Slovenský talent sledujú skauti z NBA. Je skromný a pracovitý, tvrdí expert

Timotej Malovec.
Timotej Malovec. (Autor: Lukáš Droppan)
Martin Kozinka|6. sep 2024 o 08:00

Rozhovor s expertom na slávny srbský klub, ktorý vychoval Nikolu Jokiča.

BRATISLAVA. Odchovanca bratislavského Interu Timoteja Malovca čaká tretia sezóna v srbskom Belehrade. Oblieka si dres klubu KK Mega, ktorý sa za posledné roky preslávil vysokým počtom draftovaných hráčov do NBA.

Klub úzko spolupracuje s najznámejším európskym agentom Miškom Ražnatovičom, ktorý stojí za úspechmi možno najlepšieho basketbalistu súčasnosti Nikolu Jokiča.

Pod palcom má aj najväčší talent slovenského basketbalu. Malovca začiatkom leta stiahol z draftu do NBA 2024. O najprestížnejšiu basketbalovú súťaž sveta chce Slovák zabojovať o rok.

SRDAN TODOROVIČ z portálu Telegraf.rs, ktorý je expert na srbský basketbalový klub KK Mega, priblížil jeho šance: „Zo sezóny navyše môže len profitovať a zlepšiť sa ešte viac,” vraví v rozhovore. 

Timotej Malovec sa stal v minulej sezóne súčasťou základnej päťky KK Mega Basket. Čím si získal dôveru trénera?

Malovec zažil prelomovú sezónu v prvom tíme KK Mega. O ročník skôr hral za OKK Belehrad, ktorý výborne spolupracuje s KK Mega. Veď v ňom pôsobil aj Nikola Topič, ktorý bol tento rok draftovaný ako 12. hráč do NBA.

Timotej Malovec v drese Mega Basket.
Timotej Malovec v drese Mega Basket. (Autor: Ivica Veselinov)

Tréner Marko Barač sa rozhodol dať po dobrej sezóne (2022/2023) Timotejovi šancu v prvom tíme Mega a pri pohľade na zápasy, ktoré odohral v minulej sezóne, môžete vidieť, že v ňom má veľkú dôveru, keďže hral v priemere 20 minút na zápas.

V rozhovore sa dozviete:

Bolo rozhodnutie odhlásiť sa z draftu do NBA správne?

Aký je jeho potenciál?

Ako veľmi sa môže za jeden rok zlepšiť?

Má šancu byť o rok draftovaný do NBA?

Čo teraz robí v Spojených štátoch amerických?

Prečo sú hráči z KK Mega Basket takí obľúbení v NBA?

Veľa bodov v zápasoch však nedáva. Aká je teda jeho úloha na palubovke?

Malovec má veľký podiel na defenzíve mužstva. Je skvelý tímový hráč. Myslím si, že sa veľmi dobre adaptoval na hru v ABA Lige, ktorá môže byť občas dosť fyzická. Počet bodov na zápas bude v blížiacej sa sezóne len stúpať. Bude ešte dôležitejšou súčasťou KK Mega.

Srdan Todorovič.
Srdan Todorovič.

Vo všeobecnosti zaznamenal v minulej sezóne pomerne nízky počet striel, ale s veľmi vysokým percentom úspešnosti. Myslím si, že v nasledujúcom roku určite prevezme väčšiu zodpovednosť. 

Odhlásil sa krátko pred draftom do NBA 2024. Bolo to správne rozhodnutie?

Áno, myslím si, že to bolo dobré rozhodnutie, keďže Mega postupuje krok za krokom, pokiaľ ide o zlepšovanie hráčov z roka na rok. Môžete si všimnúť, koľko z nich v minulosti urobilo to isté, vrátili sa o rok neskôr a následne boli draftovaní. 

Jediný Slovák v NBA

Zatiaľ jediným draftovaným Slovákom do NBA je rodák z Levíc Richard Petruška. V roku 1993 si ho zo 46. miesta vybral klub Houston Rockets, s ktorým o rok neskôr vyhral titul pre šampióna NBA.

Ďalší rok v ABA Lige môže Timotejovi určite len prospieť, pretože odohrá viac zápasov proti tímom, ktoré budú hrať aj v Eurolige, ako sú Partizan či Red Star, potom sú tu dva tímy z Eurocupu – Cedevita Olimpija a Buducnost Podgorica a dvaja účastníci Ligy majstrov FMP Belehrad a bosnianska Igokea. S ohľadom na to, získa oveľa viac skúseností a bude lepšie pripravený na to, čo príde.

Je tiež potrebné poznamenať, že mnoho skautov z tímov NBA prichádza výlučne na zápasy KK Mega, takže to tiež ponecháva veľa priestoru na to, aby Timotej niekoho upútal.

Timotej Malovec.
Timotej Malovec. (Autor: Lukáš Droppan)

Má len dvadsať rokov. O koľko sa môže takýto mladý hráč zlepšiť za jediný rok?

Ako som už povedal, myslím si, že zo sezóny navyše môže určite len profitovať a zlepšiť sa ešte viac. Vravím to s vedomím, že Timotej je veľmi skromný a pracovitý chalan. 

Určite očakávam, že bude v tejto sezóne jedným z kľúčových hráčov tímu KK Mega spolu s Bogoljubom Markovičom a Filipom Jovičom, s ktorými hral aj v OKK Belehrad. 

