Rok a pol so zverencami len trénoval. Prekvapia Číňania s Björndalenom?

Ole Einar Björndalen.
Ole Einar Björndalen. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|26. nov 2021 o 16:49

Biatlonová legenda vedie čínsku reprezentáciu.

BRATISLAVA. Keď vlani v marci narýchlo cestoval Ole Einar Björndalen spolu so svojím tímom z Európy do Číny, asi veril, že o pár týždňov či mesiacov bude späť. Zámer bol v Číne uniknúť pred pandémiou Covidu-19. 

V lete sa chcel s biatlonovým tímom, čo najlepšie pripraviť na predolympijskú sezónu. Lenže Čína pre covid uzavrela celú krajinu.

Mesiace sa míňali a čínsky biatlonový tím aj s reprezentačnými trénermi Björndalenom a jeho ženou Darjou Domračevovou ostali v krajine. 

Číňania tak vynechali celú uplynulú sezónu. Až teraz prileteli na sever Európy na prvé kolo Svetového pohára. Najslávnejší biatlonista všetkých čias sa vrátil po viac ako roku a pol. 

„Bola to tragická situácia. Vôbec sme nesmeli opustiť Čínu. Našťastie sme späť v Európe. Naozaj sme mali veľkú radosť, keď nám povolili sadnúť do lietadla. Znovu môžeme súťažiť na Svetových pohároch,“ tešil sa tréner čínskeho tímu po prílete v rozhovore pre televíziu NKR.

Prísne pravidlá

Po prílete do Nórska bol prekvapený, ako sa život vrátil takmer do normálu, čo o Číne celkom stále neplatí. 

„Bol to šok, vidieť, že tu podávajú jedlo bez toho, aby mali rúška. My sme v Číne nemohli jesť nikde, kde by nemali ľudia prekryté dýchacie cesty. A to je v Nórsku niekoľko tisíc pozitívnych prípadov.

Ak by to bolo v Číne, neviem, či by vôbec usporiadali olympiádu,“ vravel Björndalen na letisku. V Číne aj pri nízkych počtoch nakazených okamžite nastal lockdown. 

„Dva roky sme žili v bubline. Každý týždeň nás testovali. Pravidlá mali nastavené veľmi prísne,“ opisoval. 

Rok a pol len trénovali

Ponuku trénovať čínsky tím prijal pre dvoma rokmi. On vedie mužský tím, jeho manželka Daria Domračevová, rovnako výborná biatlonistka, ženský. Zatiaľ absolvovali len predvlaňajšiu sezónu, následne v Číne rok a pol len trénovali. 

Nik teraz netuší, ako silní Číňania budú. Dokonca aj Björndalen je zdržanlivý. „Vieme ako sme na tom boli pred dvomi rokmi, ale teraz to len tušíme. Bez prestávok sme len trénovali,“ vysvetľoval pre NKR.

„Očakávania sú veľké.“ 

V sezóne 2019/2020 vybojoval Fang-ming Čcheng štyri miesta v top 30. Jeho maximom je 16. priečka v šprinte v Novom Meste na Morave. Štafeta skončila najlepšie na 16. priečke. Za to ženské družstvo dokázalo v Ruhpoldingu vybojovať 9. priečku. 

Až najbližšie preteky ukážu, ako sa Číňania zlepšili. 

V boji o olympiádu môžu prekvapiť

Keďže za uplynulú sezónu nemajú vo Svetovom pohári ani jeden výsledok, v kvalifikácii na olympiádu majú tiež nula bodov. Z pozície organizátora hier majú nárok na 2 miestenky pre mužov a 2 pre ženy. Ale v štafetách by aktuálne nemohli štartovať. 

Ich cieľom bude posunúť sa do top 20 olympijského rebríčka. Len 20 krajín môže postaviť štafety a bude mať 4 miestenky na OH. 

Číňania budú aj súpermi slovenských družstiev, keďže zatiaľ sú muži v olympijskom renkingu na 19. priečke a ženy na 18. pozícii (vyššie sa posunú, len ak by vylepšili svoje umiestnenia z uplynulej sezóny – pozn. red.).

Cieľom Björndalena s Domračevovou je, aby ich zverenci o tri mesiace na pekinských hrách bojovali o medailu. Ešte pred pár rokmi by to bola utópia. Lenže Čína angažovala najlepších trénerov.

Okrem toho mal čínsky tím jednu veľkú výhodu. Mohol trénovať na olympijskej trati. Nik zo zahraničných pretekárov takú možnosť nemal. Aj Slováci zatiaľ videli len profil. 

Björndalen stredisko Čang Ťia-kchou prirovnáva k talianskej Anterselve. „Ale je o niečo vyššie. Je vystavené poveternostným vplyvom. Bývajú tam veľmi nízke teploty a dosť veterno. V Anterselve je to podobné,“ vraví slávny nórsky biatlonista. 

Svetový pohár v biatlone štartuje cez víkend v Östersunde. V sobotu sú na programe vytrvalostné preteky (11.45: ženy, 15.00: muži), v nedeľu súťaže v šprinte (11.00: ženy, 13.45: muži).

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Rok a pol so zverencami len trénoval. Prekvapia Číňania s Björndalenom?