Boľšunov dal súperom debakel. Kde je Kläbo? Zablúdil? pýtali sa Nóri

Alexander Boľšunov.
Alexander Boľšunov. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|6. feb 2022 o 12:27

Vyhrať s takým rozdielom by nemalo byť možné, vraví Andrew Musgrave.

PEKING, BRATISLAVA. Nezvykne oslavovať vo veľkom. Radostné gestá mu nie sú vlastné. Väčšinou len zdvihne ruky nad hlavu.

Keď však Alexander Boľšunov prichádzal na štadión v nedeľu hlboko sa poklonil. Bol takmer kilometer pred cieľom a už dával najavo svoju veľkú radosť. Pred cieľom si vzal aj vlajku s logom Ruského olympijského výboru. 

Boľšunov si vybojoval prvú zlatú olympijskú medailu na ZOH 2022 v Pekingu. V mužskom skiatlone súperom nadelil doslova debakel. 

Vo futbalovej terminológii vyhral nad súpermi s desaťgólovým rozdielom. Pred krajanom Denisom Spicovom vyhral o 70 sekúnd, pred bronzovým Fínom Niskanenom mal dvojminútový náskok. 

„Kráľ na lyžiach,“ oslavujú ho Boľšunova v Rusku. 

V poslendom kole mal slzy v očiach

V tejto sezóne nebol v najlepšej forme. Mal problémy so zubami, operovali ho a v lete spadol na bicykli počas tréningu. Sezónu Svetového pohára oželel a radšej sa pripravoval na pekinské hry. Zjavne je v životnej forme. 

Boľšunov je aj majstrom sveta v tejto disciplíne. Vlani v Oberstdorfe na cieľovej rovinke prešprintoval dvojicu Nórov.

Tentoraz si náskok budoval prakticky od ôsmeho kilometra, kedy súperom ušiel spoločne s Niskanenom. 

Fínovi ušiel v momente, keď sa skončila klasická časť a pretekári začali bežať voľným štýlom.

„Dnes mi všetko vyšlo ideálne. V úvode som mal pád, ale možno to tak malo byť. Po ňom som sa upokojil a išiel som si svoje preteky,“ hovoril 25-ročný Boľšunov.

Alexander Boľšunov.
Alexander Boľšunov. (Autor: TASR/AP)

"V poslednom kole som prežíval som obrovské emócie. Slzy sa mi tlačili do očí. Pritom pred pár dňami som bol v koncoch, pretože som nemal rýchlosť. Nedokázal som zrýchliť, bolo mi vtedy do plaču a ani som tréning nedokončil. Zrejme presne to som potreboval, dnes mi všetko vyšlo ideálne," hovoril Boľšunov pre denník Sport-express.

Vyhral s najväčším rozdielom

Pre Rusko vybojoval v behu na lyžiach prvé zlato od hier v Soči. Lenže Maxima Legkova neskôr diskvalifikovali. Takže je to prvá zlatá medaila od hier vo Vancouvri 2010. 

Šokujúca je najmä dominancia Rusov. Boľšunov vyhral s najväčším rozdielom v histórii tejto disciplíny na olympiáde. V skiatlone doteraz o víťazovi rozhodovali sekundy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Beh na lyžiach»Boľšunov dal súperom debakel. Kde je Kläbo? Zablúdil? pýtali sa Nóri