Bude Pogačar na Tour ťažiť z tímu snov? Prekonať zápis Sagana by nemal byť problém

Slovinský cyklista Tadej Pogačar.
Slovinský cyklista Tadej Pogačar. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|28. jún 2024 o 09:00 (aktualizované 29. jún 2024 o 06:00)

Tadej Pogačar je najväčší favorit pred štartom Tour de France 2024.

BRATISLAVA. Vyhrať Tour de France je obdivuhodné, zopakovať tento triumf je výnimočné, no pokiaľ vyhráte najslávnejšie cyklistické preteky trikrát v sérii, stanete sa športovo nesmrteľným.

V tomto tisícročí sa to podarilo len Chrisovi Froomovi, no už o necelý mesiac môže jeho zápis vyrovnať 27-ročný Dán Jonas Vingegaard.

Jeho príbeh je veľmi zaujímavý. Ešte v roku 2018 pracoval v továrni, ktorá spracováva ryby a dnes má na konte dve víťazstvá na Tour de France. Paradoxne, stačili mu na to iba tri etapové triumfy. 

Tím Jumbo prišiel na predošlé dva ročníky s jasným plánom. Nehnal sa za žltým dresom každý deň, ale veci mal dopredu naplánované. A keď prišiel ich deň D, dokázal jedným razantným úderom zložiť súpera na lopatky.

Tentokrát sa však príliš neohovorí o tom, čo a kedy Vingegaard vytiahne z rukáva. Skôr sú mnohí radi za to, že ho vôbec na Tour uvidia.

"Som veľmi hrdý na Jonasa a na jeho trénerský tím. V posledných týždňoch ukázal, aký je šampión po fyzickej aj mentálnej stránke," povedal po oznámení nominácie športový riaditeľ tímu Merijn Zeeman.

Najväčší favoriti si vymenili pozície

V posledných troch rokoch si prvé dve miesta na Tour de France podelili Jonas Vingegaard s Tadejom Pogačarom a ich súboj sa opäť očakáva.

V porovnaní s minulým rokom si však pozície vymenia. Teraz je to Dán, ktorý neabsolvoval prípravu na Tour podľa svojich predstáv a jeho forma je otázna.  

Jazdec tímu Visma-Lease a Bike mal ťažký pád na pretekoch Okolo Baskicka, pri ktorom si zlomil kľúčnu kosť, niekoľko rebier a poškodil pľúca.

Sám sa vyjadril, že ak nebude na sto percent fit, tak na Tour de France nepôjde. Súťažný i tréningový výpadok sa však bude ťažko dobiehať.

VIDEO: Pád cyklistov na pretekoch Okolo Baskicka 2024

Vlani spadol na Liége - Bastogne - Liége Pogačar, zlomil si zápästie a už v prvom týždni Tour mal problém držať s Vingegaardom krok. 

Postupne sa zlepšoval, no začiatkom tretieho súťažného bloku zaostal v časovke a v ďalšej etape výsledkovo vybuchol. Pamätné je jeho zahlásenie do vysielačky, keď v stúpaní povedal: "Som mŕtvy".

Faktor zranenia by sa v nasledujúcom ročníku mohol opäť prejavil, tentokrát v neprospech Dána, ktorému príliš neverí ani päťnásobný víťaz najslávnejších cyklistických pretekov Bernard Hinault.

"Ak vyhrá, tak týmto pretekom už vôbec nerozumiem. Porovnajte si to s Pogačarom, ktorý bol vlani na Tour dobrý, ale pre zranenie nebol vo svojej najlepšej forme," uviedol v rozhovore pre Het Nieuwsblad.

Prehry ho boleli, no zároveň motivujú

V prospech Pogačara hovorí viacero faktorov. Kým sa Vingegaard dával dokopy po páde, Slovinec o takmer desať minút vyhral Giro d’Italia.

"Bol to neuveriteľný zážitok, na ktorý budem vždy spomínať. Znamenalo to pre mňa veľa, keďže to bola moja prvá účasť na Gire. Vyhrať takýmto spôsobom je skvelé a jedno z mojich najväčších víťazstiev," povedal pre tímový web.

Slovinsky cyklista Tadej Pogačar sa stal víťazom pretekov Giro d'Italia 2024.
Slovinsky cyklista Tadej Pogačar sa stal víťazom pretekov Giro d'Italia 2024. (Autor: TASR/AP)

Následne si oddýchol fyzicky aj psychicky, čo považuje za rovnako dôležité. Strávil čas s priateľmi, pozeral seriály a podľa plánu sa začal pripravovať na Tour, kde sa pokúsi o tretie víťazstvo. 

"Vyzerá to tak, že som od Gira urobil krok vpred a moja forma je ešte lepšia, ako som očakával. Keď niekto ako ja prehrá Tour, je to bolestivé, ale dodáva mi to väčšiu motiváciu a hlad po ďalšom víťazstve," hovorí.

Navyše, k dispozícii bude mať tím, ktorý pripomína futbalový Real Madrid z čias legendárnych Galácticos s Beckhamom, Zidanom, Figom či Ronaldom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Bude Pogačar na Tour ťažiť z tímu snov? Prekonať zápis Sagana by nemal byť problém