Banská Bystrica hostí významné atletické podujatie, súťažiť bude budúca svetová elita

Prezident SAZ Peter Korčok v priestoroch Národného atletického štadióna SNP na banskobystrických Štiavničkách.
Prezident SAZ Peter Korčok v priestoroch Národného atletického štadióna SNP na banskobystrických Štiavničkách. (Autor: TASR)
TASR|20. mar 2024 o 14:19

Štadión spĺňa všetky požiadavky a normy EA na organizovanie tohto vrcholného mládežníckeho podujatia.

BANSKÁ BYSTRICA. Štadión SNP v Banskej Bystrici je dostatočne pripravený na organizovanie atletických majstrovstiev Európy do 18 rokov, ktoré sa v meste pod Urpínom majú konať od 18 do 21. júla tohto roka.

Zhodla sa na tom koordinačná komisia Európskej atletiky (EA).

Jej členovia absolvovali v stredu detailnú prehliadku armádneho štadióna aj s priľahlými dvoma rozcvičovacími areálmi.

Veľký záujem

"Aktuálny stav pripravenosti organizátorov ME v atletike do 18 rokov kladne hodnotilo v Banskej Bystrici desať členov Európskej atletiky.

Ide pritom o druhé najvýznamnejšie podujatie v Európe v tomto kalendárnom roku.

Najdôležitejšie sú majstrovstvá Európy v Ríme, naše podujatie je druhé najvýznamnejšie.

Podľa najnovších informácii môžem na základe uzatvárania predbežných prihlášok konštatovať, že máme veľký počet pretekárov, až 1102 a celkovo 1558 účastníkov spolu s tímami.

Je to viac ako sme očakávali. Ide o dobrý znak. Znamená to, že je veľký záujem o naše podujatie.

Jednak je to i lokalitou, ale aj tým, že sme dobre zvládli mládežnícky festival EYOF 2022," uviedol na stredajšom brífingu v Banskej Bystrici prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok.

Vysoká úroveň

Portugalský líder celého projektu a administrácie šampionátu za EA Daniel Pereira k pripravenosti uviedol: "Prešli sme všetky priestory zahrnuté do podujatia, čiže v prvom rade súťažný štadión, ale aj rozcvičovací v jeho bezprostrednej blízkosti a tréningový v areáli UMB.

Okrem toho sme, samozrejme, navštívili jednotlivé ubytovacie zariadenia a všetky ďalšie oficiálne súčasti zázemia.

Môžem povedať, že spoločnými silami dávame dokopy oslnivé podujatie s naozaj vysokou úrovňou."

Na ME do 18 rokov tak zavíta dvojnásobný počet atlétov než tomu bolo predvlani na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF), keď súťažilo pod Urpínom na štadióne SNP zhruba 500 atlétov.

"Bude to zaťažkávajúca skúška, ale verím, že tím, ktorý funguje na mítingu P-T-S a fungoval aj na EYOF-e, je zabehaný a zvládneme aj toto podujatie s počtom atlétov nad 1100.

V Banskej Bystrici budú súťažiť budúci majstri sveta či olympijskí víťazi, ktorí začínajú svoju vážnu kariéru v osemnástich rokoch.

Je to veľmi dôležité aj z hľadiska našich atlétov, ktorí sa potrebujú v tomto veku stretávať a merať si sily so svojimi rovesníkmi, porovnávať svoju výkonnosť.

Uvidíme, koľko slovenských reprezentantov splní nominačné kritériá, no očakávame, že číslo sa bude pohybovať okolo 40-ky," prezradil generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický.

Štadión je pripravený

Ešte pred samotnými majstrovstvami Európy v atletike do 18 rokov sa v Banskej Bystrici organizujú dve veľké atletické podujatia.

Už 24. mája to bude medzinárodný atletický míting P-T-S aj so svetovými atlétmi a na konci júna domáci šampionát - majstrovstvá Slovenska.

Vrcholom bude práve mládežnícky európsky šampionát do 18 rokov v júli, keďže pôjde o štvordňový program.

V dopoludňajších hodinách budú môcť diváci sledovať kvalifikácie, v popoludňajších finálové súboje, celkovo v 13 disciplínach v kategóriách chlapcov i dievčat.

"Štadión bol iba pred dvoma rokmi dokončený a spĺňa všetky požiadavky a normy EA na organizovanie tohto vrcholného mládežníckeho podujatia.

Má certifikát na takéto typy podujatia. Nie sú potrebné žiadne stavebné úpravy. Doplní sa iba vybavenie štadióna dočasnými stanmi, ktoré budú umiestnené na rozcvičovacom vedľajšom štadióne.

Infraštruktúra je už teraz pripravená na typ takéhoto podujatia. My ako VŠC Dukla okrem športovej infraštruktúry ako spoluorganizátor podujatia dávame k dispozícii aj športovú halu, kde bude prebiehať akreditácia a umiestni sa tam centrum pre rozhodcov.

Poskytujeme aj ubytovanie pre organizátorov a rozhodcov a ďalší antidopingový a medical servis," vyhlásil na stredajšom brífingu riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Matej Tóth, pričom pozval divákov nielen na tento európsky šampionát do 18 rokov, ale aj na medzinárodný míting P-T-S na konci mája, na ktorom sa budú môcť ešte plniť limity na OH 2024 do Paríža.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Banská Bystrica hostí významné atletické podujatie, súťažiť bude budúca svetová elita