Na tvrdú hru musia byť zvyknutí. Slovákov ťahal mladík s hlavou v NBA

Timotej Malovec v prípravnom zápase Slovensko - Portugalsko.
Timotej Malovec v prípravnom zápase Slovensko - Portugalsko. (Autor: Samuel Pacala)
Matej Hank|6. júl 2024 o 08:00

Slovensko absolvovalo prípravný kemp vrátane dvojzápasu s Portugalskom.

BRATISLAVA. Vyskúšal nových hráčov, každému dal aj priestor na ihrisku. Tréner Aramis Naglič mal počas dvojtýždňového kempu čas na to, aby odskúšal mladíkov.

Slovenskí basketbalisti v rámci prípravného bloku odohrali aj prípravný dvojzápas s Portugalskom.

V tom prvom zvíťazilo Slovensko 65:63, v druhom ťahalo za kratší koniec a prehralo 74:76.

Oba zápasy spájal jeden moment - rozhodlo sa v úplnom závere zápasu. Kým pri výhre Slovenska to bol Matúš Hronský, na strane Portugalska Rafael Lisaboa.

"Nebol to vôbec ľahký zápas. Klobúk dole pred chlapcami, že vydržali hrať až do konca duelu. Chýbala nám štruktúra útoku. Nemali sme playmakera a bez neho to bolo náročné.

Je to 1:1, čo si myslím, že je fér. Videli sme nových hráčov, všetci dostali nejaké minúty na ihrisku," povedal po zápase tréner Naglič.

Ukázali, že majú rezervu

V slovenskom tíme však chýbali najväčšie opory a Naglič dal šancu hráčom, ktorí sa v najcennejšom drese tak často neobjavujú.

V žiadnom prípade však nezanechali zlý dojem. Novicmi v drese Slovenska boli napríklad aj Hronský, Juraj Láštic, Dávid Novák či Maroš Zelizňák.

V obocoh zápasoch exceloval práve Hronský, ktorý bol v prvom dueli najlepším strelcom Slovenska s osemnástimi bodmi.

V druhom zápase sa k tejto hranici mierne priblížil, zaznamenal 13 bodov. Okrem jedného trestného hodu sa však presadil len za tri body.

Aramis Naglič v prípravnom zápase Slovensko - Portugalsko.
Aramis Naglič v prípravnom zápase Slovensko - Portugalsko. (Autor: Samuel Pacala)

"Ukázali sme, že máme nejakú rezervU hráčov, čo je dôležité do budúcnosti. Zanalyzujeme ich hru a budú v zálohe do ďalších zápasov.

Škoda Hronského, ktorý odohral dva skvelé zápasy, no je náročné získať povolenie do reprezentácie od NCAA," dodal tréner.

Dvojzápas ukázal realizačnému tímu aj formu hráčov, ktorí robia krok dopredu.

"Samuel Volárik hral na výbornej úrovni. Timovi Malovcovi sme dali dôležitú rolu, no potrebuje nejaký čas, aby sa tomu prispôsobil. Pracovať musí aj v klube," spomenul Naglič s tým, že už teraz sa celý tím teší na kvalifikačné duely so Španielskom.

Úžasný pocit

Bodovo sa do štatistík zapísali aj noví hráči. Jedným z nich je aj Zelizňák, ktorý v druhom zápase zaznamenal sedem bodov, pričom ani raz sa nepomýlil z trestného hodu.

"Som veľmi šťastný, že to takto dopadlo s premiérou. Naposledy som hral za reprezentáciu v tíme do 20 rokov, čo bolo pred piatimi rokmi.

Mal som nejaké zdravotné problémy, ale som veľmi šťastný, že som tu mohol byť. Prišli aj prvé body, to je skvelé," povedal.

Juraj Láštic v prpravnom zápase Slovensko - Portugalsko.
Juraj Láštic v prpravnom zápase Slovensko - Portugalsko. (Autor: Samuel Pacala)

O niečo menej bodov mal Láštic, premenil jednu dvojku a takisto aj trestný hod. V reprezentačnom drese sa objavil prvýkrát, neobliekal si ani ten mládežnícky.

"Prvé body tak prišli až medzi mužmi. Som rád, že to prišlo teraz a budem na to spomínať do konca života," povedal s úsmevom na tvári.

Šťastie neprialo

To, že to bol fyzicky náročný zápas, potvrdil aj Samuel Volárik. V zápase patril k aktívnym hráčom, mal desať bodov, šesť doskokov a dve asistencie.

Priznal, že mali problémy na rozohrávke a taktiež pod košom, kde museli rotovať hráčov. "Ukázali sme charakter ako mladý tím. Dnes nám ale šťastie neprialo," povedal.

Kým v prvom zápase sa z vedenia tešili oba tímy počas zápasu, v tom druhom mali Slováci z lepšieho skóre radosť len raz.

Samuel Volárik v prípravnom zápase Slovensko - Portugalsko.
Samuel Volárik v prípravnom zápase Slovensko - Portugalsko. (Autor: Samuel Pacala)

Volárik priznal, že je to nepríjemný pocit, ak sa tím dotiahne a potom vidí, ako súper odskočí a čaká ich tá istá úloha.

"Na jednej strane to je frustrujúce, na druhej aj povzbudivé, keď sa dotiahneme a cítime, že sme na vlne," povedal.

Letný prípravný blok ocenil. "Každý sme sem prišli dobre fyzicky nastavený. Stmelili sme aj tento nový kolektív," dodal.

O draft bude bojovať

Najlepším hráčom na ihrisku bol Timotej Malovec, ktorý zaznamenal 22 bodov aj vďaka skvelej práci pod košom a silnou hrou na lopte pri prienikoch.

Vďaka nim si vybojoval aj niekoľko faulov a body zbieral aj z trestných hodov. Rovnako ako Volárik, aj on priznal, že na rozohrávaní to bolo náročnejšie. Dvojzápas však berie ako dobrú prípravu.

Portugalsko hralo v oboch dueloch veľmi tvrdo, čo pre Malovca nebolo prekvapivé. "Očakávali sme tvrdú hru, čo sa aj potvrdilo. Musíme byť na to zvyknutí, ak chceme hrať na najvyššej úrovni," konkretizoval.

Rovnako ocenil aj letný kemp. "Bolo to super pre chalanov, ktorí nie sú každý deň v reprezentácii. Bolo to skôr o tom, aby sme sa spoznali," vyzdvihol prípravu.

Malovec bol blízko k tomu, aby sa predstavil v najbližšom drafte NBA, kam ho jeho klub Mega Basket zaradil. Svoje rozhodnutie na poslednú chvíľu zrušil.

"Stiahli ma, šanca tam je na ďalší rok. Ja to nevzdávam a budem o to bojovať," uzavrela jedna z najväčších nádejí slovenského basketbalu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Na tvrdú hru musia byť zvyknutí. Slovákov ťahal mladík s hlavou v NBA