Za úplatky a prostitútky chránil ruské záujmy. Šéfovi biatlonu hrozí väzenie

Anders Besseberg ešte ako prezident IBU po poľovačke v lesoch pri Jarabej v novembri 2000.
Anders Besseberg ešte ako prezident IBU po poľovačke v lesoch pri Jarabej v novembri 2000. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|11. jan 2024 o 11:50

Bývalý prezident IBU Slovensku zastrelil medveďa.

BRATISLAVA. Je to príbeh veľkej moci, korupcie a pádu. V rukách dobrého scenáristu a režiséra by z tohto námetu mohla vzniknúť zaujímavá dráma. 

Je až nečakané ako dlho dokázal niekto zneužívať postavenie vo svoj prospech. 

Anders Besseberg bol na čele Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) 25 rokov. Šport výrazne pozdvihol a pomohol jeho rozvoju. Z okrajového športu je dnes silná a populárna značka. 

Biatlonu šéfoval veľmi dlho. Bol pri moci a tá dokáže ľudí premeniť postupne až na "narkomanov". Nedokážu sa jej dobrovoľne vzdať. Je to návykové.

Besseberg však svoje postavenie zneužíval, profitoval z korupcie, nebral žiadne ohľady na pravidlá a ochranu športu. 

Nebol šťastný, keď strkal nos do jeho podvodov

Tento týždeň sa posadil na súde na lavicu obžalovaných. V Nórsku ide to veľmi sledovaný prípad. Čelí obvineniu z prijímania úplatkov a zneužívania svojho postavenia.

Podľa vyšetrovateľov nešlo len o finančné čiastky, ale často to boli vecné dary ako luxusné hodinky či služby ako poľovačky, používanie luxusného auta aj stretnutia s prostitútkami.

Prezident IBU roky svoje postavenie a vplyv vymieňal za obhajobu záujmov Ruska. 

Anders Besseberg.
Anders Besseberg. (Autor: TASR/AP)

„Necítim sa byť zodpovedný z trestných činov v obvinení,“ povedal 77-ročný Nór. 

Hrozí mu 10-ročný trest. Závažnosť obvinení je v tom, že Besseberg dostával úplatky roky a zneužíval svoje postavenie. Polícia zaistila v jeho dome napríklad 13 kusov luxusných hodiniek a hotovosť približne 370-tisíc nórskych korún (približne 32-tisíc eur). 

„Kto sa počas rokov jeho vládnutia pohyboval okolo biatlonu, vedel, aké praktiky používa,“ hovoril pre idnes.cz prezident Českého zväzu biatlonu Jiří Hamza. Patril k veľkým kritikom Besseberga. 

„Nebol šťastný, keď som do jeho podvodov strkal nos. Chcel ma dokonca vylúčiť a hnal ma pred disciplinárnu komisiu,“ doplnil. 

Hamza v minulosti opísal pre idnes.cz jeden z prípadov, ako šéf biatlonu obhajoval ruské záujmy. Na kongrese IBU v roku 2016 v Kišiňove presadil, aby napriek zákazu konania vrcholných podujatí v Rusku, boli majstrovstvá sveta 2020 v Ťumeni.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Za úplatky a prostitútky chránil ruské záujmy. Šéfovi biatlonu hrozí väzenie