Tri dni pred ME prišiel o matku, Bosnu priviedol k historickému víťazstvu

Luka Dončić (v bielom) a Jusuf Nurkić (v tmavomodrom)
Luka Dončić (v bielom) a Jusuf Nurkić (v tmavomodrom) (Autor: SITA/AP)
Martin Kozinka|5. sep 2022 o 07:00

Basketbalisti Bosny a Hercegoviny ukončili 11-zápasovú víťaznú šnúru Slovinska na ME.

BRATISLAVA. Štvrtý deň EuroBasketu priniesol množstvo prekvapujúcich výsledkov. Jedným z nich bola aj prehra aktuálneho majstra Európy Slovinska. 

Tím, ktorý obhajuje zlatú medailu, podľahol v treťom zápase skupiny smrti Bosne a Hercegovine 93:97.

V spoločnosti favoritov na zisk medaily Francúzska, Nemecka, Litvy či práve Slovinska sa od basketbalistov Bosny a Hercegoviny neočakával postup do vyraďovacej fázy turnaja.

„Je to jedno z najväčších víťazstiev v histórii bosnianskeho basketbalu,” povedal pred médiami po zápase kapitán bosnianskeho tímu Miralem Halilović.

V zápase zaznamenal v drese Bosny najužitočnejší hráč minulého ročníka prestížnej Euroligy Džanan Musa 22 bodov pri 54% úspešnosti streľby z poľa a na svoje konto si pripísal index užitočnosti 24.

„Rozprávame sa o tom stále v šatni. Každý hovorí, že v tejto skupine sú najmä Nemecko, Francúzsko či Slovinsko a ostatné tímy nie sú ničím výnimočné.

Práve takéto reči nás poháňajú," povedal Musa na tlačovej konferencii po zápase.

VIDEO: Kapitán Bosny Miralem Halilović oslavuje s fanúšikmi

„Ste na EuroBaskete, kde je všetko možné. Keď porazíte jeden z najlepších tímov na svete, získate určitú sebadôveru a získate aj určitý rešpekt od ostatných tímov. 

Nikto o nás už nerozpráva spôsobom: ‘Ach, Bosna...títo chlapci.’ Vidia nás už ako chlapov, ktorí porazili dva z najlepších svetových tímov dvakrát za 10 dní,“ pripomenul Musa s odkazom na víťazstvo Bosny nad Francúzskom v kvalifikácii na Majstrovstvá sveta 2023.

Už vo veku 23 rokov Musa patrí medzi to najlepšie, čo môže európsky basketbal ponúknuť a v národnom tíme prevzal úlohu lídra. 

Nepozerám sa na individuálne štatistiky. Som rád, že môžem pomôcť tímu k víťazstvám. To je to najdôležitejšie,” dodal Musa.

Okrem Musu sa v zápase predviedol aj naturalizovaný Američan John Roberson. Tridsaťtriročný rozohrávač nastrieľal súperovi 23 bodov. 

Francúzsky šampión zo sezóny 2016/17 s tímom Élan Chalon premenil dôležité strely v závere duelu. V zápase mal famóznu streľbu spoza perimetra. Trafil sedem trojok z trinástich pokusov. Obrana Slovinska predviedla katastrofálnu obranu za oblúkom. 

VIDEO: Dvojica Musa a Roberson v zápase spoločne zaznamenali až 45 bodov

Hviezdny Slovinec Luka Dončić odohral v zápase viac ako 35-minút, počas ktorých zaznamenal šestnásť bodov, osem doskokov, osem asistencií ale aj päť stratených lôpt. 

Tréner Slovinska vzdal súperovi hold.

Bosna vyhrala zaslúžene. Od začiatku sme im dali priveľa priestoru, neboli sme dostatočne agresívni v obrane.

Dúfam, že sa z tejto prehry poučíme, pretože v utorok nás čaká ďalší ťažký zápas proti hostiteľovi šampionátu, ktorý je vo výbornej forme,“ citova 44-ročného slovinského stratéga web zurnal24.si.

Myslím si, že sme na nich od začiatku zápasu nevyvinuli správny tlak. Začalo sa im dariť v streľbe a ani doskakovanie nebolo z našej strany najlepšie," citoval trénera Slovinska Aleksandra Sekulića web Eurohoops.net.

Len málokto pred turnajom tušil, že turecko-bosniansky tréner Aziz Bekir (Adis Bećiragić je jeho bosnianske meno) sa musel vyrovnávať s veľkou stratou. Jeho milovaná mama pred úvodom EuroBasketu zomrela.

„Pred troma dňami som stratil matku. Bol som na tréningu, keď ma o tom informovali. Okamžite som priletel do Bosny a vrátil som sa po pohrebe, iba dve hodiny pred úvodným zápasom na turnaji s Maďarskom,” citoval hlavného trénera web Eurohoops.net. 

Pre päťdesiatdvaročného kouča to bola už druhá strata rodiča.

„Pred desiatimi rokmi som prišiel o otca a mám pocit, že to nebolo tak ťažké ako tentoraz. Je to pre mňa veľmi ťažké. Matky sú iné.

Uvedomil som si však, že my ľudia máme takzvaný núdzový spínač v ťažkých časoch, aby sme sa vyrovnali s takými ťažkými situáciami, ktoré môžu nastať počas života,” povedal Bekir. 

Aziza Bekira vymenovali za hlavného trénera Bosny iba v júni. Cieľmi boli, aby tím doviedol v kvalifikácii na MS a pridal úspech na Eurobaskete. 

Vedel, že táto výzva bude mimoriadne ťažká. Bekir prezradil, že to bola práve jeho mama, kto zohral veľkú úlohu v konečnom rozhodnutí na pozíciu trénera.

„Mama bojovala s rakovinou a pred dvoma mesiacmi som prišiel do Sarajeva, chcel som s ňou stráviť nejaký čas. Keď prišla ponuka trénovať Bosnu, váhal som. 

Za takýchto kritických okolností je to ťažká práca a náročné rozhodnutie pre každého. Ale neskôr na tom moja mama trvala. Povedala: ‘Musíš prijať túto prácu a úlohu, musíš viesť bosniansky tím.’ Ona je v skutočnosti dôvodom, prečo som túto prácu prijal. Teraz som rád, že ma presvedčila a ja som súhlasil.”

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Tri dni pred ME prišiel o matku, Bosnu priviedol k historickému víťazstvu