21.07.2024 14:40
21. Etapa
Monako > Nice
34 km
sport-ground-additional-data
individuálna časovka
Tadej Pogačar
UAE Team Emirates

Pogačar nemal na Tour zlý deň. Prečo vyhral časovku? Priateľka ma za to nenávidí, vraví

Tadej Pogačar oslavuje víťazstvo na Tour de France s priateľkou Urškou Žigartovou.
Fotogaléria (36)
Tadej Pogačar oslavuje víťazstvo na Tour de France s priateľkou Urškou Žigartovou. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|21. júl 2024 o 22:15

Tadej Pogačar dosiahol to, čo sa nepodarilo Contadorovi či Froomovi.

BRATISLAVA. "Teraz si vo svojej zóne. Nechajme Tadeja zamávať ľudom, my sme tu pre niečo iné," hovoril športový riaditeľ tímu Soudal Quick-Step cez vysielačku Remcovi Evenepoelovi.

Úradujúci majster sveta v časovke ovládol na Tour de France 2024 úvodný súboj proti chronometru a papierovým favoritom bol aj v poslednej 21. etape.

Evenepoel začal dobre, okamžite prekonával dovtedy najlepšie medzičasy, no potom sa dostali na trať dvaja borci, ktorí Belgičana nechali za sebou. 

To, že ho zdolal Jonas Vingegaard o 11 sekúnd nie je senzácia, ale nad výkonom už trojnásobného víťaza Tadeja Pogačara zostáva rozum stáť.

Dvaja najväčší favoriti si vymenili role. Kým vlani predviedol jednu z najlepších časoviek v histórii cyklistiky Dán, tentokrát dostal na frak on. Pogačar mu na necelých 34 km nadelil minútu a tri sekundy. 

Slovinec tak napodobnil svoj výkon z tohtoročného Gira, počas ktorého takisto vyhral šesť etáp. Navyše, na Tour ovládol aj posledné tri, ktoré sa postarali o jeden z najťažších záverov za posledné roky.

Fotogaléria z 21. etapy na Tour de France 2024

Nechcel prepásť šancu

Po víťazstve v sobotnej horskej etape Pogačar povedal, že časovka je trochu nebezpečná, takže v prvom rade bude treba prísť bezpečne do Nice.

Kto však sledoval jazdu 25-ročného rodáka z mesta Komenda, nevidel ani náznak toho, že by sa líder celkového poradia šetril. 

"V mojej hlave som mal Urškine (jeho priateľka, pozn.) slová, ako ma nenávidí za to, že stále trénujeme na týchto cestách. Preto ich mám dobre najazdené a nechcel som prepásť túto šancu," povedal. 

"Tadej mi dnes hovoril, že pôjde voľne. Neviem si predstaviť ako to vyzerá, keď ide naplno," žartoval jeho tímový kolega Joao Almeida. 

Pogačar sa na trón najslávnejších cyklistických pretekov vrátil po troch rokoch. Napokon vyhral pred Vingegaardom výrazne o 6 minút a 17 sekúnd. 

VIDEO: Zábery z 21. etapy Tour de France 2024

"Ani neviem opísať, aký som šťastný. Po dvoch ťažkých rokoch na Tour de France, keď sme spravili nejaké chyby, vyšlo tento rok všetko perfektne. Je to moja prvá Tour, počas ktorej som sa každý deň cítil sebavedomo. 

Na Gire som mal jeden zlý deň, neprezradím ktorý, ale táto Tour bola skvelá a užíval som si ju od prvého dňa," povedal. 

Zavŕši hetrik na Vuelte?

Je prvým cyklistom od roku 1998, ktorý v jednej sezóne vyhral Tour de France aj Giro d'Italia. Pred ním sa neúspešne snažili napodobniť Marca Pantaniho velikáni ako Alberto Contador či Chris Froome.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Pogačar nemal na Tour zlý deň. Prečo vyhral časovku? Priateľka ma za to nenávidí, vraví