Tím nejavil záujem pomôcť mu. Talentovaný Slovák cítil, že v hre je celá kariéra

Tomáš Sivok na tréningu s kolegami zo slovenského tímu.

Tím nejavil záujem pomôcť mu. Talentovaný Slovák cítil, že v hre je celá kariéra

Tomáš Sivok na tréningu s kolegami zo slovenského tímu. (Autor: archív T. Sivoka)
Tomáš Sivok na tréningu s kolegami zo slovenského tímu.
Tomáš Sivok na tréningu s kolegami zo slovenského tímu. (Autor: archív T. Sivoka)
Juraj Marcinát|19. dec 2023 o 07:00

Tomáš Sivok sa po štyroch rokoch v zahraničí upísal slovenskému tímu.

BRATISLAVA. Talentovaný cyklista Tomáš Sivok má za sebu stratenú sezónu. Všetko pritom začalo výbornou prípravou, ktorú prvý raz v kariére absolvoval v spoločnosti veľkých hviezd z profipelotónu ako Wout Poels či Mikel Landa.

Rozvojový tím Friuli-Victorious s väzbou na Bahrain-Victorious účinkujúci v elitnej World Tour sa javil pre Sivoka ako správna voľba.

V apríli si na jednorazových pretekoch jazdcov do 23 rokov Trofeo Piva pri páde poranil koleno. Na prvý pohľad to nevyzeralo vážne.

Napokon však 19-ročný pretekár vypadol z pelotónu na celé tri mesiace a zdravotné patálie viedli až k rozviazaniu zmluvy s tímom. „Všetko zlé je na niečo dobré,“ vraví.

Typický taliansky prístup

Pôvodne sa zdalo, že sa po zranení rýchlo vráti na súťaže. Podpornú liečbu absolvoval doma v Bratislave. V polovici mája začal naplno trénovať.

Vyšetrenie magnetickou rezonanciou síce už vtedy naznačovalo, že koleno potrebuje opateru chirurga, ale tím to nebral do úvahy. Nechali ho zaberať naplno, dostal sa do slušnej formy.

Testy dopadli vynikajúco, a tak sa začiatkom júla postavil na štart Giro del Medio Brenta a o desať dní nato aj náročných etapových pretekov Giro Ciclistico della Valle d´Aosta – Mont Blanc.

„Tam z ničoho nič znova prišli bolesti kolena a nedokázal som dôjsť do cieľa štvrtej etapy. Bolo mi jasné, že ide o vážny problém.

Ešte v ten večer som sa rozhodol, že to nebudem riešiť cez tím a na vlastnú päsť som si spolu s agentom vybavil operáciu. Sezónu som teda musel predčasne ukončiť už v júli,“ opísal.

Taliansky tím však trval na tom, že koleno potrebuje iba oddych. Sivok napriek tomu podstúpil v polovici augusta chirurgický zákrok.

Mal poškodený meniskus a jabĺčko ľavého kolena. Zveril sa do rúk špecialistu na športovú ortopédiu Ernesta Sivíka a jeho prácu si nevie vynachváliť.

„Cítil som, že v stávke je celá moja kariéra. Tím v podstate nejavil záujem pomôcť mi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tím nejavil záujem pomôcť mu. Talentovaný Slovák cítil, že v hre je celá kariéra