Český Nymburk sa predstaví v Adriatickej lige

SITA|9. mar 2010 o 12:20

Basketbalisti účastníka najvyššej českej súťaže ČEZ Basket Nymburk sa v budúcej sezóne predstavia v Adriatickej lige (AL). Rozhodlo o tom valné zhromaždenie spoločnosti Sidro, ktorá je organizátorom spomenutej súťaže a Nymburku udelila divokú kartu.

NYMBURK.

Nymburk sa stal iba druhým tímom mimo balkánskeho regiónu v histórii súťaže, ktorý sa predstaví v Adriatickej lige. Prvým bol izraelský tím Maccabi Tel Aviv. Je pravidlom, že účastníci AL sa zúčastňujú na domácich súťažiach až od ich nadstavbovej časti. Otázne preto je, či česká Mattoni NBL zmení svoje regule.

"Pozvánka do prestížnej súťaže pre nás znamená pokračovanie v trende, ktorý sme si vytýčili pred tromi rokmi vstupom do vtedajšieho Pohára ULEB (jeho nasledovníkom je Európsky pohár, pozn.). Chceme českým divákom ponúknuť európsku basketbalovú špičku,“ povedal prezident klubu Miroslav Jansta a dodal:

"Môžeme konštatovať, že v budúcej sezóne bude mať prvýkrát český tím možnosť zmerať si sily v ostrých súbojoch s klubmi hrajúcimi najkvalitnejšiu európsku pohárovú súťaž - Euroligu. Naším tajným želaním je, aby v drese Partizanu Belehrad zotrval ešte aj v budúcom ročníku český reprezentant Jan Veselý, čo by nesmierne umocnilo atmosféru a atraktivitu vzájomného stretnutia."

Adriatickú ligu založili v lete 2001. Dôvodom bola snaha o obnovenie spojenia silnej basketbalovej tradície a základne krajín bývalej Juhoslávie, v ktorých sa narodilo množstvo špičkových basketbalistov.

V priebehu pomerne krátkej histórie si súťaž vybudovala veľmi silné meno a patrila medzi najprestížnejšie v Európe. Medzi účastníkmi AL sa pravidelne objavujú prestížne kluby ako Partizan Belehrad, Crvena Zvezda Belehrad, Olympia Ľubľana či Cibona Záhreb. V sezóne 2010/2011 by mala mať AL štrnásť tímov z piatich krajín - Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Slovinska, Srbska a Česka.


Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Český Nymburk sa predstaví v Adriatickej lige