Boli ste sklamaním, píšu médiá. Favorizovaní Francúzi úvod ME nezvládli

Basketbalisti Nemecka sa tešia po výhre nad Francúzskom v úvodnom kole EuroBasketu 2022
Basketbalisti Nemecka sa tešia po výhre nad Francúzskom v úvodnom kole EuroBasketu 2022 (Autor: SITA/AP)
Martin Kozinka|2. sep 2022 o 07:30

Prvý deň ME v basketbale 2022 priniesol prekvapenie.

KOLÍN, BRATISLAVA. Jeden z favoritov na zlato na EuroBaskete 2022 Francúzsko našlo premožiteľa už v prvý deň turnaja.

V zápase proti Nemecku ťahali za kratší koniec počas celého duelu. Vyhrať sa im podarilo iba jednu štvrtinu a to poslednú o jeden bod. Francúzi stratili až 17 lôpt, z ktorých pramenilo 15 bodov súpera.

Veľmi zaujímavou štatistikou boli body z lavičky. Tá nemecká pridala až 48 bodov. Streľbu z poľa síce mali Nemci presnejšiu, na perimetri na tom boli už o niečo horšie. Ak by spoza neho triafali presnejšie, o víťazstve by bolo rozhodnuté oveľa skôr.

Na ešte väčšie prekvapenie sa príliš nedarilo lídrovi Die Mannschaft Dennisovi Schröderovi.

V zápase síce zaznamenal 11 bodov a 5 asistencií, ale pridal k nim aj 5 strát, index užitočnosti iba 4 a úspešnosť streľby z poľa na úrovni 28,6%. 

Až štyria hráči Nemecka boli po zápase na dvojcifernom počte bodov. Všetci z nich okrem Schrödera mali vyššiu úspešnosť streľby ako 63%.

Myslím si, že chémia nášho tímu je úžasná,” citoval Schrödera web Eurohoops.net.

Nikdy predtým sme niečo takéto nemali. Každý je sebavedomý. Všetci šliapu na palubovku so snahou vniesť do hry svoj vplyv. Myslím, že každý je šťastný jeden za druhého. Nezáleží na tom, kto strelí kôš, každý je šťastný a tak to treba robiť ďalej,” dodal Schröder.

Na strane Francúzska sa spoliehalo na dvojicu Rudy Gobert a Evan Fournier. Prvý menovaný zaznamenal double-double s 11 bodmi a 12 doskokmi, zatiaľ čo druhý menovaný zaznamenal iba 7 bodov pri streľbe 2/10 z poľa a v štatistike plus-mínus mu svietilo negatívne číslo -12. 

To znamená, že tím z krajiny galského kohúta prehrával o 12 bodov, keď bol Fournier na palubovke. Bolo to druhé najhoršie číslo z celého tímu.

Tréner Francúzska Vincent Collet po zápase nešetril kritikov na adresu lídrov Goberta a Fourniera.

Toto sú veci, ktoré sa stávajú, ale naši dvaja lídri dnes boli pod hranicou toho, čo od nich očakávame. Je to hendikep, ale napriek tomu boli v hre do 26. minúty. Dúfame, že sa obaja zlepšia,” citoval kouča Eurosport.

Dennis Schröder (v čiernom drese) a Evan Fournier (v bielom drese)
Dennis Schröder (v čiernom drese) a Evan Fournier (v bielom drese) (Autor: SITA/AP)

Spomedzi francúzskych hráčov nastrieľal najviac bodov Guerschon Yabusele. V zápase zaznamenal 18 bodov pri 50% úspešnosti streľby.

Yabusele pláva, Fournier sa potápa,” takto vyzerá pozápasová titulka L’Équipe.

Ak by mal zo štvrtkového neúspešného štartu na EuroBaskete proti Nemecku (76:63) vzísť z francúzskeho tímu len jeden hráč, bol by to Guerschon Yabusele. Ostatní, vrátane kapitána Evana Fourniera, boli vo všeobecnosti sklamaním,” písali v perexe článku L’Équipe.

Na druhú stranu sa na rozohrávke Nemecka v skvelom svetle predviedol Maodo Lô, ktorý si odniesol aj ocenenie pre najužitočnejšieho hráča zápasu.

Kedysi jeden z najväčších talentov Nemecka, bohužiaľ si ho v roku 2016 na drafte nikto nevybral. Po rokoch strávených na Univerzite Columbia v New Yorku sa vrátil do Nemecka.

Dnes je z 29-ročného reprezentanta štvornásobný nemecký šampión s tímami Bayern Mníchov a Alba Berlín.

V roku 2015 získal s juniorským národným tímom striebro na Univerziáde. V tom istom roku sa zúčastnil aj na EuroBaskete s najväčšími hviezdami nemeckého basketbalu.

Dirk Nowitzki je členom Siene slávy NBA. Je to jeden z najlepších hráčov, ktorí kedy hrali basketbal. Byť v jeho blízkosti znamená pre mňa veľa. Dennis Schröder je skvelý talent. Je naozaj milý a veľmi mi pomohol. Máme dobrý vzťah a dáva mi množstvo skvelých tipov,” povedal Lô v roku 2015 pred EuroBasketom.

V zápase s Francúzskom sa predviedla aj osmička draftu 2021 Franz Wagner, pre ktorého to bol debut na prestížnom medzinárodnom turnaji. Zaznamenal 8 bodov, 3 asistencie, 3 doskoky a svoju kvalitu ukázal pri skvelej defenzívnej hre.

Zápasu predchádzala znamenitá udalosť. Nemecká basketbalová legenda, šampión a najužitočnejší hráč NBA v roku 2011 Dirk Nowitzki sa stal prvým nemeckým basketbalistom, ktorého číslo bolo vyradené. 

Tento ceremoniál sa konal pred vypredanou arénou Lanxess v Kolíne, kde bude jeho číslo 14 navždy visieť nad palubovkou. 

Bola to pre mňa nezabudnuteľná cesta," povedal Nowitzki pred zaplnenou halou, ktorá skandovala ‘MVP’.

Toľko z vás cestovalo na naše veľké podujatia a podporovalo nás. Bola to nezabudnuteľná cesta a chcem sa vám za ňu poďakovať,” dodal Nowitzki.

V hľadisku nechýbali osobnosti ako majiteľ Dirkovho bývalého tímu Dallas Mavericks Mark Cuban, bývalý spoluhráč z majstrovskej zostavy Jason Kidd a budúcnosť tímu Mavericks Luka Dončić.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Boli ste sklamaním, píšu médiá. Favorizovaní Francúzi úvod ME nezvládli