Máme aj etapy ušité pre Sagana, vraví staviteľ trate. K účasti Alaphilippa pomohli Slováci

Slovenský cyklista Peter Sagan vo farbách tímu Pierre Baguette.

Máme aj etapy ušité pre Sagana, vraví staviteľ trate. K účasti Alaphilippa pomohli Slováci

Slovenský cyklista Peter Sagan vo farbách tímu Pierre Baguette. (Autor: TASR)
Slovenský cyklista Peter Sagan vo farbách tímu Pierre Baguette.
Slovenský cyklista Peter Sagan vo farbách tímu Pierre Baguette. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|21. jún 2024 o 07:00

Na pretekoch Okolo Slovenska sa predstavia dvaja bývalí majstri sveta.

BRATISLAVA. V posledných rokoch čelili organizátori pretekov Okolo Slovenska najmä dvom zásadným otázkam. Príde Peter Sagan a v akej zostave sa predstaví elitný belgický tím Quick-Step?

O tohtoročnej účasti trojnásobného majstra sveta vie cyklistická verejnosť už zopár týždňov, no odpoveď na druhú otázku bola dlho neznáma. 

Vďaka zmene termínu v dôsledku olympijských hier v Paríži a posunutých ME vznikla kolízia s Tour de France, a tak nebolo jasné, či sa slovenskí fanúšikovia dočkajú okrem Sagana ďalšej veľkej hviezdy.

"Máme eso v rukáve, ktoré možno mnohých prekvapí," povedal v úvode tlačovej konferencie prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Napokon sa po šiestich rokoch vráti na Slovensko dvojnásobný majster sveta a majiteľ 42 profesionálnych víťazstiev Julian Alaphilippe.

VIDEO: Julian Alaphilippe sa zúčastní pretekov Okolo Slovenska 2024

"Keď som sa dozvedel, že Alaphilippe ide na Giro d’Italia, bolo mi jasné, že na Tour de France nepôjde a Quick-Step postaví tím okolo Evenepoela. Vyvinuli sme veľké úsilie, aby sme ho dotiahli na Slovensko. 

Obával som sa toho, že je to krátko po národných šampionátoch, ale asi 20 dní pred pretekmi sme to dotiahli. Bolo to zložité, veľmi nám pomohol janom," priznal športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič.

Iba Sagan narušil sériu Quick-Stepu

Slovenská investičná spoločnosť janom dlhé roky podporuje cyklistický tím Quick-Step a má záujem o to, aby sa pod Tatrami prezentoval v dobrom svetle. 

Minulý rok vyhral belgický tím všetky etapy zásluhou Rémiho Cavagnu, dvakrát Tima Merliera, Andreu Bagioliho a Kaspera Asgreena.

Od roku 2018 nevyhral Quick-Step celkové poradie iba v roku 2021, keď pri svojom jedinom štarte získal žltý dres Peter Sagan. 

Spolu s Alaphilippom vytvorí Sagan duo, ktoré vyhralo polovicu z predošlých desiatich svetových šampionátov. A hoci Francúz už tiež nemá formu ako kedysi, v boji o žltý dres je favoritom číslo jeden.

Peter Sagan a Julian Alaphilippe ako víťazi pretekov Okolo Slovenska.
Peter Sagan a Julian Alaphilippe ako víťazi pretekov Okolo Slovenska. (Autor: TASR)

"Po sezóne zrejme skončí v Quick-Stepe a bude sa chcieť vytiahnuť aj pred športovými riaditeľmi Cofidisu, kam má údajne namierené. Dokáže útočiť aj v členitom teréne a vypracovať si náskok," vraví Lučanič.

Staviteľ trate Stanislav Holec predpokladá, že až do záverečnej etapy si celkovým víťazstvom nebude môcť byť nikto istý. 

"Poslednú etapu som úmyselne skrátil, čo sa týka nájazdu. Cyklisti trikrát pôjdu obávané stúpanie z Tatranskej Štrby na Štrbské pleso. 

Ten, kto bude mať na sebe žlté tričko, si bude musieť siahnuť na dno síl, aby si ho udržal. Julian je skromný a slušný chlapec. Vie zabrať aj v dlhších kopcoch a bude mať silný tím," vraví.

Privara: Peťo niečo skúsi

Holec je staviteľom cyklistických tratí už tri desaťročia. Za posledný mesiac štyrikrát prešiel celú trať Okolo Slovenska 2024 a všetko je pripravené. 

"Myslím si, že tento ročník bude z hľadiska prírodnej scenérie patriť medzi tie najkrajšie. Je skvelé, že sa tu zíde taká konkurencia a v itinerári sú aj etapy, ktoré Peťovi Saganovi budú vyhovovať," naznačil.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Máme aj etapy ušité pre Sagana, vraví staviteľ trate. K účasti Alaphilippa pomohli Slováci