Šampión NBA požaduje väčší plat. Raz sa už obetoval

Draymond Green.
Draymond Green. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|28. júl 2022 o 22:26

Basketbalista Draymond Green požaduje od svojho tímu väčší kontrakt.

BRATISLAVA. Draymond Green sa stal srdcom a dušou obrany Golden State Warriors. Hráč, ktorý možno nemá toľko talentu, ale ukázal, ako ďaleko vás dostane tvrdá práca.

Nemá v rukách ani umenie predriblovať cez troch brániacich hráčov alebo strieľať body spoza perimetra, no aj napriek tomu patrí medzi najlepších hráčov na palubovke.

Štvornásobný šampión NBA, štvornásobná hviezda NBA All-Star, najlepší obranca sezóny 2016/17. Nechýbal ani pri zisku zlatých olympijských medailí USA v roku 2016 v Riu a v roku 2020 v Tokiu.

V tíme Warriors sa presadil vo svojej tretej (majstrovskej) sezóne 2014/15. Práve pred ňou sa tím zo San Francisca snažil ukoristiť hviezdneho Kevina Lova z Minnesoty.

To by automaticky znamenalo menej priestoru na palubovke pre Greena. Warriors sa ale nechceli vzdať vo výmene za Lova Klaya Thompsna, ktorý bol pravou rukou Stepha Curryho na rozohrávke. Trejd teda neprešiel a Love podpísal zmluvu v Clevelande.

Ani jeden tím to dnes pravdepodobne neľutuje. Je zábavné, že niekedy sú najlepšie tie výmeny, ktoré sa nakoniec nestanú. Warriors dali šancu Thompsnovi a ten sa ukázal ako pilier k vybudovaniu majstrovskej zostavy.

Tri tituly Warriors

Green dostal v základnej päťke pre zranenie spoluhráča Davida Leeho zelenú na pozícii číslo štyri. Počas sezóny zaznamenával 11.7 bodu a 8.2 doskoku na zápas. Po základnej časti sa umiestnil na druhej priečke v anketách najlepší obranca sezóny a hráč s najväčším progresom. 

Následne sa preukázal skvelým výkonom vo finálovom zápase číslo šesť, v ktorom zaznamenal triple-double na pozícii pivota a Golden State Warriors sa tak po zápase mohli radovať aj z titulu. 

Odvtedy získal jeho tím ďalšie tri tituly šampióna NBA (2017, 2018 a 2022). Draymond Green sa stal za posledné roky aj napriek kvalite Stepha Curryho hlasom tímu Golden State na palubovke. Jediné, čo dokázalo zastaviť tento tím, boli zranenia. 

Golden State míňa najviac v lige

Green síce ešte má platný kontrakt, ten však môže vďaka opcii vylepšiť už 3. augusta. Pred sezónou 2019/2020 podpísal štvorročný kontrakt s Golden State. Za toto obdobie si má prilepšiť o 100 miliónov dolárov.

V ďalšej sezóne by mal podľa tohto kontraktu zarobiť 25,8 milióna dolárov, čo je 4. najvyšší plat v tíme, za Currym (48 mil.), Thompsnom (40,6 mil.) a Wigginsom (33,6 mil.). 

Teraz požaduje americký basketbalista od Warriors kontrakt v hodnote 164 miliónov dolárov za päť rokov. Už bez toho má tím zo San Francisca druhú najvyššiu výplatnú pásku v lige. 


Ak by sa Warriors rozhodli ponúknuť Greenovi maximálne predĺženie kontraktu, generálny riaditeľ a majiteľ tímu Joe Lacob, by musel platiť pekne mastnú ‘luxury tax’. Už v minulej sezóne musel zaplatiť 170 miliónov dolárov navyše.

V najbližšej sezóne to vychádza na 181 miliónov dolárov a to nepočítame možnú zmluvu Draymonda Greena. Suma by prekonala 200 miliónovú hranicu.

Má Green hodnotu maximálneho kontraktu?

Draymond Green je dôležitým článkom v zostave Warriors. Ťažko povedať, či by tím získal všetky štyri tituly aj bez neho. Navyše v roku 2015 pri podpisovaní predĺženia kontraktu súhlasil so znížením platu, aby tím mohol podpísať hviezdneho Duranta.

“Vzal som menej peňazí, aby sme získali KD-ho,” prezradil Green pre ESPN v roku 2018.

Na druhej strane, za posledné štyri sezóny nezaznamenával v priemere viac ako 8 bodov na zápas a má už tridsaťdva rokov. V minulej sezóne mal štatistiku 7-7-7 - sedem bodov, sedem doskokov a sedem asistencií na zápas.

Aj bez maximálneho kontraktu by Draymond zarobil 25 miliónov ročne. Najdôležitejší bude ale dopad na tímové výsledky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Šampión NBA požaduje väčší plat. Raz sa už obetoval