:45

Novak Djokovič sa na výberovom turnaji World Tour Masters odplatil Tomášovi Berdychovi za prehru v semifinále Wimbledonu.

LONDÝN. Srbský tenista Novak Djokovič nasadený ako tretí zvíťazil v prvej z dvoch dvojhier druhého dňa programu "výberového" šampionátu ATP World Tour Finals v Londýne (21. - 28. novembra, celková dotácia 5,07 milióna USD, tvrdý povrch v hale O2 Arena) v základnej A-skupine nad Čechom Tomášom Berdychom, šestkou turnaja, za 89 minút hladko 6:3, 6:3.

Djokovič dominoval

Djokovičovi stačil solídny výkon, pretože súper mal veľmi ťažkopádny pohyb a extrémne roztrasenú ruku, miestami svojou bezradnosťou najmä v prvom sete až vzbudzoval ľútosť.

Od prieniku do finále Wimbledonu sa Berdych stále len hľadá, v tomto období má bilanciu 8:13 vrátane prehry s Belehradčanom v semifinále Davisovho pohára v spomenutej srbskej metropole.

Zverenec Mariána Vajdu Djokovič je víťazom tzv. Masters zo sezóny 2008, keď sa prestížne podujatie pre najlepších v bodovaní v Race ešte konalo v čínskom Šanghaji. Pri ďalších dvoch štartoch sa však nedostal do vyraďovacej fázy. Čech debutuje medzi elitou.

Od 21.00 h SEČ vstúpia do diania v tejto skupine terajší líder svetového rebríčka Rafael Nadal zo Španielska a niekdajší prvý muž renkingu Andy Roddick z USA.

V B-skupine sa v nedeľu na úvod radovali Švajčiar Roger Federer proti Španielovi Davidovi Ferrerovi (6:1, 6:4) a domáci Andy Murray v súboji so Švédom Robinom Söderlingom (6:2, 6:4).

Dvadsaťtriročný "Nole" Djokovič zaznamenal okrúhly 40. zápasový úspech v tejto sezóne na "harde" pri 10 prehrách. Celkovo má v roku 2010 bilanciu 58:16, na šampionáte je jeho skóre 7:5.

O dva roky starší Berdych, ktorého z hľadiska podporovali rodičia a priateľka Lucie Šafářová, má skóre zo vzájomných duelov so Srbom 1:3. Jediný triumf nad týmto víťazom melbournských grandslamových Australian Open 2008 si pripísal v semifinále spomenutého tohtoročného Wimbledonu, na londýnskej tráve mal životnú formu.

Bezradný Berdych bol pre Djokoviča lahôdkou

Držiteľ 18 titulov z hlavnej profesionálnej úrovne Djokovič aj vďaka dvom dvojchybám Berdycha okamžite unikol na 1:0, potvrdil cez dve zhody, a hoci vo viac ako 12-minútovom treťom geme nezužitkoval žiadny zo 4 brejkbalov, už sa mu to nevypomstilo. Navyše, v deviatej hre získal ďalší brejk, keď sa Čech štyrikrát nezmohol na vydarenú reakciu na return.

Aj na začiatku druhého setu Srb okamžite prerazil súperov servis. Rodák z Valašského Meziříčí sa síce ako prijímajúci dvakrát dostal k náskoku 30:0 a v ďalšom geme na zhodu, ale zostal bez čo i len symbolického brejkbalu.

Pri prvom mečbale predviedol krásny bekhendový lob, potom inkasoval priamy bod z podania. Berdych je jediným členom Top 10, ktorý v tomto roku nezískal ani jednu trofej, všetci zostávajúci minimálne dve.

Nestor a Zimonjič bez väčších problémov

Kanadský tenista Daniel Nestor a Srb Nenad Zimonjič nasadení ako druhí zvíťazili v pondelňajšom zápase v základnej B-skupine štvorhry nad sedmičkami deblovej časti tohto podujatia, Belgičanom Dickom Normanom a Juhoafričanom Wesleym Moodiem, za 59 minút suverénne 6:1, 6:2.

