11.07.2024 12:50
12. Etapa
Aurillac > Villeneuve-sur-Lot
204 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Biniam Girmay
Intermarché - Wanty

Vďaka zelenému dresu verí, že je najlepší. Girmay za 12 dní vyrovnal české skóre na Tour

Eritrejský cyklista Biniam Girmay počas Tour de France 2024.
Fotogaléria (18)
Eritrejský cyklista Biniam Girmay počas Tour de France 2024. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. júl 2024 o 19:30

Titul smoliar roka patrí Primožovi Rogličovi.

BRATISLAVA. Počas 110 ročníkov pretekov Tour de France nedosiahla Eritrea ani jedno etapové víťazstvo. Stačilo však dvanásť dní aktuálnej edície a malý africký štát sa dostal na úroveň Česka a Kanady.

O všetky tri triumfy sa zaslúžil Biniam Girmay. Dvadsaťštyriročný pretekár potvrdzuje, že má výnimočnú formu. Na Tour vyhral rovinatý šprint, dojazd do mierneho stúpania a teraz pridal víťazstvo v chaotickom šprinte. 

„Vedel som, že dokážem aj dnes dosiahnuť dobrý výsledok. Na tejto Tour zakaždým, keď som mal dobrú pozíciu, tak som dokázal vyhrať,“ tešil sa Girmay. 

S každou etapou akoby jeho výkon rástol. V súbojoch dokázal zdolať kompletnú šprintérsku špičku s Jasperom Philipsenom, Dylanom Groenewegenom či Markom Cavendishom. 

Silu mu dodáva zelený dres

Zakaždým si vie poradiť. Jeho silnou stránkou je, že vie ideálne načasovať šprint. Aj vo štvrtok sa rozbehol až tesne pred cieľom. Veľmi tesne zdolal Wouta van Aerta.

Girmay vraví, že sa cíti silný vďaka zelenému dresu. 

„Odkedy ho mám na sebe, cítim sa veľmi rýchly. Verím, že som najlepší. Odteraz si každý moment budem spájať so zelenou farbou,“ hovoril.

VIDEO: Záver 12. etapy Tour de France 2024

V bodovacej súťaži kráča neohrozene za víťazstvom. Hoci sa len teraz preteky preklopili do druhej polovice, vedie s náskokom 109 bodov pred Philipsenom a je takmer nereálne, aby o dres prišiel. 

Zo zvyšných etáp môžu skončiť šprintom ešte dve, ďalšie sú pre šprintérov príliš náročné a Girmayovi stačí, aby dres priviezol do Nice.

Záver etapy bol chaotický. V dôsledku odstúpení aj pádu 12 kilometrov pred cieľom niektorým tímom chýbali dôležití členovia a tímy neboli také organizované. 

„Záver bol neprehľadný a mal som aj strach, pretože v posledných kilometroch sme leteli v zjazde veľmi rýchlo a bolo tam veľa zákrut.

Mal som šťastie, že som asi 600 metrov pred cieľom narazil na Mika Teunissena a on ma vytiahol dopredu. Vtedy som vedel, že dokážem vyhrať,“ dodal Girmay. 

Fotogaléria z 12. etapy na Tour de France 2024

Frustrovaný van Aert

Nie je nezvyčajné, že by sa takto darilo jednému pretekárovi, no málokto asi čakal, že najsilnejším šprintérom na Tour bude Girmay z tímu Intermarché. 

Blízko k víťazstvu bol Wout van Aert a v cieli bol frustrovaný. Keď sa naplno rozbehol, musel brzdiť, pretože ho pri bariére zatvoril Arnaud Démare.

Keď sa rozbehol po druhý raz, už bolo neskoro a obsadil len druhé miesto. Démara za vybočenie z línie rozhodcovia potrestali, to však van Aertovi nepomohlo. 

„Som sklamaný. Ak by som nemusel brzdiť a nanovo sa rozbiehať, mal by som veľmi dobrú šancu. Musím sa však na to pozerať pozitívne. Môžem byť rád, že po včerajšom páde som sa dobre cítil a mal šancu bojovať o víťazstvo,“ reagoval van Aert pre Eurosport. 

Z pretekov v posledných dňoch odstúpilo niekoľko pretekárov. Vo štvrtok nenastúpil na štart Michael Morkov z tímu Astana. Ten mal ako prvý na tohtoročnej Tour pozitívny test na koronavírus.

Už v predchádzajúcej etape sa necítilo dobre viacero pretekárov a v časovom limite nestihol prísť do cieľa Fred Wright. „Mám pocit, akoby sa v pelotóne šírila nejaká choroba,“ reagoval ešte v stredu Wright. 

Vo štvrtok odstúpilo alebo nestihlo limit spolu 6 jazdcov.

Smoliar Roglič

Najväčším smoliarom Tour je však Primož Roglič. Nikdy nebol najistejší na bicykli a aj v minulosti mal pády. Vo štvrtok však priamo pred ním spadol jeden z jazdcov Astany a Roglič nemal šancu sa pádu vyhnúť. 

Dopadol na pravé rameno, ktoré si nepríjemne odrel.

K pádu prišlo v momente, keď pelotón zrýchľoval. Slovinského cyklistu prišli ratovať tímoví kolegovia a snažili sa ho potiahnuť do cieľa.

Slovinec však vyzeral rezignovane. Nabral stratu dve a pol minúty. V celkovom poradí sa prepadol na 6. miesto a je nereálne, aby bojoval o víťazstvo.

Aj pódiové umiestnenie sa mu výrazne vzdialilo. Je takmer nereálne, aby dokázal vyše štvorminútovú stratu zmazať. Navyše, nie je vylúčené, že z Tour odstúpi.

Slovinský cyklista Primož Roglič spadol v 12. etape Tour de France 2024.
Slovinský cyklista Primož Roglič spadol v 12. etape Tour de France 2024. (Autor: TASR/AP)

"Jeho pádu je mi ľúto. O celkovom poradí by nemali rozhodovať také etapy, akú sme mali dnes. Záver však bol dosť nešťastný s množstvom zákrut a ostrovčekov na ceste.

Tieto miesta by mali byť lepšie označené a mala byť lepšia signalizácia. Je mi to ľúto," reagoval van Aert podľa televízie ITV.

Prvú priečku si udržal Tadej Pogačar. Spolu s talianskym Girom je v drese lídra na oboch pretekoch už 30 etáp v jednej sezóne a túto sériu môže v ďalších dňoch ešte navýšiť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Vďaka zelenému dresu verí, že je najlepší. Girmay za 12 dní vyrovnal české skóre na Tour