26.07.2024 09:00
Deň 0
Minúta po minúte
Live

Tréner Naglič: Američania dostali od Európanov zopár faciek, v Paríži budú dominovať

Hráči amerického basketbalového tímu na OH 1992 v Barcelone zľava Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan a Clyde Drexler po víťaznom finále.
Hráči amerického basketbalového tímu na OH 1992 v Barcelone zľava Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan a Clyde Drexler po víťaznom finále. (Autor: REUTERS)
Matúš Krčmárik|26. júl 2024 o 14:00

Tréner Slovákov spomína na OH 1992 v Barcelone.

Keď v roku 1992 Američania prvýkrát poslali na olympiádu najlepších basketbalistov vrátane Michaela Jordana, Magica Johnsona či Larryho Birda, turnajom prechádzali bez väčších problémov.

Vo finále sa proti nim v drese Chorvátska postavil aj ARAMIS NAGLIČ. Na zápas v rozhovore pre Sportnet spomína ako na špeciálny zážitok a na vtedajší tím ako na legendy.

Naglič dnes trénuje basketbalistov Interu Bratislava aj slovenskú reprezentáciu, ktorú v novembri čaká kvalifikačný zápas proti Španielsku. Takéto zápasy robia z každého ešte o niečo lepšieho hráča, hovorí Chorvát, ktorý dúfa, že duel proti jednému z najlepších tímov sveta by mohol vypredať zimný štadión.

Ako často spomínate na finále barcelonskej olympiády, keď ste za Chorvátsko nastúpili proti americkému Dream Teamu? Pripomeniem, hrali ste šesť minút, dali ste dva body. Američania vyhrali 117:85.

Bolo to už dávno, nedá sa povedať, že by som na neustále myslel. Zápas si však pripomeniem vždy, keď sa blíži olympiáda alebo nejaké výročie tohto zápasu. Už je to však veľa rokov.

V Chorvátsku to bola vtedy obrovská udalosť, však?

Dodnes sa na striebro z olympiády v Chorvátsku pozerá ako na jeden z najväčších chorvátskych športových úspechov v histórii. Krajina to vtedy veľmi potrebovala. Bolo to v čase vojny a hrali sme s legendárnym Dream Teamom. Pre Chorvátsko to bolo obrovské PR.

Ako si spomínate na amerických reprezentantov? Brali ste ich pred turnajom ako nedosiahnuteľné legendy?

V tých časoch pre nás NBA vyzerala nedosiahnuteľne. Všetci, čo sme boli v tíme, sme NBA sledovali ako deti. Museli sme nastavovať antény, aby sme mohli sledovať talianske kanály. Magic Johnson, Larry Bird, Julius Erving, to boli hrdinovia našej mladosti.

Sledovali sme hviezdy 80. rokov a zrazu sme proti viacerým z nich hrali. Skoro všetci hráči vtedajšieho tímu sú dnes v Sieni slávy, osem alebo deväť z nich patrí medzi 50 najlepších hráčov histórie. Samozrejme, že to bol špeciálny zážitok.

Aramis Naglič.
Aramis Naglič. (Autor: FIBA)

Ako pristupovali oni k vám?

Američania vždy majú istú mieru arogancie, pocitu nadradenosti. Tam boli dosť normálni. Larry Bird sa napríklad prišiel pozrieť na náš tréning, chcel sa zoznámiť s trénerom, vtipkovali sme. Američania sa však väčšinou držali mimo hlavného diania, tak to bolo aj vtedy.

Američania aj tento rok poskladali najsilnejší tím. Je tam LeBron James, Steph Curry. Je to porovnateľný tím s Dream Teamom z roku 1992?

Pre mňa sú členovia vtedajšieho tímu dodnes legendami. Samozrejme, aj v dnešnom tíme sú veľkí hráči, ale vtedy som to prežíval inak. Bol som mladý, hral som aktívne basketbal. Američania tento rok museli poslať najsilnejší tím, lebo v posledných rokoch dostali niekoľko faciek od európskych tímov.

Ukázalo sa, že všetci už vedia hrať basketbal. To vytvára na Američanov tlak, aby potvrdili, že sú stále najlepší tím sveta. Očakávam, že fyzicky budú dominantní, ale vo všeobecnosti nie som veľký fanúšik amerického basketbalu. Bol by som rád, ak by sa ukázalo, že na svete existuje aj niekto iný okrem nich.

Má niekto z konkurencie šancu obrať Američanov o olympijské zlato?

Hráči amerického basketbalového tímu na OH 1992 v Barcelone zľava Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan a Clyde Drexler po víťaznom finále. rozhovor
dnes 14:00
Tréner Naglič: Američania dostali od Európanov zopár faciek, v Paríži budú dominovaťTréner Slovákov spomína na OH 1992 v Barcelone.
dnes 14:00
Dážď na rieke Seina v Paríži
dnes 15:001
Meteorológovia hovoria o katastrofe. Otvárací ceremoniál poznačí masívny dážďV Paríži sa očakávajú silné zrážky zodpovedajúce 15-dňovému dažďu.
dnes 15:001
Marián Kovačócy.
dnes 12:20
Kovačócyho čakajú tretie hry. Vrchol sezóny. Urobím maximum, hovoríO konkrétnych cieľoch v Paríži hovoriť nechcel.
dnes 12:20
Jasmine Paoliniová.
dnes 12:07
Finalistka Roland Garros má na OH v Paríži jediný cieľ. Chce selfie s NadalomKeďže Jannik Sinner sa pre chorobu odhlásil z olympiády v Paríži, Jasmine Paoliniová bude najväčšou talianskou nádejou v tenise.
dnes 12:07
Vodní slalomári, zľava Matej Beňuš, Eliška Mintálová, Zuzana Paňková a Jakub Grigar pred OH 2024.
dnes 10:05
VIDEO: Slováci sa predstavia na OH v štýlovej kolekcii, prevláda modrá a červenáInšpiráciou pre oblečenie bol historický región Čataj.
dnes 10:05
Bev Prestamnová.
dnes 08:001
Ženský tím Kanady sa rozpadá. Po incidente s dronom opustila reprezentáciu aj hlavná trénerkaČlen kanadskej futbalovej reprezentácie žien sledoval tréning Nového Zélandu pomocou dronu.
dnes 08:001
Rafael Nadal.
dnes 07:08
Nadal pociťoval počas tréningu bolesti. Jeho štart v Paríži je otázny, tvrdí trénerŠpanielsky tenista by sa mal na OH predstaviť vo dvojhre i vo štvorhre po boku svojho krajana Carlosa Alcaraza.
dnes 07:08
Solbjork Minke Andersonová.
dnes 07:49
Dánsku cyklistku zrazilo auto, sen o olympijských hrách sa jej rozplynulNamiesto Andersonovej bola do Paríža povolaná dánska šampiónka v cestných pretekoch Rebecca Koernerová.
dnes 07:49
Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Tréner Naglič: Američania dostali od Európanov zopár faciek, v Paríži budú dominovať