V sezóne 2010 majú proti tejto dvojici bilanciu 3:0 bez straty setu. Vždy, keď ju v tomto roku dosiaľ prekonali, napokon aj získali titul - vrátane parížskeho grandslamového Roland Garros.

Ľavák Nestor a pravák Zimonjič začali únikom na 2:0 a ďalší brejk dosiahli na 5:1. Podanie Normana, cez ktorého viedla cesta, prerazili aj v treťom a siedmom geme druhej časti. Žiadny ďalší z aktérov nestratil servis. Zápas ukončil Kanaďanov bekhendový volej z výskoku.

V otváracom stretnutí v rovnakej skupine si popoludní Ind Maheš Bhupáthí a Bielorus Max Mirnyj poradili s Poliakom Lukaszom Kubotom a Rakúšanom Oliverom Marachomt 7:6 (2), 6:4, hoci v prvom sete prehrávali 2:4.

Nadal sa trápil, ale zvíťazil

Španielsky tenista Rafael Nadal zvíťazil v základnej A-skupine nad Američanom Andym Roddickom za 155 minút 3:6, 7:6 (5), 6:4. V druhom sete pritom prehrával o brejk a v neskoršom tajbrejku zaostával 2:3 s minibrejkom.

Niekdajší líder svetového rebríčka Roddick je na tomto prestížnom podujatí najnižšie nasadeným z ôsmich aktérov singlovej časti, zatiaľ čo víťazovi patrí najvyššie postavenie, ale v pondelok sa riadne potrápil.

Hrdina troch tohtoročných grandslamových turnajov Nadal (Roland Garros, Wimbledon, US Open) absolvoval svoj prvý duel po 5 týždňoch prestávky zavinenej problémami s ramenom a na jeho výkone sa najmä počas vstupných desiatok minút značne prejavil nedostatok zápasovej praxe. Urobil aj metrovú dvojchybu, stratil niekoľko fiftínov zo zdanlivo absolútne jasných pozícií, počínal si nevyrovnane. Zjavne nemal pohodu a bežnú sebaistota.

Roddick bojoval, na Nadala to však nestačilo

V úvodnej hre Nadal nezužitkoval dva brejkbaly, ku ktorým viedli parádne forhendy ako klamlivé prísľuby, v druhom geme stratil servis aj vinou dvoch dvojchýb. Odvtedy ťahal v tejto "zahrievacej" fáze za kratší koniec napriek zábleskom povestného majstrovstva.

Na príjme v piatej hre nemal šancu od stavu 40:15 - inkasoval tvrdé podanie v kombinácii s následným volejom a potom bod priamo servisom. O štyri roky skúsenejší Roddick dal v treťom geme tri esá v rade, podávanie na set v deviatej hre zvládol bez odovzdania fiftínu.

V druhej časti Američan pri brejkbale na 2:1 "vytĺkol bloky", ale sľubný náskok okamžite premrhal, keď Španielovi dodal dvojchybou brejkbal a pri ňom poslal obiehaný forhend vedľa. Nadala tento rebrejk evidentne povzbudil, odvtedy však Američan pri svojom obávanom podaní už neváhal.

Tajbrejk si vynútil z 30:30 v dvanástej hre, predtým v jedenástom geme ako returnujúci neprofitoval z nádejného náskoku 30:15. V "lotérii" Španiel odskočil minibrejkom na 2:1, ale Američan sa blysol odvážnym bekhendom popri čiare z ničoho a vzápätí po Nadalovej forhendovej zbytočnej chybe do siete náhle viedol o minibrejk on - *3:2.

Dostal však agresívny forhend popri čiare a nezvládol situáciu po efektívnom bekhendovom returne súpera - 3:4*. Španiel pridal eso i bod podaním a od stavu 6:3* premenil tretí setbal, prvý pri svojom servise. Zaúradoval tvrdým forhendom do bližšej strany - po 110 minútach bolo 3:6, 7:6 (5).

