Atletická legenda na fotkách. Pozrite si výstavu o Márii Mračnovej

Mária Mračnová na výstave.
Mária Mračnová na výstave. (Autor: TASR/František Iván)
TASR|25. aug 2016 o 15:05

V Košiciach otvorili výstavu o osobnosti slovenskej atletiky.

KOŠICE. Tartanom z atletickej dráhy bratislavskej FTVŠ pokrstili vo štvrtok v Košiciach knižnú publikáciu venovanú bývalej československej reprezentantke v skoku do výšky Márii Mračnovej.

"Príbeh pionierky novoveku československej výšky aj slovenského olympizmu," ako znie podtitul publikácie "Faja", má 66 strán a mapuje kariéru úspešnej atlétky, ktorá sa dožíva významného životného jubilea.

Výstava o atlétke Márii Mračnovej: fotogaléria

25.8.2016

Krstným otcom bol Jarkovský

Krstným otcom knihy je známy rozhlasový redaktor a reportér športových prenosov Jozef Jarkovský.

Bývalá skokanka do výšky a funkcionárka Mária Mračnová dostala prezývku "Faja" od spolužiaka ešte v prvej triedy základnej školy.

Stotožnila sa s ňou natoľko, že sa stala aj názvom knihy, ktorá vychádza zároveň s otvorením výstavy v priestoroch Slovenského technického múzea v Košiciach.

Autorom textov je novinár Marián Šimo. "Faji sa nedalo nefandiť. Z Košíc do Bratislavy prišla nenápadne. Bola to krásna baba a ako športovkyňa nemala maniere," uviedol Šimo vo svojom liste, ktorého text odznel na krste knihy.

Čerstvá sedemdesiatnička Mária Magdaléna Mračnová, ako znie jej celé meno, študovala na Fakulte telesnej výchovy a športu v Bratislave a práve z atletickej dráhy FTVŠ pochádza tartan, ktorým slávnostne pokrstili knihu "Faja."

Pri neúčasti autora textov Mariána Šima sa krstným otcom stal Jozef Jarkovský. "Je mi cťou byť krstným otcom tejto knihy. Ako si vážim Máriu, tak si vážim aj Mariána Šima. Na Márii sa mi vždy páčilo, že to, čo robila, robila so srdcom a elánom," konštatoval Jarkovský.

Zaujímavý text, unikátne fotografie

Za vydaním knihy venovanej Márii Mračnovej je Slovenské olympijské múzeum. Kniha je vo formáte A5 a sú v nej hodnotné fotografie z čias športovej i funkcionárskej kariéry.

Nechýba množstvo zaujímavostí zo života československej výškarky, ktoré sú v slovenčine i v angličtine.

"Filozofiou Slovenského olympijského a športového múzea nie je vydávať veľké publikácie a životopisy, ale skôr menšie, ktoré priblížia osobnosti, ktorým je venovaná naša výstava. Kniha "Faja" je šiestou z edície "Z depozitára múzea," a predstavujeme v nej aj časť z predmetov, ktoré Mária venovala nášmu múzeu," uviedla riaditeľka Slovenského olympijského a športového múzea Zdenka Letenayová.

Mária Mračnová jubiluje
Prečítajte si tiež:
Mária Mračnová jubiluje
Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Atletická legenda na fotkách. Pozrite si výstavu o Márii Mračnovej