09.07.2024 13:25
10. Etapa
Orléans > Saint-Amand-Montrond
187 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Jasper Philipsen
Alpecin - Deceuninck

Philipsen zahnal démonov, píšu v Belgicku. Etapa však bola pre Tour zlou reklamou

Belgický cyklista Jasper Philipsen vyhral 10. etapu na Tour de France 2024.
Fotogaléria (33)
Belgický cyklista Jasper Philipsen vyhral 10. etapu na Tour de France 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|9. júl 2024 o 20:20

Jasper Philipsen sa dočkal víťazstva na Tour de France 2024.

BRATISLAVA. Šprintérske etapy na Tour de France vyzerali roky podobne, minimálne z pohľadu víťazných či čiastkových ambícii jednotlivých tímov.

Cieľom tímov s lídrom na celkové poradie bolo etapu bez problémov odjazdiť a šprintérske tímy sa starali o sťahovanie úniku, do ktorého sa spravidla dostávali menšie tímy bez elitného šprintéra či áčkovej hviezdy. 

Bolo to dôležité aj pre sponzorov. Televízne kamery totiž často zaberajú jazdcov v úniku, ktorí tak môžu prezentovať spoločnosti, ktoré ich podporujú. 

Majstrom únikov bol Thomas De Gendt, ktorý sa toho nebál. Iste, často to nevyšlo, ale keď áno, boli z toho pamätné triumfy ako naposledy na Gire

Tento ročník najslávnejších cyklistických pretekov je však iný. Akoby sa jazdcom nechcelo chodiť do únikov. V piatej etape boli dvaja, v šiestej spočiatku tiež dvaja, no už 136 km pred cieľom počkali na pelotón.  

V sobotu jazdil 140 km osamotene vpredu Jonas Abrahamsen a po dni voľna sa nenašiel nikto, kto by v rovinatej etape išiel dopredu.

"Ako prezentujete tento šport zvyšku sveta, ktorý je menej oboznámený s cyklistikou? Ak ju chcete globalizovať, etapy bez úniku nie sú dobré," povedal pre belgickú televíziu Sporza novinár Renaat Schotte.

Fotogaléria z 10. etapy na Tour de France 2024

Naposledy Cavendish zdolal Sagana

Súhlasí s ním aj bývalý cyklista José De Cauwer. Tiež spomína aspekt reklamy, ktorú tímy dostávajú vďaka svojim jazdcom v dennom úniku.

"Tím Uno-X musel bojovať o to, aby ho pozvali, a tak na všetkých pretekoch ASO (organizátor Tour, pozn.) jeho jazdci explodovali. Teraz sú tam, ale Jonas Abrahamsen je jediný, kto útočí," hovorí De Cauwer.

Viac ako 187 km dlhá etapa sa tak zmenila na procesiu. Hlasy ohľadom možného vplyvu bočného vetra sa nenaplnili, a tak všetci čakali na záverečný šprint.

Keď sa naposledy finišovalo v meste Saint-Amand-Montrond (2013), v súboji malej skupiny Mark Cavendish jasne zdolal druhého Petra Sagana. Tento raz mu záver nevyšiel a nezveľadil zbierku 35 etapových triumfov na Tour.

Skončil dokonca tri pozície za 15. Mathieu van der Poelom, ktorý priam dokonale pripravil víťaznú pozíciu pre svojho tímového kolegu.

"Najprv zívanie, potom výkrik: Jasper Philipsen zahnal démonov mohutným víťazstvom v šprinte po chodeckej etape," trefne zhodnotila etapu Sporza.

"Konečne sme urobili to, kvôli čomu sme sem prišli. Tím odviedol perfektnú prácu. Je to už 10. etapa, mali sme päť šprintov bez víťazstva, ale každý v tíme mi stále veril," povedal Philipsen po dojazde.

VIDEO: Zostrih z 10. etapy Tour de France 2024

Technický záver zamiešal karty

Na jeho tvári bolo vidieť veľkú úľavu. Na Tour prišiel ako obhajca zeleného dresu a pozície šprintérskeho kráľa, keďže vlani vyhral štyri etapy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Philipsen zahnal démonov, píšu v Belgicku. Etapa však bola pre Tour zlou reklamou