Chodca Tótha zvolili do Komisie športovcov IAAF

(Autor: TASR)
TASR|16. aug 2013 o 12:38

Slovenský chodec Matej Tóth označil svoje piate miesto z atletických majstrovstiev sveta v Moskve na 50 km za druhý najväčší úspech vo svojej športovej kariére.

BRATISLAVA. V ruskej metropole však zaznamenal aj diplomatický úspech, keď ho zvolili za jedného z 18 členov Komisie športovcov Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF).

Tóth radí úspech v moskovských Lužnikách hneď za triumf vo Svetovom pohári 2010 v mexickej Chihuahue a pred ôsmu priečku za 8. miesto z vlaňajšej olympiády v Londýne. "Piate miesto z Moskvy rozhodne patrí medzi tie tri najlepšie úspechy. Svetový pohár je ale stále jednotkou, keďže tam som vyhral. Samozrejme tam patrí aj ôsme miesto z olympiády, ale predsa najlepšie umiestnenie Slováka na majstrovstvách sveta, najlepšie v mojej kariére a najlepšie v histórii slovenského chodca patrí vyššie."

V najdlhšej disciplíne na MS na chodeckých 50 km dominoval Ír Robert Heffernan v najlepšom svetovom výkone roka 3:37:56 pred Rusom Michailom Ryžovom 3:38:58 a Austrálčanom Jaredom Tallentom 3:40:03. Tóth, ktorý finišoval na 5. mieste časom 3:41:07, na 29. mieste si druhý slovenský chodec Dušan Majdán časom 3:57:50 vytvoril nový osobný rekord. Tóth priznal, že jedinú menšiu krízu pociťoval na 35. km.

"Mierna kríza prišla, ale nebola taká, že by ma to stálo dôležité sekundy. Dokázal som s mojim telom veľmi rýchlo zareagovať, tak ako som chcel. Na spomalenie klesli aj tepy, takže po chvíli som mohol pokračovať vo svojom tempe a neprišla riadna kríza, že by som musel na dlhší čas spomaliť. Táto päťdesiatka nebola možno fyzicky najľahšia, ale psychicky určite. Stále som sa totiž pohyboval medzi najlepšími v Top 10. Jeden čas to vyzeralo, že by som mohol zaútočiť aj na medailu, to naozaj vyvolá taký adrenalín a eufóriu, že človek zabudne na bolesť a všetko to na neho doľahne až v cieli, kde si to potom "vyžerie". Päťdesiatka naozaj prešla celkom fajn," vysvetlil člen VŠC Dukla Banská Bystrica.

V záverečných kilometroch už bol Tóth opojený eufóriou z črtajúceho sa športového úspechu. "Počas pretekov alebo na okruhu, keď sa šliape, tak na iné myšlienky príliš čas nie je. Je to všetko o koncentrácii, sledujem si tepy, sústredím sa na občerstvenie, počúvam informácie z okruhu. Sledujem rozhodcovskú tabuľu, kde sú návrhy na diskvalifikáciu, takže tam je toho dosť veľa. Keď človek ide do posledného kola, tak to z neho už všetko opadne a môže si vychutnať svoje pocity. Tam som si už uvedomil, že som piaty a je to najlepšie moje umiestnenie," reagoval Tóth, ktorý si v júni počas MSR v Borskom Mikuláši natrhol zadný stehenný sval, takže ťažisko prípravy absolvoval až vo vysokohorskom stredisku v Livigne.

Tóth bude mať na Moskvu príjemné spomienky. Návštevu Červeného námestia síce nestihol, ale dostal sa do organizačných štruktúr IAAF. Od 1. januára 2014 do 31. decembra 2017 bude pôsobiť ako člen Športovej komisie IAAF.

"Už pred mojim štartom na 50 km v chôdzi som sa dozvedel, že rada IAAF ma schválila do komisie športovcov. Je to samozrejme aj obrovský úspech pre SAZ, ktorý má svojho zástupcu medzi 18 športovcami. Vnímam to aj ako osobný úspech a ďalšiu životnú skúsenosť," vysvetlil Tóth, ktorý dostal za piatu priečku na svetovom šampionáte odmenu 10.000 dolárov.

"Keďže som vyštudoval žurnalistku a je to blízko k športovej diplomacii, tak je to pre mňa výzva aj do budúcna. Možno touto cestou by som sa mohol vybrať v budúcnosti. Preto si to ešte viac cením a budem sa zo snažiť využiť na sto percent, či už na zasadnutiach alebo sa budem aktívne zapájať do riadenia."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Chodca Tótha zvolili do Komisie športovcov IAAF