Dikembe Mutombo má nádor na mozgu, legendárny basketbalista začal s liečbou

Dikembe Mutombo.
Dikembe Mutombo. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|15. okt 2022 o 19:24

Jeho rodina prosí o súkromie.

NEW YORK. Legendárny konžský basketbalista Dikembe Mutombo podstupuje liečbu rakoviny, lekári mu diagnostikovali nádor na mozgu.

Informovala o tom NBA na sociálnych sieťach. "Dostáva najlepšiu lekársku starostlivosť od tímu špecialistov v Atlante. Na začiatku liečby je vo výbornej nálade," píše vedenie súťaže v stanovisku.

Päťdesiatšesťročný Mutombo je globálny ambasádor NBA a tiež člen basketbalovej siene slávy. Po skončení kariéry sa angažoval v najmä humanitárnej sfére.

Jeho nadácia viedla vybudovanie 170-lôžkovej nemocnice v Kinshase, hlavnom meste Konga. Toto zariadenie ošetrilo takmer pol milióna ľudí bez ohľadu na ich schopnosť zaplatiť za starostlivosť.

Mutombo sa len nedávno objavil na podujatiach Siene slávy v Springfielde v štáte Massachusetts a na niekoľkých prípravných zápasoch v japonskej Saitame. V auguste sa zúčastnil aj podujatia s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom v rodnom Kongu.

"Dikembe a jeho rodina žiadajú počas tohto obdobia o súkromie," znie v stanovisku NBA.

VIDEO: Dikembe Mutombo a jeho top 10 blokov v NBA

Niekdajší elitný center Mutombo nikdy nezískal titul v NBA, no v profilige odohral až 18 sezón. Osemkrát v kariére si zahral zápas All-Star NBA, patril medzi najlepších defenzívnych hráčov.

Štyrikrát bol vyhlásený za defenzívneho hráča roka, je tiež trojnásobným členom ideálnej zostavy sezóny All-Star NBA. V roku 2015 ho uviedli do basketbalovej Siene slávy.

Jeho číslo 55 vyradili dva z jeho šiestich tímov, Atlanta Hawks i Denver Nuggets. Hráčsku kariéru ukončil v roku 2009.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Dikembe Mutombo má nádor na mozgu, legendárny basketbalista začal s liečbou