Má potenciál byť draftovaný do NBA o rok?

Bolo by naozaj skvelé vidieť ho budúci rok medzi draftovanými hráčmi. Nevylučujem to, pretože má obrovský potenciál. Myslím si však, že to záleží len na tom, do akej miery bude pracovať spolu s trénerom Baračom a zvyškom trénerského štábu na svojom zlepšení.

Ak náhodou nebude draftovaný do NBA, myslíte si, že má otvorené dvere do tímu z EuroCupu alebo dokonca Euroligy?

O tom som presvedčený! Má talent na to, aby dosiahol na takúto úroveň v nasledujúcich rokoch. Ak bude pokračovať minimálne rovnakou cestou ako doteraz, určite si zahrá v niektorej z najväčších európskych klubových súťaží ako Eurolige, Eurocup či Liga majstrov.

Už teraz hrá v Európe množstvo hráčov, ktorí si v posledných rokoch obliekali dres KK Mega, ako napríklad Marko Simonovič v Basaksehire či Ognjen Jaramaz z Baskonie.

Taktiež si myslím, že Timotej bude veľmi dôležitou súčasťou slovenského národného tímu spolu s Vladimírom Brodzianským, ktorý hral chvíľu v Partizane, no obrovskú stopu zanechal najmä v Španielsku.

Aké sú očakávania od nadchádzajúcich zápasov Mega Basket v USA proti tímom z NBA G-League?

Ide o veľkú tradíciu, ktorú má Mega asi posledných desať rokov. Pravidelne hrajú zápasy proti tímom z NCAA alebo tentoraz proti tzv. tímu NBA G-League All-Star.

Timotej Malovec.
Timotej Malovec. (Autor: Lukáš Droppan)

Myslím si, že je to skvelý spôsob, ako propagovať tím aj hráčov, keďže tieto zápasy sú dostupné v celých Spojených štátoch a tento rok ich môže celý svet sledovať v televízii ako duely NBA.

Očakávam tvrdú bitku a myslím si, že Mega ukáže skvelý charakter, keďže v posledných rokoch porazila niektoré tímy najvyššej úrovne NCAA ako Texas Tech, Virginia atď. Neprekvapilo by ma, keby si Mega odniesla domov aspoň jedno víťazstvo z týchto dvoch zápasov. 

V čom je najväčší rozdiel byť hráčom draftovaným do NBA z európskej súťaže a z americkej univerzity? Sú to skúsenosti so seniorským basketbalom?

Asi najväčší rozdiel je v tom, že v Európe je hráč takmer okamžite „hodený do ohňa“, čím môže získať množstvo skúseností v zápasoch proti tvrdším súperom. Možno je to kľúč k tomu, aby ste sa rapídne zlepšili už v skorších fázach vašej kariéry.

Nikola Jokič v drese KK Mega.
Nikola Jokič v drese KK Mega. (Autor: ABA League)

Napríklad v americkej NCAA je prístup trochu iný a každý sa zameriava na rozvoj hráča vo všeobecnosti. To je tiež dobrý spôsob, ako sa zlepšiť, ale zážitok z hrania v Európe v tvrdších prostrediach a s vášnivými fanúšikmi je pravdepodobne najväčším rozdielom medzi USA a zámorím. 

Ak sa nemýlim, od roku 2007 bolo šestnásť hráčov draftovaných do NBA z KK Mega Basket. Čo je špeciálne na hráčoch z tohto klubu?

Mega má asi najlepšie podmienky, čo sa týka rozvoja mladých hráčov nielen v Srbsku, ale pravdepodobne v celej Európe. Sústreďuje sa na prácu najmä s mladými hráčmi, ktorí majú skvelé predpoklady na rozvíjanie sa.

Pracujú tu aj skvelí tréneri. Dejan Milojevič, ktorý bohužiaľ túto zimu zomrel, bol veľkou súčasťou klubu po desaťročie. Pod jeho vedením prišli hráči ako Nikola Jokič, Vasilije Micič a ďalší.

Spôsob, akým hráči pracujú, je tiež trochu odlišný, pretože máte dva tréningy denne a väčšina hráčov, s ktorými som sa rozprával a hrali v Mega, hovorili, že to nakoniec ich hre veľmi prospelo a posilnilo ich to fyzicky aj psychicky.

Pokiaľ ide o ostatné kluby v Srbsku, väčšina z nich nemá trpezlivosť pracovať s mladými hráčmi, na rozdiel od KK Mega.

Samozrejme, niekedy výsledok nevyjde podľa plánu, ale pri pohľade na širší obraz je klub teraz známy tým, že produkuje veľké talenty pre najväčšie pódiá. 

Ako klub profituje z draftu NBA?

Najväčší zisk, ktorý Mega mala z draftu NBA, je, že sa preslávila obrovským počtomdraftovaných hráčov za posledných pätnásť rokov. Takýto skvelý úspech sa nepodaril žiadnemu inému klubu v Európe.

KK Mega je stabilný a dobre organizovaný klub. Čoraz viac priťahuje mladších ľudí, aby sa prišli pozrieť na jeho zápasy a užili si atmosféru. To je dôvod, prečo klub rád plánuje zápasy a nedeľné popoludnie, aby prilákal rodiny, aby prišli a užili si čas pri sledovaní basketbalu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovenský talent sledujú skauti z NBA. Je skromný a pracovitý, tvrdí expert