Dostal Vingegaard knokaut? Neprišiel som si pre druhé miesto, vraví obhajca

Jonas Vingegaard v cieli 15. etapy na Tour de France.
Jonas Vingegaard v cieli 15. etapy na Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. júl 2024 o 13:45

Dosiahol som najlepší výkon a stratil som minútu, hovorí.

BRATISLAVA. Keď pred 15 rokmi rokmi zabehol na svetovom šampionáte Usain Bolt sto metrov v novom svetovom rekorde, bolo to neuveriteľné. Nad jeho behol žasol celý svet a obdivoval jeho víťazné pózy. Mierne sa nakloní na bok, jednu ruku vystrie, druhú pokrčí v lakti a nasmeruje ich do neba.

Predviedol výkon, ktorý pretrvá roky a ešte dlho ho budú oslavovať. Z Jamajčana je právom legenda. 

Cyklistika má istú nevýhodu. V kopcoch je niekedy ťažké odlíšiť, či mohol byť výkon spred 3 rokov lepší ako ten dnešný.

V rámci jedného stúpania je možné odmerať čas, ale stúpaní sú stovky, menia sa etapy, počasie a rolu zohrávajú mnohé ďalšie okolnosti. Izolovať športový výkony cyklistu a porovnať ho s iným výkonom z histórie nie je také prosté ako v prípade hladkého šprintu. 

Napriek tomu by sa dalo to, čo predviedli Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar v stúpaní na Plateu de Beille v 15. etape Tour de France 2024 prirovnať práve k rekordu Usaina Bolta. 

„Ich výkon je podľa mňa minimálne rovný Boltovmu rekordu, hoci sú to neporovnateľné športy. Narážam tým sna to, že tento výkon nik neprekoná ďalších 20 rokov,“ napísal na sociálnej sieti X francúzsky cyklista Lilian Calmejane. 

Akoby obaja pristáli na Mesiaci

Súboju, ktorý predviedli na Tour sa skutočne nemôže nič rovnať. Ak by v cestnej cyklistike v etapách existovali svetové rekordy, tak by Pogačar aj s Vingegaardom stanovili nové maximum a zrejme by to bol obrovský skok. 

V nedeľu prekonali na Plateau de Beille rekord Marca Pantaniho z roku 1998. Kým Talian zvládol stúpanie za 43:28 minúty, Vingegaard bol rýchlejší o 2:36 minúty a Pogačar o 3:44 minúty. To je obrovský rozdiel.

VIDEO: Zostrih 16. etapy na Tour de France 2024

Podľa rôznych ukazovateľov to bolo vôbec najrýchlejšie stúpanie z najvyššej kategórie (HC) v histórii. Ak by Pogačar týmto tempom jazdil hodinu. dosiahol by celkové prevýšenie 1887 metrov, čo je jedna z najvyšších hodnôt, ktorú cyklsita dosiahol. 

Len pre porovnanie Marco Pantani pri svojom rekorde na Alpe d‘Huez v roku 1995 mal túto hodnotu 1850 metrov. Kľúčové však je, že iné hodnoty dosiahnu cyklisti na dlhých stúpaniach a iné na kratších.

Pri stúpaní hors categorie predviedli v nedeľu Pogačar aj Vingegaard výkon, ktorý by sa dal prirovnať k pristániu na Mesiaci. A pristáli na ňom obaja. S malým rozdielom, Slovinec bol o minútu rýchlejší. 

„Naozaj nemám byť prečo sklamaný. Bol to pravdepodobne môj najlepší výkon v živote, no i tak som stratil minútu,“ hovoril v nedeľu v cieli Vingegaard. 

„Tadej bol dnes výnimočne silný,“ doplnil. 

Dán prekonal svoje maximá, ani to nestačí

Vzorec na Tour sa v posledných štyroch rokoch opakuje. S menšími obmenami. Po niekoľkých etapách sa boj na celkové prvenstvo zúži na duel. Hoci v roku 2021 bolo rozhodnuté skôr. Z výsledkov týchto posledných rokov je jasné, že obaja cyklisti sú na míle vzdialení ostatným súperom. A o prvenstvo bojujú medzi sebou. 

Ich cesta na tohtoročné preteky bola diametrálne odlišná. Vingegaard sa vrátil po veľmi vážnych zraneniach. Pogačar zas nastúpil na Tour po tom, čo v máji s obrovskou prevahou vyhral na Gire. 

A obaja na Tour predvádzajú výkony ako z ríše snov. 

Po pätnástich etapách je v celkovom poradí za lídrom už veľká medzera. Slovinec vedie s viac ako trojminútovým náskokom. 

Znamená to, že je koniec? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Dostal Vingegaard knokaut? Neprišiel som si pre druhé miesto, vraví obhajca