Vlani vyhral preteky medzi juniormi. Do Svetového pohára mieri ďalší Slovák

Damián Cesnek
Damián Cesnek (Autor: Ondrej Borguľa)
Miloslav Šebela|5. dec 2023 o 16:30

Damián Cesnek sa pripojí k reprezentácii.

BRATISLAVA. Na jednej strane to bola aj nešťastná zhoda okolností, keď v piatok v rýchlostných pretekoch Svetového pohára neštartoval ani jeden slovenský pretekár.

Pritom pred dvomi rokmi malo Slovensko až štyri miestenky v elitnej súťaži a dokázalo ich obsadiť.

V tejto zime majú biatlonisti medzi mužmi dve, no pri nepriaznivých okolnostiach, prišlo k tomu, že na štart sa nedokázal postaviť ani jeden reprezentant. 

Tomáš Sklenárik totiž ochorel a tréner juniora Benjamína Belicaja požiadal o presunutie jeho štartu na ďalšie kolo Svetového pohára, aby nemusel podstúpiť dlhú cestu do Švédska len kvôli jednému štartu. 

V Östersunde tak z troch individuálnych súťaží mužov obsadili Slováci len jednu a v nej štartoval len Sklenárik. 

Vo Svetovom pohári sa chce ukázať dobre

V tejto zime by to však mohlo byť naposledy, kedy Slovensko preteky neobsadilo. Počas najbližšieho víkendu v rakúskom Hochfilzene (8.-10. decembra) by totiž mal okrem Sklenárika absolvovať premiéru vo Svetovom pohári aj 20-ročný Benjamín Belicaj, ktorý sa pripravuje v Kuzmina teame. 

Belicaj však ochorel.

Miesto neho už v Hochfilezene nastúpi Damián Cesnek. Pre 22-ročného Žilinčana je to prvá sezóna medzi seniormi. Pre štart medzi elitou mu doteraz chýbala splnená kvóta, preto sezónu začal v nižšej súťaži - IBU Cupe. 

V Kontiolahti sa mu podarilo kvótu splniť hneď v druhom štarte – v rýchlostných pretekoch, kde obsadil 55. priečku.

„Pocitovo sa mi bežalo dobre. So streľbou bojujem. Hnevá ma to. Musím chytiť väčšiu istotu. Dúfam, že to v Idre príde a ukáže sa to, na čo mám natrénované. Pretože si nemyslím, že toto je moja reálna výkonnosť. Čo sa týka splnenej kvóty, som veľmi rád a dúfam, že sa vo Svetovom pohári objavím v čo najlepšom svetle,“ reagoval Cesnek pre slovenskybiatlon.sk

Pred tým ako sa pripojí k tímu vo Svetovom pohári absolvuje ešte jedno kolo IBU Cupu v Idre. 

Cesnek cestuje do Hochfilzenu naýchlo, aby nahradil Belicaja. Pôvodne mal štartovať až v Lenzerheide.

Trápi sa strelecky

Splnená kvóta zaručuje Cesnekovi štarty na Svetových pohároch v decembri a v januári.

Zatiaľ sa mu nedarí v streľbe. Podáva nevyrovnané výkony. V Kontiolahti na dvoch súťažiach minul 11 terčov z 30, čo je 63-percentná úspešnosť. Problémy mal najmä pri stojke.

V behu sa však výrazne posunul vpred. 

Cesnek absolvoval premiéru vo Svetovom pohári v minulej zime. Štartoval len v Pokljuke, kde nastúpil v šprinte a v súťaži miešaných dvojíc. Jeho veľkým úspechom je víťazstvo v singl mix štafete spolu s Emou Kapustovou v juniorskom IBU Cupe. Bolo to prvé slovenské víťasztvo na tejto úrovni.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Vlani vyhral preteky medzi juniormi. Do Svetového pohára mieri ďalší Slovák