Jendrichovský: Nároky Rusov sme nevedeli splniť. Potom sa diali nepochopiteľné veci

Generálny manažér Young Angels Košice - Daniel Jendrichovský.
Generálny manažér Young Angels Košice - Daniel Jendrichovský. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|14. mar 2022 o 08:00

Rozhovor s Danielom Jendrichovským.

V roku 2014 pomohol 11-ročnej ukrajinskej basketbalistke Ane Kaľužnej. Tá odišla z rodnej krajiny, ktorú sužovali rozsiahle nepokoje a protesty. V Košiciach našla druhý domov.

Až do minulej sezóny pôsobila v tíme Young Angels. Jej trénerom bol aj DANIEL JENDRICHOVSKÝ, ktorý sa o talentovanú Ukrajinku staral, akoby bola jeho adoptívna dcéra. V súčasnosti už má slovenské občianstvo a hráva v Banskej Bystrici.

"Rodinu má stále na Ukrajine. Jej mama bola v čase, keď u nich Rusko začalo vojnovú inváziu, s malými deťmi z Donecka na turnaji v Kyjeve. Museli sa tam schovávať v úkrytoch," povedal pre Sportnet Jendrichovský.

V extraligovom A-tíme máte momentálne tri mladé americké basketbalistky. Ako zvládajú fakt, že je v susednej krajine vojna?

Pred dvoma týždňami, krátko po tom ako sa začala invázia na Ukrajine, za mnou všetky tri prišli a oznámili, že zvažujú odchod domov. Necítili sa bezpečne. Snažil som sa im vysvetliť, aká je situácia. Vravel som, že pochopím, ak sa rozhodnú odísť.

Nemajú s klubom profesionálne kontrakty. Mohol som ich len poprosiť, aby tu zostali. Povedal som im, že ak bude vojna na Slovensku, bude aj v USA. Ak sa z toho stane globálny konflikt, nemyslím si, že by boli viac v bezpečí v zámorí.

Aká bola ich reakcia?

Veľmi milo ma prekvapila Channon Flukerová. Povedala, že sa jej u nás páči a má to tu rada. Rozhodla sa, že sezónu dokončí v Košiciach. Všetko je to postavené na vzájomnej dohode. Môže odísť kedykoľvek, keď to tak bude cítiť.

Čo sa v rozhovore dozviete

  • Čím ho prekvapila reakcia bieloruskej študentky v Košiciach?
  • Ako utekali basketbalistky z Ukrajiny po vypuknutí vojny?
  • Prečo držia Rusi už tri týždne vo väzení americkú reprezentantku?
  • Ako zmení vojna vzťahy a pomery v basketbale?
  • Ako je na tom klub z finančnej stránky?
  • Akým problémom čelí klub po presťahovaní do novej haly v Šaci?

Vnímali to podobne aj jej dve krajanky?

Myslím si, že boli skôr rozhodnuté odísť. Po tomto rozhovore to však prestali riešiť. Je možné, že sa to znova zopakuje. Oni cítia, že vo svojej prvej vážnej sezóne v Európe môžu niečo uhrať a bolo by im veľmi ľúto teraz pred koncom odísť.

Rozprávali ste sa o vojne aj s mladými slovenskými hráčkami, ktorých je v tíme väčšina?

Aj oni to svojím spôsobom prežívajú a vnímajú, čo sa neďaleko nás odohráva. Basketbal hrajú popri štúdiu. Nemyslím si však, že by ich to zasiahlo natoľko, aby nechceli chodiť do školy alebo na basketbal.

Viac to vnímajú z hľadiska medzinárodného športu. Nemohli sme pokračovať v nadnárodnej súťaži EWBL. Musel som im vysvetliť, že to nebolo v našich reálnych možnostiach. Samozrejme, ovplyvnilo ich to určite aj z ľudskej stránky. Súcitia s ľuďmi na Ukrajine.

V súťaži EWBL ste mali odohrať dva zápasy s ruskými klubmi. Pre komplikácie a naťahovačky ohľadne dejiska zápasu ste sa napokon zo súťaže odhlásili krátko pred vypuknutím vojny. V čom bol problém?

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Jendrichovský: Nároky Rusov sme nevedeli splniť. Potom sa diali nepochopiteľné veci