Maradona legendárnym gólom zničil rozhodcovi život. Nikdy to neoľutuje

Legendárny súboj Diega Maradonu a Petra Shiltona.
Legendárny súboj Diega Maradonu a Petra Shiltona. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|5. jún 2017 o 14:20

Zomrel Bogdan Dočev, čiarový rozhodca, ktorý nevidel legendárnu Maradonovu Božiu ruku.

BRATISLAVA. Diego Maradona si v 50. minúte zobral loptu, poľahky obišiel troch Angličanov a tesne pred šestnástkou súpera sa pokúsil prihrať spoluhráčovi. Od obrancu súpera sa však lopta dostala do vzduchu a smerovala na brankára Petra Shiltona.

Maradona pokračoval v behu, vo výskoku sa snažil trafiť loptu hlavou. Lenže na ňu nedosiahol. Trafil ju až skrčenou rukou.

Bezmála 115-tisíc divákov na Estadio Azteca burácalo. Najlepší futbalista všetkých čias otvoril skóre štvrťfinále svetového šampionátu v Mexiku 1986.

Anglickí futbalisti sa rozbehli za hlavným rozhodcom Alim Bin Nasserom. Ten šiel späť do stredového polkruhu a sledoval svojho čiarového rozhodcu, ktorý stál absolútne nehybne. Gól teda platil.

"Bola to ruka. Ruka, o ktorej nikto nemôže pochybovať," kričal anglický televízny komentátor. O štyri minúty neskôr dal Maradona po senzačnom sóle ďalší gól a Argentína postúpila do semifinále.

Maradona odchádzal šťastný, v jednom zápase dal svoje dva najslávnejšie góly. Jedným z nich však zničil kariéru hlavnému rozhodcovi Alimu Bin Nasserovi aj čiarovému Bogdanovi Dočevovi.

Dočev minulý týždeň zomrel. Jeho frustrácia trvala vyše tridsať rokov.

Vojna rozhodcov

V osemdesiatych rokoch technológia arbitrom nepomáhala. Neboli žiadni pomocní rozhodcovia na bránkovej čiare. Museli sa spoľahnúť len na seba a svojich asistentov. To urobil aj Tunisan Ali Bin Nasser.

"Čakal som na Dočeva, že mi ukáže, čo sa stalo. On však nič nesignalizoval. Pokyny od Medzinárodnej futbalovej federácie pred zápasom boli jasné - rešpektujte vôľu lepšie postaveného rozhodcu," vyviňoval sa Bin Nasser pre francúzsky futbalový magazín So Foot.

Spustil tým otvorenú vojnu s bulharským rozhodcom, ktorý mal na vec úplne iný názor.

"Cítil som, že tam bolo niečo neregulárne, v tých časoch však čiaroví rozhodcovia nemohli diskutovať s hlavnými o rozhodnutiach. Keby FIFA nominovala skúsenejšieho rozhodcu z Európy, Maradonov gól by nebol uznaný," reagoval Dočev.

Rozpory napokon trvali dve desaťročia.

Mohla za to aj liečba hemoroidov

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Maradona legendárnym gólom zničil rozhodcovi život. Nikdy to neoľutuje