V rozhodujúcom dejstve nadobúdal Nadal v dlhších výmenách, svojej tradičnej doméne, čoraz citeľnejšiu prevahu. Menej kazil, veril si aj na údery triafané prísnejšie k čiaram, dobre čítal hru, rozhýbal sa a uvoľnil. V piatej hre si ho Roddick ako podávajúci za stavu 15:40 trúfalo pozval k sieti a prizeral sa trestu v podobe bekhendového krosu po bežeckej vsuvke.

Olympijský víťaz z Pekingu 2008 potvrdil cez zhodu na 4:2 a koncovku zvládol. Roddick na príjme pri skóre 4:5 za stavu 30:30 vôbec nezvládol tuctový bekhend. Pri mečbale dostal bekhendový blok do odkrytej časti dvorca.

Nadal upravil v bilancii zo vzájomných súbojov so šampiónom z newyorských US Open 2003 na 6:3 (mimo antuky 4:3), revanšoval sa mu za aprílovú semifinálovú prehru 6:4, 3:6, 3:6 z Miami na Floride. Húževnatý ľavoruký Španiel má už od 16. septembra istotu, že bude koncoročnou jednotkou počítačového poradia.

Posledný nedobytý turnaj

Dvadsaťštyriročnému Malorčanovi Nadalovi chýba v zbierke naozaj významných triumfov práve už iba tento. Na šampionáte sa ešte nikdy nedostal za semifinále (2006, 2007), má na ňom štatistiku 5:7, šnúru jednotlivých nezdarov zastavil na hodnote štyri.

Predminulý rok - rovnako ako v sezóne 2005 - chýbal zo zdravotných dôvodov, vlani po presune turnaja zo Šanghaja do britskej metropoly nezískal v skupine ani set. Rodák z Omahy Roddick sa medzi elitou prebojoval do semifinále v rokoch 2003, 2004 a 2007. Minulý rok pre ťažkosti s chrbtom absentoval, teraz má skóre 8:9.

Dvojhra - A-skupina:

Rafael Nadal (1-Šp.) - Andy Roddick (8-USA) 3:6, 7:6 (5), 6:4 za 155 minút

Novak Djokovič (3-Srb.) - Tomáš Berdych (6-ČR) 6:3, 6:3 za 89 minút

Tabuľka A-skupiny:

1. Novak Djokovič 1 1 0 2:0 12:6 2

2. Rafael Nadal 1 1 0 2:1 16:16 2

3. Andy Roddick 1 0 1 1:2 16:16 0

4. Tomáš Berdych 1 0 1 0:2 6:12 0

Legenda: hráč, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Tabuľka B-skupiny:

1. Roger Federer 1 1 0 2:0 12:5 2

2. Andy Murray 1 1 0 2:0 12:6 2

3. Robin Söderling 1 0 1 0:2 6:12 0

4. David Ferrer 1 0 1 0:2 5:12 0

Legenda: hráč, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Doterajšie výsledky: Roger Federer (2-Švajč.) - David Ferrer (7-Šp.) 6:1, 6:4, Andy Murray (5-V. Brit.) - Robin Söderling (4-Švéd.) 6:2, 6:4

Utorňajší program (časy sú uvedené v SEČ)

Štvorhra - A-skupina:

Lukáš Dlouhý, Leander Paes (4-ČR/India) - Jürgen Melzer, Philipp Petzschner (8-Rak./Nem.) / začiatok o 13.15 h

Dvojhra - B-skupina:

Roger Federer (2-Švajč.) - Andy Murray (5-V. Brit.) / začiatok nie pred 15.00 h

Štvorhra - A-skupina:

Bob Bryan, Mike Bryan (1-USA) - Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski (6-Poľ.) / začiatok nie pred 19.15 h

Dvojhra - B-skupina:

Robin Söderling (4-Švéd.) - David Ferrer (7-Šp.) / začiatok nie pred 21.00 h

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič vyhral nad Berdychom, Nadal sa pretrápil cez Roddicka