Alaphilippe pre Sportnet: Sagana som obdivoval. Je veľký šampión, ktorý nám bude chýbať

Francúz Julian Alaphilippe (vľavo) a Peter Sagan počas pretekov Okolo Slovenska 2024.

Alaphilippe pre Sportnet: Sagana som obdivoval. Je veľký šampión, ktorý nám bude chýbať

Francúz Julian Alaphilippe (vľavo) a Peter Sagan počas pretekov Okolo Slovenska 2024. (Autor: Ján Melicher, okoloslovenska.com)
Francúz Julian Alaphilippe (vľavo) a Peter Sagan počas pretekov Okolo Slovenska 2024.
Francúz Julian Alaphilippe (vľavo) a Peter Sagan počas pretekov Okolo Slovenska 2024. (Autor: Ján Melicher, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|1. júl 2024 o 15:00

Julian Alaphilippe druhýkrát absolvoval preteky Okolo Slovenska.

BRATISLAVA. V stúpaní z Tatranskej Štrby na Štrbské pleso sa Julian Alaphilippe niekoľkokrát zdvihol zo sedla a zaútočil. 

Snažil sa zbaviť v žltom drese jazdiaceho Maura Schmida, s ktorým bol ešte vlani tímovým kolegom. Možno aj preto to napokon nevyšlo. 

Dvojnásobnému majstrovi sveta sa v poslednej etape Okolo Slovenska nepodarilo urobiť rozdiel a napokon mu celkové víťazstvo tesne ušlo. Za Schmidom zaostal na vyše 700-kilometrovej trase o sedem sekúnd. 

"Samozrejme, vždy je lepšie vyhrať ako byť druhý. S tímovými kolegami sme kontrolovali záverečnú etapu a urobili sme ju ťažkou. 

Až do konca sme sa snažili o žltý dres a myslím si, že si nemáme čo vyčítať. Mauro je skvelý víťaz, bol veľmi silný," povedal. 

Opäť odchádza s dobrými pocitmi

Pre netypický júnový termín a kolíziu s Tour de France sa organizátori obávali, či okrem Sagana príde ešte nejaké hviezdne meno svetového pelotónu.

Napokon ním bol Alaphilippe, ktorý vyhral šesť etáp na Tour de France, monument Miláno - San Remo a na konte má 43. profesionálnych víťazstiev.

Julian Alaphilippe gratuluje Maurovi Schmidovi k triumfu na Okolo Slovenska 2024.
Julian Alaphilippe gratuluje Maurovi Schmidovi k triumfu na Okolo Slovenska 2024. (Autor: Ján Melicher, okoloslovenska.com)

V krajine pod Tatrami súťažil druhýkrát. Pred šiestimi rokmi tu vyhral celkové poradie, čím odštartoval vydarenú sériu tímu Quick-Step. 

Slovenskí fanúšikovia na neho nezabudli a už dúhovými rukávmi na tričku ho vrelo privítali. Pred autobus belgického tímu sa pred každou etapu nahrnulo množstvo ľudí, ktorí chceli podpis či spoločnú fotku s Alaphilippom.

"Slovensko je krásna krajina s úžasnými ľuďmi. Som vďačný, že mi ľudia fandili. Mám dobré spomienky na rok 2018 a s dobrými pocitmi odídem aj teraz.

Sú to nádherné a dobre organizované preteky. Mali sme tu mladý tím, vrátane domáceho jazdca Martina Svrčeka, a myslím si, že všetci odviedli veľmi dobrú prácu," povedal 32-ročný francúzsky cyklista pre Sportnet.

Na Saganov odkaz si pamätá

V cieľovom priestore sa pozdravil aj s Petrom Saganom, pre ktorého to boli posledné cestné preteky v jeho mimoriadne úspešnej kariére. 

Spolu zviedli viaceré pamätné súboje, či už na Tour de France alebo napríklad na európskom šampionáte v roku 2016 na domácej pôde Alaphilippa.

Peter Sagan víťazí pred Julianom Alaphilippom na ME 2016.
Peter Sagan víťazí pred Julianom Alaphilippom na ME 2016. (Autor: REUTERS)

"Peter je jazdec, ktorého som obdivoval. V prvých rokoch mojej kariéry bol pre mňa veľkým súperom. Je skvelé, čo urobil pre svetovú cyklistiku.

A to nielen z pohľadu výsledkov. Mal osobitný štýl a priniesol nový vietor. Želám mu všetko dobré," uviedol jazdec tímu Soudal Quick-Step.

Tiež si zaspomínal na moment, ktorý si vyslúžil veľkú mediálnu pozornosť. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Alaphilippe pre Sportnet: Sagana som obdivoval. Je veľký šampión, ktorý nám bude chýbať