Inter chce hrať seriózny európsky basketbal, verí v špičkovú medzinárodnú konfrontáciu

Hráči BK Inter Bratislava.
Hráči BK Inter Bratislava. (Autor: FB/BK Inter Bratislava)
Martin Kozinka|16. aug 2024 o 08:00

Hala na Pasienkoch nám ukázala seriózny záujem bratislavského fanúšika o basketbal v hlavnom meste, povedal Ondruš.

BRATISLAVA. Do minulosezónneho play-off Niké SBL vstupoval bratislavský Inter ako nasadená sedmička po základnej časti.

Mnohí tréneri či hráči súperov ho ale na papieri radili oveľa vyššie. Potvrdil to v prvom kole vyraďovacej fázy proti Prievidzi.

Nasadenú dvojku vytrápil v päťzápasovej sérii, v ktorej nakoniec prehral 2-3 na duely. 

Hornonitrianci prakticky rozhodli o svojom postupe poslednou strelou v celom štvrťfinále. O víťazný kôš sa vtedy postaral Ukrajinec Oleksandr Belikov.

Nová hala vzbudila záujem

Basketbalisti Interu navyše mali po viac ako troch rokoch hrania v azyle v Pezinku či hale na Vietnamskej dôvod na radosť.

Súperov vítali vo vynovenej hale na Pasienkoch. 

Spokojnosť s druhou polovicou sezóny neskrýva generálny manažér Interu a súčasný prezident Slovenskej basketbalovej asociácie Michal Ondruš.

„Záver predchádzajúcej sezóny spojený s návratom do športovej haly na Pasienkoch nám ukázal seriózny záujem bratislavského fanúšika o basketbal v hlavnom meste,” povedal pre Sportnet.

„Motivuje nás to nielen k vyšším cieľom, ale aj k účasti v niektorej z európskych súťaží,” dodal.

Chcú hrať seriózný európsky basketbal

Basketbalisti Interu budú od sezóny 2024/2025 pôsobiť v nadnárodnej súťaže Europe North Basketball League. 

Ide o pomerne mladý projekt. Funguje od roku 2021. Napriek tomu sa ho zúčastňujú celky z Česka, Srbska, Veľkej Británie, Holandska, Rumunska, Poľska….

„ENBL sa nám javí ako skvelý projekt s výbornou basketbalovou kvalitou,” myslí si Ondruš. 

„Verím, že prinesieme na Pasienky seriózny európsky basketbal,” dodal.

Do súťaže sa idú pobiť o víťazstvá: „Urobíme všetko pre to, aby sme vzorne reprezentovali slovenskú ligu a slovenský basketbal,” vraví GM Interu.

Priviedli reprezentanta

V zostave bratislavského Interu nájdeme už v tejto chvíli piatich legionárov (max. počet pre jeden tím, pozn. red.), ktorých dopĺňa mladá slovenská základňa.

Súpiska Interu pred sezónou

Príchody: Aramis Naglič (hlavný tréner, BC Viedeň - Rakúsko), Milan Acquaah (BC Apollon Limassol - Cyprus), R. J. Gunn (Corsarios Cartagena - Kolumbia), Kris Monroe (UNGER STEEL Gunners Oberwart - Rakúsko), Brandon Norfleet (Dinamo Bukurešť - Rumunsko), Bryant Thomas (BC Spartak Pleven - Bulharsko), Samuel Volárik (BC Komárno)

Zostávajú: Danilo Rakočevič (asistent trénera), Viliam Ďurečko, Maroš Golian, Róbert Hudec, Martin Minarovjech, Richard Ondruš, Milan Szabó

„Ďalším cieľom je poskytnúť slovenským hráčom špičkovú medzinárodnú konfrontáciu, ktorá je nevyhnutná pre ich basketbalový rast,” vysvetlil Ondruš.

V tíme nájdeme mladých odchovancov Róberta Hudeca, Martina Minarovjecha, Richarda Ondruša, Maroša Goliana či Viliama Ďurečka.

Inter navyše v lete podpísal zmluvu so slovenským reprezentantom Samuelom Volárikom, ktorý strávil posledné dve sezóny na juhu Slovenska v Komárne.

„Primárnym cieľom pri stavbe tímu a to nielen hráčskeho ale aj trénerského je snaha o zvýšenie kvality v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami,” priznal Ondruš.

