Atletika: Američania budú podrobne analyzovať OH

Americkej štafete na 4x100 metrov to v Pekingu nevyšlo.
Americkej štafete na 4x100 metrov to v Pekingu nevyšlo. (Autor: SITA, AP)
SITA|12. sep 2008 o 11:30

Slovenská atletika nie je jediná, ktorá potrebuje podrobnú analýzu vystúpenia svojich športovcov na olympijských hrách v Pekingu.

COLORADO SPRINGS 12. septembra (SITA) - Hoci sa tieto dve krajiny vôbec nedajú čo do podmienok, šírky základne a ambícií porovnávať, v podobnej situácii sa po rozpačitých výkonoch svojich atlétov vo Vtáčom hniezde ocitla aj veľmoc tohto športu USA.

Preto sa nový výkonný šéf Atletickej asociácie USA (USA Track and Field) Doug Logan rozhodol vytvoriť z bývalých aktívnych športovcov a trénerov komisiu, ktorá má zhodnotiť efektivitu doterajších tréningových programov. "Možno to nebude príjemná úloha. Nejdeme nikoho kameňovať či organizovať hon na čarodejnice. Cieľom je pomenovať faktory, ktoré viedli k zďaleka nie optimálnym výkonom. Možno komisia zistí, že za to nik nenesie zodpovednosť," uviedol v blogu na internetovej stránke USTF Logan.

Atléti sklamali

Atléti mali patriť k tromfom americkej výpravy na olympijských hrách. Priviezli síce 23 medailí, čo je najviac zo všetkých krajín, ale aj tak sa nedá povedať, že by splnili, čo sa od nich očakávalo. Piati úradujúci majstri sveta Bernard Lagat (1500 a 5000 m), Reese Hoffa (vrh guľou), Tyson Gay (100 a 200 m), Brad Walker (žrď) a Jeremy Wariner (400 m) nedokázali svoje tituly obhájiť aj pod piatimi kruhmi. Lagat a Gay, ktorých trápili zranenia, spoločne s Hoffom a Walkerom dokonca nestáli ani na stupňoch pre víťazov. Úlohu favoritiek nesplnili ani Sanya Richardsová (400 m), Allyson Felixová (200 m) a Lolo Jonesová (100 m prek.)

Američania si nenačasovali formu

Podľa Loganových štatistík iba 7 mužov (10,6%) a 11 žien (16,9%) načasovalo formu tak, že dosiahlo v Pekingu vrchol svojej výkonnosti. Americké trápenie najlepšie dokumentovalo vystúpenie oboch štafiet na 4x100 m, ktoré vinou pokazených odovzdávok vypadli už v rozbehoch. Prsty v tom mali Lauryn Williamsová a Gay, ktorý chýbal v americkom tréningovom kempe v čínskom Ta-liene, kde sa intenzívne nacvičovali práve tieto situácie.

"Pred olympijskými hrami vládli očakávania, že budeme dominovať. My ako organizácia by sme mali mať nad dianím v atletike najväčšiu mieru kontroly. Vyberáme predsa reprezentantov aj trénerov," priznal Logan, ktorý dospel k zaujímavému zisteniu, že z ôsmich šancí na zisk medailí na svetových šampionátoch či olympijských hrách v disciplíne 4x100 m Američania od roku 2003 až štyri zbabrali natoľko, že ani nepostúpili do finále. Naopak, v období rokov 1999 - 2003 získali z ôsmich možných sedem medailí. "Musíme vypátrať, čo sa za uplynulé štyri roky zmenilo," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Atletika: Američania budú podrobne analyzovať OH