Vracia sa známe meno

Prečo trénerského? Na lavičku “žltočiernych” sa vracia kouč Aramis Naglič, okrem iného tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie.

Pre takmer 59-ročného rodáka z Rijeky ide o klubový návrat na Pasienky.

V roku 2013 sa začalo jeho prvé pôsobenie na lavičke celku z hlavného mesta. V tom istom roku ho doviedol k titulu.

Následne však odišiel. Vrátil sa ale o šesť rokov neskôr a uviedol sa v rovnakom štýle, teda ziskom titulu.

Bude sa teraz história opakovať? „Až samotná sezóna a súboje v domácej lige a v medzinárodnej konfrontácii ukážu, do akej mieri sme boli úspešní pri našej selekcii,” zakončil na margo posíl Michal Ondruš.

„Môžeme sa pomerať s inými klubmi a inými krajinami,” priznal pre klubový web Aramis Naglič. Staronový kouč Interu verí, že aj zvyšné slovenské kluby by sa mali usilovať o európsko konfrontáciu.

„Aj ostatné slovenské kluby musia podľa môjho názoru hľadať možnosti kontinuálneho pôsobenia v Európe, ako sa len dá. Na konci to prinesie výsledky,” vysvetlil.

Spišiaci oslavujú, chcú posunúť klub vpred

V ENBL (Europe North Basketball League) nebude Inter Bratislava jediným slovenským klubom. 

Súťaže sa v ročníku 2024/2025 zúčastnia aj strieborní medailisti z predošlej sezóny Spišskí Rytieri.

Generálny manažér klubu Michal Búza vysvetlil, že klub mal dva hlavné dôvody zapísania sa do nadnárodnej súťaže.

„Náš klub túto sezónu oslavuje 75 rokov existencie a 20 sezón už pôsobíme v najvyššej slovenskej súťaži,” vysvetľuje pre Sportnet prvý z dôvodov. 

Chceli vraj priniesť fanúšikom do Spišskej Novej Vsi kvalitnejší basketbal. Druhým dôvodom bola kvalitnejšia európska konfrontácia.

„Po troch sezónach v Alpsko-Jadranskom pohári sme chceli posunúť klub na vyššiu úroveň, dotiahnuť kvalitnejších hráčov a potešit divákov,” priznal Búza.

Chcú byť podľa jeho slov dôstojným súperom každému tímu, no ako nováčik v súťaži si nerobia veľké oči.

Neskôr priznal, že majú aj tretí cieľ: „Chceme naplniť našu halu, získať nové skúsenosti a poznatky a posunúť klub vpred.”

Zatiaľ im chýbajú legionári

Rytieri doposiaľ angažovali šiestich hráčov, z toho len dvoch legionárov. „Skladba tímu pre novú sezónu je ešte v štádiu riešenia,” vysvetlil GM Rytierov.

Najnovšou akvizíciou je Dibaji Walker, ktorý v predošlom ročníku šestnásť zápasov v zámorskej G-League za tím Cleveland Charge.

Súpiska Rytierov pred sezónou

Príchody: Ján Balogáč (BK Slovenský Orol Levoča), Dylan Frye (Real Betis Sevilla - Španielsko), Adrián Kúkoľ(Spišskí Rytieri), Juraj Páleník (BC Komárno), Martin Pivovar (Spišskí Rytieri), Dibaji Walker(Cleveland Charge - USA)

Zostávajú: Teo Hojč (hlavný tréner), Erich Korfanta(asistent trénera), Adam Antoni, Viktor Juríček, Matúš Makula, Sebastián Stančák, Matej Zuščák

„Naša myšlienka bola mať štvoricu nosných slovenských hráčov a štyroch import hráčov, čiže základná rotácia by bola o ôsmich hráčoch, ku ktorým by sa pridali naši mladí hráči,” dodal Búza.

To sa im ale podľa jeho slov nepodarilo naplniť, keďže slovenských hráčov je na trhu málo. „Nakoniec budú len traja a zvyšok musíme zaplniť zahraničnými hráčmi,” ozrejmil.

Stále tak hľadajú ideálnych legionárov do tímu pre novú sezónu: „Tento proces stále prebieha a verím, že do začiatku prípravy sa to podarí,” zakončil Búza.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Inter chce hrať seriózny európsky basketbal, verí v špičkovú medzinárodnú konfrontáciu